Algemeen

        
                 

Tekeningen

        
                 

Foto's

        

Het schip

Ons schip is op een hele bijzondere manier gebouwd;  aluminium latten die met ge´ntegreerde profielen aan elkaar zijn verbonden. De voordelen zijn een oersterke romp, met om de 12 cm een stringer over de hele lengte van het schip.

De naam
De naam van ons schip is Pinical, naar de bouwwijze van de Oostenrijkse ontwerper. De betekenis van dit woord is iets als  "toppunt" of "hoogtepunt" in een zeer positieve betekenis.

romp.jpg (13931 bytes)                                       doorsnede.jpg (12163 bytes)

Ontwerp
Het ontwerp van het schip is van een toonaangevende nederlands jachtontwerper, Dick Zaal. Zijn naam voor het ontwerp is Roaring Fourty, hetgeen (hopelijk) iets zegt over de omstandigheden die het schip aankan..... We zijn er stiekum wel een beetje trots op dat ons schip als voorbeeld wordt getoond op de site van Dick Zaal.

De bouw
Ons schip is niet alleen in het water helemaal thuis, maar ook op de weg. De romp en dek zijn namelijk in Oostenrijk geassembleerd door  PINICAL Schiffbau & Architektur. Op hun site is zeer gedetaileerde informatie te vinden over de bouwwijze. Vervolgens is het schip naar Nederland getransporteerd naar de werf Bayards. Die heeft de bodemgroep en opbouw gelast en geplaatst. Vervolgens is het schip vervoerd naar Brabant, waar de complete afbouw van het schip, inclusief plaatsen motor, schilderen, etc. is gedaan door Goorden jachtbouw in Dintelmond.

Achtergrond
Omdat ons schip bedoeld was als demonstratieschip (de romp heeft in 1986 op de HISWA gestaan) is het uitzonderlijk degelijk en mooi afgewerkt. Helaas voor initiatiefnemers zijn er van dit type niet meer gebouwd volgens deze bouwwijze. Er schijnt echter nog wel een hout-epoxy variant in Nederland rond te varen; die hebben we echter nog niet gevonden.

Volgens dezelfde bouwwijze zijn echter wel andere schepen gebouwd, onder andere een aantal met als type aanduiding Pinical 11.11 en Pinical 14.34. Wij hebben deze echter nog niet kunnen vinden.

Het resultaat
Zie daarvoor bij foto's.........