Wat eet je nou op de oceaan???

Die vraag hebben we vaker gehoord. Nou, je kunt nog best veel eten hoor!! Wij hadden van tevoren al een heleboel maaltijden bedacht die onderweg mogelijk zouden zijn, en voor je het weet, zit je aan 3 weken.
Aan de wal heb ik altijd al veel plezier in het koken, maar eenmaal onderweg pakken ze de kombuis helemáál niet meer van me af (behalve in het begin, omdat ik dan meestal nog wat moet inslingeren). Wat we al gelezen hadden is inderdaad waar: de maaltijd is het hoogtepunt van de dag.

Voor alle nieuwsgierige aagjes is hier ons dagelijkse menu van de Atlantische Oversteek:

Dag 1 2 dec Nasi Klaargemaakt voor vertrek. Voor een oversteek maak ik altijd van tevoren 2 maaltijden klaar. Dat bevalt erg goed, omdat je meestal toch wat moet inslingeren. Uitgebreid kokkerellen is er dan niet bij.
Dag 2 3 dec Hutspot met Spaanse worstjes Klaargemaakt voor vertrek.
Dag 3 4 dec Hutspot met Spaanse worstjes Was nog over omdat Bin gisteren (en vandaag) niet mee at vanwege zeeziekte.
Dag 4 5 dec Biefstukblokjes met een roomsaus van prei, champignons, marsalawijn, groene pepertjes plus sperziebonen Mmmm, lekker!! De biefstuk was aan één stuk op 2 december gekocht, onderin de koelkast blijft ie goed.
Ik maak alles hapklaar, dus in blokjes, want probeer op een rollende boot maar eens met mes en vork in de weer te gaan en dan ook nog eens je bord in bedwang te houden.

Vandaag trouwens de eerste groente weggegooid, namelijk bleekselderij (misschien niet zo lang houdbaar als het gewassen is??? Normaliter wel lang houdbaar) en bloemkool (lag onder de zak met sperziebonen en kon dus niet ventileren.

Dag 5 6 dec Eenpansgerecht met biefstukblokjes, gesneden ui, paprika, sperzieboontjes, tandoorikruiden, knoflook, zout, peper en een beetje room Zelfde biefstuk als op dag 4. Het gerecht de dag van tevoren klaar gemaakt.
Dag 6 7 dec Kipfiletblokjes (gemarineerd in zoete ketjap, wat sojasaus, knoflook, olie, wat zout en peper) met worteltjes á la crème De kip was ingevroren gekocht in de supermarkt op La Gomera, de beste slager van de "stad", wat ik kan beamen. Sowieso kun je op de Canarische eilanden fantastisch vlees krijgen, en relatief heel goedkoop. Voor een halve kilo biefstuk betaalde ik EUR 6,56. Geen idee wat het in Nederland kost, want thuis hield ik het nooit zo bij, maar volgens mij is dit goedkoop.

De wortels moesten vandaag op, want ze begonnen een beetje te verpieteren (een paar weggegooid). De crème is houdbare crème fraîche van de Aldi, het meest geweldige product dat we in Nederland hebben ingeslagen. Die is helaas bijna op dan wel over de datum. Wat die houdbaarheidsdatum betreft, de supermarkten zijn vaak erg conservatief met die data, en meestal kijk en ruik ik zelf of ik het nog wil gebruiken. Mijn ervaring is dat veel producten nog na de houdbaarheidsdatum te gebruiken zijn, hetgeen overigens is beaamd door een van de slagers bij de ISPC.

Dag 7 8 dec

Varkenshaasblokjes met pestoroomsaus, sperzieboontjes met nootmuskaat en een salade van kool, appel en rozijnen
20021209Menu.JPG (43856 bytes)

Ook ingevroren gekocht in La Gomera. We dachten "we proberen het gewoon, en als het niet meer goed ruikt, gaat het gewoon naar de haaien". Omdat we bijna iedere dag nog moeten stroomdraaien omdat het wat bewolkt is, krijgt de koelkast ook dagelijks een boost, en houdt het vlees het kennelijk lang genoeg vol. Het vlees was wederom fantastisch mals en lekker.

De boontjes waren een beetje droog, maar gekookt proefden we er niets van. Een paar boontjes moest ik weggooien.

Dag 8 9 dec Varkenshaasblokjes, aardappeltjes in de schil gekookt in zeewater, roergebakken courgette met oregano, knoflook, zout, peper, pesto en strooikaas Vandaag merkte ik dat 2 courgettes in 1 van de 2 groentekratten bijna was verworden tot moes. Uugh. Een boel vocht onderin de kist. Ik heb alle groente uit de krat gehaald en afgedaan met keukenpapier. Ik had een stuk of 8 courgettes, dus 2 minder was geen ramp, maar de andere begonnen tot mijn verbazing ook wat minder te worden. Vandaar dus courgette op het menu. Ik vrees dat het moment is aangebroken waarop het menu niet langer meer in eerste instantie wordt bepaald door mijn fantasie, maar door wat er op moet.

De aardappeltjes waren heerlijk, helemaal niet zout, waarschijnlijk doordat ze in de schil gekookt waren. Ik had ergens gelezen dat je 2 delen zeewater en 1 deel zoet water moest gebruiken, maar ik dacht "ik probeer het gewoon in zeewater". Geen probleem dus. 

Dag 9 10 dec Pastasalade met groene kool, chorizo, appel, rozijnen, ei, paprika, komkommer, prei, ui, kaas, kerrie/mosterddressing en VIS!!!! De salade had ik nagenoeg klaar toen we ineens beet hadden!!! Weliswaar was ie niet groot, zo'n 30 centimeter, maar wel errug lekker!! Geen idee wat voor vis het was. Het "vlees" was een beetje rozig en vrij stevig. Gewoon naturel in de pan, met wat zout en peper en klaar is kees. Een dag later hebben we opgezocht wat voor vis het was, en het bleek een tonijnsoort te zijn.
Dag 10 11 dec Tomatensoep en pastasalade Ik had gisteren een hele berg salade gemaakt, en met algemene stemmen werd vandaag besloten dat we het restant niet vandaag zouden verorberen, maar zouden verdelen tussen vandaag en morgen. Iets minder dus, en vandaar een soepje.
Dag 11 12 dec Verse dorado met, ja, alweer pastasalade

 

 

Weer beet!! Deze keer een dorado. Volgens het boek moet ie eerst van zijn vel worden ontdaan, en dat hebben we dus ook braaf gedaan. Dat kostte al zoveel tijd dat we het fileren maar lieten voor wat het was, en hem zo de pan in hebben gedaan (na de ingewanden, kieuwen en vinnen verwijderd te hebben natuurlijk). En eenmaal gebakken lieten de filetjes zo los van de graat.
    Zelfgemaakte yoghurt Door een kleine hoeveelheid yoghurt toe te voegen aan een liter melk, en het op een redelijk warme plaats te zetten, kan de yoghurtcultuur zijn werk doen, en heb je een dag later yoghurt. In de koelkast om in te dikken en smullen maar. Ik heb dit "recept" uit een van de artikelen uit diverse zeilbladen die we hebben gekopieerd en aan boord hebben, en het werkt dus prima. Vandaag was de yoghurt een beetje dun, dus misschien moet hij iets langer buiten de koelkast, of op een warmere plek, dat ga ik nog wel even uitproberen.
Het schijnt trouwens zelfs met poedermelk te werken!
Dag 12 13 dec Spaghetti met een saus van spekjes, chorizo, ui, prei, courgette, paprika, knoflook, diverse kruiden, tomatenpuree en bouillon met een tomatensalade Niets moeilijks aan. De spekjes zijn aan één stuk ingeseald gekocht in Las Palmas op Gran Canaria, en zijn lang houdbaar. Op de verpakking heet het trouwens bacon, maar volgens mij is het gewoon spek. 
Dag 13 14 dec Pannenkoeken!!!!
Met spek, kaas, appel, rozijnen, het kan allemaal
Vandaag zijn we op de helft en dat wordt gevierd met pannenkoeken (de champagne hebben besloten voor Oud en Nieuw te bewaren)!!!!
JG is de pannenkoekenman, dus ik heb vandaag vrij.
Dag 14 15 dec Verse dorade met een mengsel van gebakken aardappelblokjes, ui, spekjes en appel Ik was al bijna klaar met koken toen we weer beet hadden. En hoe! Een dikke vette dorade, veel groter dan de vorige keer. JG heeft hem deze keer (met brute kracht) schoongemaakt, en ik heb hem in grote moten gebakken. Deze keer met het vel eraan, en het liet al snel heel gemakkelijk los. Het menu werd dus wat gewijzigd. We aten de helft van de vis op en de helft van het aardappelmengsel.
Dag 15 16 dec Pasta met vissaus van verse dorade, ui, prei, courgette, champignons, knoflook, oregano, peper, zout, crème fraiche en slagroom Er was zoveel saus dat ook daarvan weer de helft in de koelkast kon.
De champignons kwamen trouwens uit een potje, en dat is dus de eerste pot (of blik) dat ik open heb gemaakt. De prei kwam nog uit de koelkast, die had ik voor vertrek schoongemaakt en gesneden en zag er nog vers uit. Lang leve Tupperware.
Dag 16 17 dec Aardappelmengsel en een salade van kool, appel en rozijnen Aardappelmengsel zie eergisteren, en koolsalade zie 8 december.
Dag 17 18 dec Pasta met vissaus Zie eergisteren.
Dag 18 19 dec Aspergesoep en tapas
20021220Tapas.JPG (30951 bytes)
Hoewel we eigenlijk nasi hadden bedacht, hadden we daar geen zin in. Het was vandaag echt drukkend warm, en dus hadden we meer zin in koude dingen. Tapa's dus, met vooraf een aspergesoepje met extra asperges erin. De tapa's bestonden uit: gevulde eieren, toastjes met tonijn, olijven, chorizo, een paar asperges, komkommer met een dipsausje en knakworstjes. Vult behoorlijk kunnen we wel zeggen. Maar anders hadden we er nog sardientjes, kaas en/of een eiersalade, zalmsalade of aardappelsalade bij kunnen fabrieken.
Dag 19 20 dec Tomatensoep met brood Dat lijkt wel heel karig. Maar we hadden alle drie geen honger, en ik geen zin om te koken (dat mag in de krant, al lijkt het erop dat hoe minder de keus aan verse dingen, hoe minder zin in koken ik heb).
Dag 20 21 dec Chili con carne Vervelende dag, met schade aan het schip. Geen behoefte dus om te koken, en dus een eerder geweckte maaltijd uit de kast getrokken. Smaakte erg goed.
Dag 21 22 dec Pasta met een pestosaus met blokjes bacon, paprika, prei, courgette, champignons, knoflook en kruiden Alleen de champignons kwamen uit blik, de rest hadden we nog allemaal "vers".
Dag 22 23 dec Rijst met een groentetandoori Allemaal vers!
 

We hadden nog best veel groente over. Paprika's worden wel rimpelig, maar blijven verder goed en behouden hun smaak. Uien en knoflook blijven sowieso goed, en met name die laatste is een echte kombuisprinses. Aardappelen waren ook nog goed, ook de grote zoete aardappel die we uit La Gomera hadden meegenomen. De meeste courgettes wilden wel lang goed blijven, een tweetal had daar geen zin in en was na 3 dagen al getransformeerd tot iets dat je niet meer vast kon (of wilde) pakken. Ik vermoed dat die niet zo goed waren toen we ze kochten. Tomaten hebben het ook erg lang uitgehouden. Ik had ze nog bijna allemaal bij aankomst. Kool blijft fantastisch, ik was er nooit zo'n fan van, maar dat is helemaal veranderd. Ook de komkommers bleven goed, zelfs tot een week na aankomst (toen waren ze op). 
Ik had maar een paar groenten in de koelkast gedaan voor de oversteek, waaronder wortels. Na aankomst hadden ze wat mini uitlopertjes, maar even schrappen en ze waren weer als nieuw.

Conclusie is dus dat je helemaal niet hoeft af te zien op de oceaan, wat eten betreft. We hebben de verpakte hamburgers dus niet uit de kast hoeven te trekken. Ik kan nog legio mogelijkheden bedenken: