Voorbereiding     -    Watervoorziening                                                                                                                                    

Water, eerste levensbehoefte zoals we al aangaven bij onze uitrusting (zie Comfort).

Watertanks

In de verkoopinformatie van de Pinical stond dat hij watertanks ad 700 liter zou hebben. Na een meting bleek dat dit niet klopte, de inhoud was slechts ca 550 liter, op zich ook al wel veel, maar minder als waar we op rekenden. Toch maar wat verder geprobeerd uit te zoeken. Nu bleek dat we alle bouwtekeningen hadden, maar uitgerekend niet die van de bodemgroep. Maar met kijken kom je ook een eind. Er bleek nog een tank voorin de kajuit te zijn, die niet in gebruik was. Vroeger wel, namelijk als vuilwatertank. Die tank gaan we (of liever gezegd JG, hij is tenslotte de vieze-klusjes man) schoonmaken en desinfecteren, zodat we die tank ook als watertank in gebruik kunnen nemen.

De al in gebruik zijnde watertank bestaat eigenlijk uit 2 tanks, die onderling verbonden zijn. Deze verbinding gaan we weghalen (en voorzien van een kraantje), zodat als het water in de ene tank onverhoopt bedorven raakt, we nog wel water uit de andere tank kunnen gebruiken.

Watermaker

We hebben lang getwijfeld of we zouden investeren in een watermaker. Deels vanwege de kosten, deels omdat we toch al aanzienlijke watertanks hebben. Uiteindelijk hebben we toch een tweedehands watermaker (schaars!!) gekocht, de Little Wonder van Village Marine.
We hadden al wat research verricht m.b.t. watermakers, zie dit Excel bestand. Hierin hebben we een vergelijking gemaakt tussen opbrengst, verbruik, afmetingen, prijzen e.d. Het is overigens niet helemaal compleet, maar om een idee te krijgen is het heel goed.

Schoon water

Al zoekend op internet kwamen we de volgende site tegen, gericht op kampeerauto’s, maar waarom zou hetzelfde niet gelden schepen: www.kampeerautoclubnkc.nl . Als je via Techniek doorklikt naar Fris water, kun je wat leren over schoon water. Bijvoorbeeld dat water net zo snel bederft als melk, alleen ruik je het niet meteen. Ze geven ook tips, waaronder de volgende:
-     Reinig en ontsmet de tank en leidingen voor opslag en maak ze droog.
-     Ontsmet de tank, leidingen, pomp en kranen voor iedere tocht en spoel ze heel goed uit.
-     Herhaal de ontsmetting en schoonmaak elke 4 weken op lange tochten.
-     Gebruik alleen je eigen waterslang.
-     Ontsmet de waterslang regelmatig en spoel hem goed uit.
-     Laat de waterslang leeglopen na gebruik en blaas hem droog.
-     Als de inlaat of uitlaat van de slang de grond raakt ontsmet hem dan opnieuw.
-     Was zorgvuldig je handen voor het vullen van watertanks.

Om het water schoon te houden, zullen we waarschijnlijk desinfecterende middelen gebruiken, daar moeten we ons echter nog in verdiepen. Hetzelfde geldt voor waterfilters.

[Terug naar Voorbereiding - index]