Voorbereiding     -    Algemeen                                                         

Tja, wanneer begin je met de voorbereidingen? Zo vroeg mogelijk dus, want het is een hoop werk. Al zien we ook dat mensen al jaren van tevoren beginnen met voorbereiden, en wij vragen ons wel eens af of het er bij al die mensen dan ook echt van zal komen. Op een bepaald moment moet je natuurlijk besluiten om te gaan. En helemaal klaar ben je toch nooit. Als je de meest essentiële zaken maar geregeld hebt (en zelfs dat kan natuurlijk per persoon verschillend zijn).

Wij zijn begonnen met voorbereiden zelfs vóórdat het idee om een wereldreis te gaan maken vastere vormen begon aan te nemen. En een besluit was er al helemáál niet. Onze eerste kriebels dateren van onze zomervakantie in 2001, en als we daarnaar terugkijken, dan hadden we toch al heel wat dingen bedacht. Maar de lijst werd gaandeweg natuurlijk steeds langer.

Een heleboel zaken kun je natuurlijk al gaan uitzoeken, en gaandeweg vordert dan ook het beslissingsproces. En er waren zaken die we toch al voor ons schip wilden aanschaffen, of we nu wel of niet op reis zouden gaan, zoals een radar.

Over 1 ding kunnen we duidelijk zijn: het geld vliegt eruit, al voordat je weg bent. Maar dat zouden we onmiddellijk kunnen relativeren, want dat is natuurlijk ook afhankelijk van de bestaande uitrusting van je schip. Daarnaast kun je natuurlijk kiezen voor een spartaans bestaan of een (min of meer) luxe bestaan, of alle gradaties daartussen. Wij denken dat we redelijk luxe weggaan, maar zeker weten doen we dan natuurlijk pas onderweg.

[Terug naar Voorbereiding - index]