Veiligheid

                          

Navigatie

                              

Communicatie

                          

Het weer

                          

Stroom

                          

Comfort

Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkst aan boord. Nou zou je alles wat er te koop is op veiligheidsgebied aan kunnen schaffen, maar dan zakt je schip een paar centimeter. Het blijft natuurlijk een keuze.
Naast diverse communicatiemiddelen hebben we o.a. de onderstaande  zaken aan boord.
Maar het allerbelangrijkst is natuurlijk gewoon je gezonde verstand gebruiken, en geen stomme dingen doen. Zo hebben we wel eens gelezen dat een groot percentage van mannen die overboord zijn gevallen,  gevonden wordt met hun rits open.....  Het adagium aan boord van een zeilboot is dan ook altijd: één hand voor jezelf, één hand voor het schip.

Reddingsvesten (selfinflatable, 4 stuks) Secumar / Deze reddingsvesten blazen zichzelf op wanneer het patroon in contact komt met water. Je kunt ze overigens ook zelf opblazen door aan een koord te trekken. uitrus31.jpg (4684 bytes)
Veiligheidsharnas
(2 stuks)
Geen idee Aan dit harnas kun je een lifeline bevestigen die je vervolgens weer vasthaakt aan bijv. een oog of aan de veiligheidslijnen die aan bakboord- en stuurboordkant over het dek van voor naar achter lopen. Deze lijnen moeten voldoende trekkracht hebben.

 

uitrus39.jpg (5542 bytes)
Lifeline
(2 stuks)
Geen idee Zie hierboven. Die van ons zijn overigens niet elastisch, zoals op de afbeelding. Die elasticiteit is in onze ogen wat minder veilig. uitrus42.jpg (7932 bytes)
Lifesling Plastimo Deze lifesling, die aan de hekstoel hangt, gooi je overboord als iemand onbedoeld in het water belandt. Het geeft deze persoon drijfkracht door het "stoeltje" dat aan een lang koord vastzit, en bovendien kun je iemand ermee aan boord hijsen. uitrus30.jpg (5497 bytes)
Epirb McMurdo Bij activering zendt dit apparaat een signaal uit (406 Mhz) waarmee de positie getraceerd kan worden tot op ca. 2 mijl nauwkeurig. Verder wordt de identificatie van het schip meegezonden.
Daarnaast zendt het een signaal uit (121,5 Mhz) waarmee peilingen kunnen worden verricht door hulpvaartuigen en vliegtuigen. Het is dus een eenzijdig communicatiemiddel.

 

uitrus29.gif (922 bytes)
Reddingsboei Geen idee Geeft iemand die overboord is gevallen drijfkracht. uitrus32.jpg (5848 bytes)
Joon Geen idee Deze opsporingsstaak is telescopisch, en kan tot 3 meter worden uitgetrokken. Als iemand overboord valt gooi je dit ding in het water. Door de hoogte, de vlag en het xenon flikkerlicht wordt de zichtbaarheid enorm vergroot.
Belachelijk duur ding overigens, maar ja, op veiligheid wil je niet echt besparen hè... In elk geval is deze beter dan joons met fietslampjes.
uitrus33.jpg (3543 bytes)
Reddingsvlot Autoflug Voor als we onderhoopt ons schip moeten verlaten hebben we een 6-persoons reddingsvlot in een container. Deze is bevestigd aan de hekstoel, en voorzien van een noodpakket met bijv water, noodrantsoen, hoosvat, visgerei, zeeziektepillen, mes etc etc uitrus36.jpg (7377 bytes)
Grabbag Geen idee Deze waterdichte tas ligt tijdens het zeilen permanent klaar om mee te grissen als we het schip moeten verlaten. in deze tas zitten bijv de handmarifoon, de hand-GPS, extra water, mes, etc etc.

 

 
Noodsignalenset offshore RORC Geen idee In deze waterdichte container zitten 4 rode handstakellichten, 4 parachutesignalen, 4 witte handstakellichten en 2 oranje rooksignalen. De set voldoet aan de RORC/ORC eisen. uitrus37.jpg (6818 bytes)
Zeeanker Nog aan te schaffen Dit PVC/stoffen zeeanker heeft een doorsnede van ca 60 cm en is ca 120 cm lang. Het anker breng je uit bij zware storm en zeegang. Het heeft een remmend vermogen en zorgt voor meer stabiliteit, zodat het schip minder van hoge golven afduikt. uitrus35.jpg (8056 bytes)
Radarreflector Geen idee Een radarreflector zorgt ervoor dat radars van andere schepen een signaal oppikken. Overigens wordt de werking hiervan overschat, als we de boeken mogen geloven (of liever gezegd, van de veronderstelling dat er altijd iemand op die radar kijkt). Het is beter te vertrouwen op je eigen radar.

 

uitrus43.jpg (5184 bytes)
Brandblussers
(3 stuks)
Verschillende merken We hebben 3 brandblussers aan boord, die op goed bereikbare plekken hangen. uitrus34.jpg (5310 bytes)
Branddeken
(90 x 90 cm)
Ajax Just in case.... uitrus38.jpg (5604 bytes)
Misthoorn Geen idee We hebben zowel een misthoorn met een gasfles als een gewone hoorn. Hiermee kunnen we lawaai maken in geval van mist. Natuurlijk hebben we daarnaast ook nog onze radar.

 

 
Alarm Verklappen we niet In verband met al die uitrusting hebben we een alarm geinstalleerd waarmee we het dieven lastiger proberen te maken. uitrus41.jpg (5157 bytes)
Bootmansstoeltje Geen idee Als er klussen op grotere hoogte moeten gebeuren laat je je naar boven takelen in een bootmansstoeltje. Op deze foto liggen we overigens aan de steiger. Midden op de oceaan is vast minder aangenaam... Bootmansstoeltje groot.jpg (35324 bytes)