Veiligheid

                          

Navigatie

                              

Communicatie

                          

Het weer

                          

Stroom

                          

Comfort

Weer

De moderne navigatiepakketten bieden zelfs de mogelijkheid om aan de hand van alle gegevens van bovenstaande apparatuur én de van internet gehaalde weerinformatie de “meest ideale route” te berekenen.

“Hoe kom je midden op de oceaan aan die weerinformatie” is dan natuurlijk de vraag en, met andere woorden, “wat heb je daar nu weer aan?”. Ook dat is heel eenvoudig geworden: de moderne commu­nicatietechnieken maakt het binnenhalen van de (hele kleine) bestanden heel eenvoudig. Dit kan zowel via de SSB e-mail als de Iridium-telefoon. Zie bij communicatie voor meer details.

Of deze functionaliteit ook daadwerkelijk bruikbaar is weten we nog niet; dat zal de praktijk moeten uitwijzen….. Het is in ieder geval leuk om te proberen.
Daarnaast beschikken we over de klassieke weerbronnen als de Navtex, de SSB-transceiver (voor gesproken weerberichten en weerfaxen) en natuurlijk onze eigen ogen en oren.

Op deze manier moet het altijd mogelijk zijn de meest recente weerinformatie te verkrijgen. Aan de hand van de ongetwijfeld verschillende voorspellingen kunnen we dan zelf proberen Erwin Krol te verslaan in het maken van de “beste” interpretatie…..

Bij de voorbereiding van een oversteek maken we gebruik van lokaal beschikbare informatie (radio, marifoon, teletekst) en natuurlijk internet. Er zijn op internet veel goede weerbronnen. Een overzicht van de door ons geselecteerde links vind je onder  “actuele weer”.

Navtex Navtex Nasa Pro Voor (automatische) ontvangst van weerinformatie tot ca. 300 mijl uit de kust.
Eenvoudig apparaat met weinig knoppen (kan er ook weinig stuk).
Antenne is achterop het schip op de beugel gemonteerd.

uitrus38.jpg (2009 bytes)
SSB-transceiver Gesproken woord Alle SSB en HAM (amateur) banden kunnen beluisterd worden, dus ook de weeramateurs wereldwijd.
Daarnaast biedt het de mogelijkheid om bij “Herb Hilgenberg” informatie en advies op te vragen. Herb is een vrijwilliger die middels een SSB-radionet oceaanoverstekers adviseert over weer en route. Zie http://hometown.aol.com/hehilgen/

uitrus32.jpg (3240 bytes)
  Weatherfaxen (Jvccomm, Meteoscan) Verschillende softwarepakketjes voor de ontvangst van weerfaxen via de SSB. Jvccomm is de eenvoudigste en (kennelijk) ook de beste. Zullen we onderweg verder uitproberen.
Sommige programma’s hebben ook de mogelijkheid de SSB te laten zoeken naar de beste ontvangst.

uitrus39.jpg (4304 bytes)
Iridium satelliettelefoon Gesproken woord + data Van ondergeschikt belang voor de weerinformatie, maar fijn om achter de hand te hebben.
Op ons verzoek kan per e-mail informatie toegezonden worden, maar we kunnen ook zelf rechtstreeks op internet voorspellingen en weerkaartjes ophalen.
Verder biedt het programma Maxsea de mogelijkheid om actuele en regionale informatie te downloaden van hun website en te integreren / tonen op het scherm. Zie onder voor meer informatie.
In noodsituaties kan contact gezocht worden met een kustwachtcentrum voor actuele lokale informatie als de overige apparatuur niet/slecht werkt.

uitrus34.jpg (2551 bytes)
GSM triband Motorola Timeport Zie Iridium
uitrus40.jpg (2188 bytes)