Dag 1 |
2 dec |
Nasi |
Klaargemaakt voor vertrek.
Voor een oversteek maak ik altijd van tevoren 2 maaltijden klaar. Dat
bevalt erg goed, omdat je meestal toch wat moet inslingeren. Uitgebreid
kokkerellen is er dan niet bij. |
Dag 2 |
3 dec |
Hutspot met
Spaanse worstjes |
Klaargemaakt voor vertrek. |
Dag 3 |
4 dec |
Hutspot met
Spaanse worstjes |
Was nog over omdat Bin gisteren
(en vandaag) niet mee at
vanwege zeeziekte. |
Dag 4 |
5 dec |
Biefstukblokjes met een roomsaus van prei,
champignons, marsalawijn, groene pepertjes plus sperziebonen |
Mmmm, lekker!! De biefstuk was aan één stuk
op 2 december gekocht, onderin de koelkast blijft ie goed.
Ik maak alles hapklaar, dus in blokjes, want probeer op een rollende boot
maar eens met mes en vork in de weer te gaan en dan ook nog eens je bord
in bedwang te houden.
Vandaag trouwens de eerste groente weggegooid, namelijk bleekselderij (misschien
niet zo lang houdbaar als het gewassen is??? Normaliter wel lang houdbaar)
en bloemkool (lag onder de zak met sperziebonen en kon dus niet ventileren. |
Dag 5 |
6 dec |
Eenpansgerecht
met biefstukblokjes, gesneden ui, paprika, sperzieboontjes,
tandoorikruiden, knoflook, zout, peper en een beetje room |
Zelfde
biefstuk als op dag 4. Het gerecht de dag van tevoren klaar gemaakt. |
Dag 6 |
7 dec |
Kipfiletblokjes
(gemarineerd in zoete ketjap, wat sojasaus, knoflook, olie, wat zout en
peper) met worteltjes á la crème |
De
kip was ingevroren gekocht in de supermarkt op La Gomera, de beste slager
van de "stad", wat ik kan beamen. Sowieso kun je op de
Canarische eilanden fantastisch vlees krijgen, en relatief heel goedkoop.
Voor een halve kilo biefstuk betaalde ik EUR 6,56. Geen idee wat het in
Nederland kost, want thuis hield ik het nooit zo bij, maar volgens mij is
dit goedkoop.
De wortels moesten vandaag op, want ze begonnen een beetje te verpieteren
(een paar weggegooid).
De crème is houdbare crème fraîche van de Aldi, het meest geweldige
product dat we in Nederland hebben ingeslagen. Die is helaas bijna op dan
wel over de datum. Wat die houdbaarheidsdatum betreft, de supermarkten
zijn vaak erg conservatief met die data, en meestal kijk en ruik ik zelf
of ik het nog wil gebruiken. Mijn ervaring is dat veel producten nog na de
houdbaarheidsdatum te gebruiken zijn, hetgeen overigens is beaamd door een
van de slagers bij de ISPC.
|
Dag 7 |
8 dec |
Varkenshaasblokjes met
pestoroomsaus, sperzieboontjes met nootmuskaat en een salade van kool, appel en rozijnen
|
Ook
ingevroren gekocht in La Gomera. We dachten "we proberen het gewoon,
en als het niet meer goed ruikt, gaat het gewoon naar de haaien".
Omdat we bijna iedere dag nog moeten stroomdraaien omdat het wat bewolkt
is, krijgt de koelkast ook dagelijks een boost, en houdt het vlees het
kennelijk lang genoeg vol. Het vlees was wederom fantastisch mals en
lekker.
De boontjes waren een beetje droog, maar gekookt proefden we er niets van.
Een paar boontjes moest ik weggooien.
|
Dag 8 |
9 dec |
Varkenshaasblokjes,
aardappeltjes in de schil gekookt in zeewater, roergebakken courgette met
oregano, knoflook, zout, peper, pesto en strooikaas |
Vandaag
merkte ik dat 2 courgettes in 1 van de 2 groentekratten bijna was
verworden tot moes. Uugh. Een boel vocht onderin de kist. Ik heb alle
groente uit de krat gehaald en afgedaan met keukenpapier. Ik had een stuk
of 8 courgettes, dus 2 minder was geen ramp, maar de andere begonnen tot
mijn verbazing ook wat minder te worden. Vandaar dus courgette op het
menu. Ik vrees dat het moment is aangebroken waarop het menu niet langer
meer in eerste instantie wordt bepaald door mijn fantasie, maar door wat
er op moet.
De aardappeltjes waren heerlijk, helemaal niet zout, waarschijnlijk
doordat ze in de schil gekookt waren. Ik had ergens gelezen dat je 2 delen
zeewater en 1 deel zoet water moest gebruiken, maar ik dacht "ik
probeer het gewoon in zeewater". Geen probleem dus.
|
Dag 9 |
10 dec |
Pastasalade
met groene kool, chorizo, appel, rozijnen, ei, paprika, komkommer, prei,
ui, kaas, kerrie/mosterddressing en VIS!!!! |
De
salade had ik nagenoeg klaar toen we ineens beet hadden!!! Weliswaar was
ie niet groot, zo'n 30 centimeter, maar wel errug lekker!! Geen idee wat
voor vis het was. Het "vlees" was een beetje rozig en vrij
stevig. Gewoon naturel in de pan, met wat zout en peper en klaar is kees.
Een dag later hebben we opgezocht wat voor vis het was, en het bleek een
tonijnsoort te zijn. |
Dag 10 |
11 dec |
Tomatensoep
en pastasalade |
Ik
had gisteren een hele berg salade gemaakt, en met algemene stemmen werd
vandaag besloten dat we het restant niet vandaag zouden verorberen, maar
zouden verdelen tussen vandaag en morgen. Iets minder dus, en vandaar een
soepje. |
Dag 11 |
12 dec |
Verse
dorado
met, ja, alweer pastasalade
|
Weer
beet!! Deze keer een dorado. Volgens het boek moet ie eerst van zijn vel
worden ontdaan, en dat hebben we dus ook braaf gedaan. Dat kostte al
zoveel tijd dat we het fileren maar lieten voor wat het was, en hem zo de
pan in hebben gedaan (na de ingewanden, kieuwen en vinnen verwijderd te
hebben natuurlijk). En eenmaal gebakken lieten de filetjes zo los van de
graat. |
|
|
Zelfgemaakte
yoghurt |
Door
een kleine hoeveelheid yoghurt toe te voegen aan een liter melk, en het op
een redelijk warme plaats te zetten, kan de yoghurtcultuur zijn werk doen,
en heb je een dag later yoghurt. In de koelkast om in te dikken en smullen
maar. Ik heb dit "recept" uit een van de artikelen uit diverse
zeilbladen die we hebben gekopieerd en aan boord hebben, en het werkt dus
prima. Vandaag was de yoghurt een beetje dun, dus misschien moet hij iets
langer buiten de koelkast, of op een warmere plek, dat ga ik nog wel even
uitproberen.
Het schijnt trouwens zelfs met poedermelk te werken! |
Dag 12 |
13 dec |
Spaghetti
met een saus van spekjes, chorizo, ui, prei, courgette, paprika, knoflook,
diverse kruiden, tomatenpuree en bouillon met een tomatensalade |
Niets
moeilijks aan. De spekjes zijn aan één stuk ingeseald gekocht in Las
Palmas op Gran Canaria, en zijn lang houdbaar. Op de verpakking heet het
trouwens bacon, maar volgens mij is het gewoon spek. |
Dag 13 |
14 dec |
Pannenkoeken!!!!
Met spek, kaas, appel, rozijnen, het kan allemaal |
Vandaag
zijn we op de helft en dat wordt gevierd met pannenkoeken (de champagne
hebben besloten voor Oud en Nieuw te bewaren)!!!!
JG is de pannenkoekenman, dus ik heb vandaag vrij. |
Dag 14 |
15 dec |
Verse
dorade met een mengsel van gebakken aardappelblokjes, ui, spekjes en appel |
Ik
was al bijna klaar met koken toen we weer beet hadden. En hoe! Een dikke
vette dorade, veel groter dan de vorige keer. JG heeft hem deze keer (met
brute kracht) schoongemaakt, en ik heb hem in grote moten gebakken. Deze
keer met het vel eraan, en het liet al snel heel gemakkelijk los. Het menu
werd dus wat gewijzigd. We aten de helft van de vis op en de helft van het
aardappelmengsel. |
Dag 15 |
16 dec |
Pasta
met vissaus van verse dorade, ui, prei, courgette, champignons, knoflook,
oregano, peper, zout, crème fraiche en slagroom |
Er
was zoveel saus dat ook daarvan weer de helft in de koelkast kon.
De champignons kwamen trouwens uit een potje, en dat is dus de eerste pot
(of blik) dat ik open heb gemaakt. De prei kwam nog uit de koelkast, die
had ik voor vertrek schoongemaakt en gesneden en zag er nog vers uit. Lang
leve Tupperware. |
Dag 16 |
17 dec |
Aardappelmengsel
en een salade van kool, appel en rozijnen |
Aardappelmengsel
zie eergisteren, en koolsalade zie 8 december. |
Dag 17 |
18 dec |
Pasta
met vissaus |
Zie
eergisteren. |
Dag 18 |
19 dec |
Aspergesoep
en tapas
|
Hoewel
we eigenlijk nasi hadden bedacht, hadden we daar geen zin in. Het was
vandaag echt drukkend warm, en dus hadden we meer zin in koude dingen.
Tapa's dus, met vooraf een aspergesoepje met extra asperges erin. De
tapa's bestonden uit: gevulde eieren, toastjes met tonijn, olijven,
chorizo, een paar asperges, komkommer met een dipsausje en knakworstjes.
Vult behoorlijk kunnen we wel zeggen. Maar anders hadden we er nog
sardientjes, kaas en/of een eiersalade, zalmsalade of aardappelsalade bij
kunnen fabrieken. |
Dag
19 |
20
dec |
Tomatensoep
met brood |
Dat
lijkt wel heel karig. Maar we hadden alle drie geen honger, en ik geen zin
om te koken (dat mag in de krant, al lijkt het erop dat hoe minder de keus
aan verse dingen, hoe minder zin in koken ik heb). |
Dag
20 |
21
dec |
Chili
con carne |
Vervelende
dag, met schade aan het schip. Geen behoefte dus om te koken, en dus een
eerder geweckte maaltijd uit de kast getrokken. Smaakte erg goed. |
Dag
21 |
22
dec |
Pasta
met een pestosaus met blokjes bacon, paprika, prei, courgette,
champignons, knoflook en kruiden |
Alleen
de champignons kwamen uit blik, de rest hadden we nog allemaal
"vers". |
Dag
22 |
23
dec |
Rijst
met een groentetandoori |
Allemaal
vers! |