Recepten

Index

Bourgondische stoofpot
Zelfgemaakte yoghurt
Salade van koolsla á la Chantal
Mangopartjes in rumsiroop met mangocrème
Italiaans kruidenbrood

Oosterse tonijn
Spinaziesalade met kip   
Roergebakken spinazie met kip   
Spaghetti op z'n Grieks   
Pasta met zalm 
Zalm op een bedje   
Arretjes-perzikkwarktaart   
Chocoladetaart zonder bakken   
Biefstuk met pepertrio  
Komkommersalade met feta 
Salade met aardbeien en kip  
De wereld-rond salade met Italiaanse prosciutto  


Bourgondische stoofpot (4 pers)

Boter
100 g bacon of spekjes
500 g biefstukreepjes of magere runderreepjes
Peper
1 grote ui
1 grote wortel
250 g champignons
4 tenen knoflook
3 dl rode wijn
(evt scheutje cognac)
1/2 runderbouillonblokje
Provençaalse kruiden
2 el tomatenpuree
1-2 el crème fraîche
handvol kruimels ontbijtkoek

Beetje boter in de pan, en daarin dobbelsteentjes bacon (of spekjes) bakken (een ons??). Biefstukreepjes of magere runderreepjes voor 4 personen (ik schat zo'n halve kilo) erbij, flink wat peper, en bruin bakken. Daarna het vlees uit de pan scheppen. In dezelfde pan met het vocht een flinke gesnipperde ui fruiten, 1 flinke in stukjes gesneden wortel erbij, champignons, 3 tenen knoflook erbij. Vlak daarna het vlees weer terug in de pan, en flinke dosis rode wijn erbij (ik schat zo'n 3 dl), tot het net niet onder staat. (Ik heb helaas geen cognac aan boord, maar anders mag er ook nog een klein scheutje cognac bij, vóórdat de rode wijn erbij gaat). Mok water en een half runderbouillonblokje erbij, wat Provençaalse kruiden en lekker laten sudderen. Nog een teen knoflook er boven uit persen terwijl het aan het sudderen is. Twee eetlepels tomatenpuree erbij en 1 a 2 eetlepels crème fraiche. En tot slot een handvol kruimels ontbijtkoek (het geheim van de kok), voor de smaak en om een beetje te binden.
Geserveerd met puree.


Zelfgemaakte yoghurt

Door een kleine hoeveelheid yoghurt toe te voegen aan een liter melk, en het op een redelijk warme plaats te zetten, kan de yoghurtcultuur zijn werk doen, en heb je een dag later yoghurt. In de koelkast om in te dikken en smullen maar. Ik heb dit "recept" uit een van de artikelen uit diverse zeilbladen die we hebben gekopieerd en aan boord hebben, en het werkt dus prima. Vandaag was de yoghurt een beetje dun, dus misschien moet hij iets langer buiten de koelkast, of op een warmere plek, dat ga ik nog wel even uitproberen.
Het schijnt trouwens zelfs met poedermelk te werken!


Salade van koolsla á la Chantal (2 pers)

4 koolbladeren
2 plakken bacon of katenspek
handvol grof gehakte amandelen
2 el gebakken uitjes uit een potje (Conimex of zo)
1 sinaasappel
2 el Danish Blue
2 el rozijnen
2 el vloeibare honing
1 volle tl mosterd
1 klein uitje

Dressing: Pers een helft van de sinaasappel uit, vermeng het sap met de honing en een fijn gesnipperd uitje en laat even staan.
Salade: Rooster de amandelen in een pan, en houd ze apart. Bak daarna de in kleine stukjes gesneden plakken bacon of katenspek goed uit in dezelfde pan (geen olie of boter gebruiken). Snijd de koolbladeren in stukjes en verdeel ze over de borden. Strooi er de gebakken uitjes, de spekjes, de amandelen, de rozijnen en de verkruimelde Danish Blue over. Maak de andere helft van de sinaasappel schoon, velletjes en eventuele pitjes verwijderen, klein snijden en verdelen over de borden. Verdeel de dressing over de borden.
Smullen!!!
Ik gebruik vaak kool in plaats van sla, omdat sla veel moeilijker te krijgen is. Kool is een prima vervanger, en blijft heeeel erg lang goed. De hoeveelheid salade hield trouwens niet over, dus misschien moeten de hoeveelheden wat groter.


Mangopartjes in rumsiroop met mangocrème (5 pers)

3 a 4 mango's
2 zakjes vanillesuiker
suiker
1 dl rum
1 dl water
200 ml slagroom (ik had een vreemde klopcrème uit Portugal, dat waarschijnlijk als slagroom bedoeld was)

Schil de mango's en snijd ze in langwerpige parten. Houd de grotere stukken apart in een kommetje. Los 100 g suiker op in 1dl water terwijl je dat aan de kook brengt. Voeg er 1 dl rum bij en laat het afkoelen. Als het afgekoeld is, giet het dan in het kommetje met de mangoparten. Laat het een dag of een middag staan.
Klop de slagroom met de vanillesuiker en 2 schepjes suiker, en mix er vervolgens het restant van de mango (de kleinere, minder nette stukjes) doorheen. Laat het in de koelkast verder opstijven.
Giet voor het opdienen het rum-suiker-water mengsel in een pannetje en kook het in tot een vloeibare siroop. Leg de mangoparten op bordjes, schenk er de rumsiroop over- en omheen, en schep er langwerpige bolletjes mangocrème naast.
Het kan natuurlijk ook met andere fruitjes in plaats van mango's, bijvoorbeeld sinaasappelschijven. Ik had de crème eigenlijk nog wat luchtiger willen maken met geklopt eiwit, maar met een staafmixer krijg ik het eiwit niet geklopt. En ik weet trouwens ook niet hoe het met de salmonella hier gesteld is, dus misschien was dat maar goed ook.


Italiaans kruidenbrood

1 pak witte broodmix
25 gram boter                       
300 ml water
flink wat Italiaanse kruiden
6 tenen knoflook

Maak het deeg klaar zoals op het pak broodmix is aangegeven, maar doe er flink wat kruiden en 6 uitgeperste tenen knoflook in. Bak het vervolgens op de aangegeven wijze.
Lekker met gezouten boter.
Druk ook eens wat uien in de bovenkant van het brood, en bak het de laatste 15 minuten met wat geraspte belegen kaas.

Als je geen broodmix tot je beschikking hebt, neem je in plaats van de mix en het water

500 g bloem
snuf zout
1 tl suiker
20-25 gram verse gist of één zakje gedroogde gist
3 dl lauwwarme melk

Bloem en zout mengen in een kom. Gist oplossen in melk en roer de suiker erdoor. Laat de melk / gistoplossing 10 min op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de oppervlakte belletjes vormen. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de gistoplossing hierin. Kneed het deeg tot een soepel mengsel ontstaat dat van de handen loslaat (aanrecht / handen met bloem bestuiven). Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek op een tochtvrije warme plaats ongeveer 1 uur rijzen. Beboter de bakvorm met boter (vorm van ca 2 liter). Kneed het deeg opnieuw. Rol het deeg op en leg de rol met de naad naar beneden in de bakvorm. Laat het deeg afgedekt door een vochtige doek op een tochtvrije warme plaats ca 45 min rijzen tot de vorm gevuld is. Oven op 240 graden, plaats vorm iets onder het midden in de oven. Bak het brood in ca 25 min gaar en bruin. Bestrijk het brood met gesmolten boter, verwijder het uit de vorm en laat het afkoelen.
Ik gebruik zelf trouwens geen vorm, het deeg gaat zo op bakpapier op het rooster in de oven.


Oosterse tonijn (2 personen)

2 tonijnbiefstukken
3 el sojasaus
1 grote teen knoflook
1 tl gesnipperde gemberwortel (vers!)
1 el zoete ketjap
1 tl azijn
1 tl citroensap
peper naar smaak

Snijd de tonijnfilets in stukken van ca 5 cm (hoeft niet, kan ook in zijn geheel).
Maak een marinade van de sojasaus, de knoflook, de gemberwortel, de zoete ketjap de azijn, het citroensap en de peper, en marineer de stukken tonijn. Laat dit een uur staan, en bak het geheel dan af. Lekker met rijst.
Ook lekker als je wat sherry bij de marinade doet, maar dat had ik niet aan boord.


Twee varianten van bijna hetzelfde, maar dan anders. De eerste koud, de tweede warm.

De koude variant: Spinaziesalade (2 personen)

een derde zak verse spinazie
een derde doosje alfalfa
half pond in stukjes gesneden kipfilet
Provençaalse kruiden (flink wat, meer dan je gewend bent)
veeeeeel pijnboompitten
flink wat geraspte Parmezaanse kaas (veel lekkerder dan die poeder, doe anders maar geraspte belegen kaas)
een derde komkommer
verse basilicumblaadjes


Verdeel de spinazie, de alfalfa en de gesneden komkommer over twee borden. Bak de stukjes kipfilet met zout en peper naar smaak in olijfolie, strooi er flink wat Provençaalse kruiden over en bak als de kip bijna gaar is, de pijnboompitjes mee. Verdeel dit over de borden, doe er de gesneden basilicumblaadjes bij en strooi er lekker veel Parmezaanse kaas over.
Je kunt er allerlei varianten mee verzinnen. Doe ook eens in plakjes gesneden gekookt ei erbij.
Ik vond een dressing niet nodig, wil je dat wel, sprenkel dan wat lekkere olie over de salade voordat de kip over de borden wordt verdeeld.

De warme variant: Roergebakken spinazie met kip (2 personen)

tweederde zak spinazie
een derde doosje alfalfa
half pond in stukjes gesneden kipfilet
Provençaalse kruiden (flink wat, meer dan je gewend bent)
veeeeeeel pijnboompitten
flink wat geraspte Parmezaanse kaas (veel lekkerder dan die poeder, doe anders maar geraspte belegen kaas)
halve groene paprika
2 tl pesto (de basilicumblaadjes waren na een dag al niet goed meer, snif)
2 teentjes knoflook

Bijna dezelfde ingrediënten, maar dan warm. Alles slinkt wel in de pan, dus je hebt grotere hoeveelheden nodig dan bij het vorige recept.
Bak de stukjes kipfilet met zout en peper naar smaak in olijfolie, strooi er flink wat Provençaalse kruiden over. Bak als de kip bijna gaar is, de pijnboompitjes mee. Roerbak vervolgens de in stukjes gesneden groene paprika erdoor. Voeg de spinazie toe als de rest zo'n beetje klaar is, en roerbak deze slap (niet te lang!). Voeg ondertussen de pesto en de geperste knoflookteentjes toe. Ze het vuur uit en roer de alfalfa erdoor. Verdeel het over twee borden en strooi er lekker veel geraspte Parmezaanse kaas over.


Pasta op z'n Grieks (2 personen)

2 tomaten
een ons fetakaas
Italiaanse kruiden
olijfolie
spaghetti
half bouillonblokje

Ere wie ere toekomt. Dit is een recept van Els van de Mercator. Wij aten dit bij hen aan boord op de dag dat we aankwamen op de Galapagoseilanden. Zij vertrokken de volgende dag.
In de categorie simpel maar erg lekker.
Kook de spaghetti gaar in water met een half bouillonblokje. Snijd intussen de tomaten en de feta in stukjes. Als de spaghetti klaar is, roer dan de stukjes tomaat en feta erdoor (niet verwarmen), rijkelijk besprenkelen met Italiaanse kruiden. Sprenkel er tot slot olie over. D eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij wel een bijzonder lekkere olijfolie gebruikten, die we (ook al op aanraden van Els) bij de Carrefour in Tahiti kochten. Een culinair olietje van Borges, avec quatre poivres, en die droeg zonder meer bij tot de heerlijkheid van dit gerecht.


Pasta met zalm (2 personen)

1 tomaat
2 eetlepels gedroogde tomaatjes op olie
1 eetlepel kappertjes
1 teentje knoflook
1 blikje zalm (tonijn kan ook)
Italiaanse kruiden
pasta
half bouillonblokje
olie

Ook in de categorie simpel, snel en lekker.
Kook de pasta gaar in water met een half bouillonblokje. Snijd de gedroogde tomaatjes fijn. Maar de zalm uit blik schoon, en verwarm de zalm even in een pan, samen met de gedroogde tomaatjes in een beetje olijfolie. Voeg een uitgeperst teentje knoflook en de kappertjes toe, en zet het vuur zacht. Zet het vuur uit en roer de in stukjes gesneden tomaat erbij. Roer het geheel door de gare pasta, en besprenkel het geheel met een eetlepel van de olie van de gedroogde tomaatjes en eventueel nog wat extra olijfolie (wij gebruikten weer het zalige olietje van Borges).


Zalm op een bedje (2 personen)

2 mooie moten zalm
500 g spinazie
knoflookteentje
alfalfa
pijnboompitten
gebakken uitjes uit een potje
zout en peper

Kruid de moten zalm naar smaak met peper, en bak ze gaar. Pas op het eind zout naar smaak.
Roerbak ondertussen de spinazie kort, en knijp er een knoflookteentje boven uit. Zout naar smaak. Doe de spinazie op twee borden, verdeel er wat alfalfa over en leg de gebakken moten zalm erop. Strooi er pijnboompitten over die in de pan zijn warmgemaakt. En strooi er tot slot wat gebakken uitjes uit een potje over.


Arretjes-perzikkwarktaart

Een combinatie van arretjescake (schijnbaar de favoriet van JG, recept gekregen van Lies) en kwarktaart.

Bodem
250 g biscuitjes
250 g margarine
350 g suiker
30 g cacao
1 ei

[Neem voor de bodem van de kwarktaart van alles slechts 2/5e, en doe mengsel niet in een cakevorm gedaan maar in een springvorm. Die heb ik natuurlijk niet aan boord, maar met plastic bakken met bakpapier erin kom je ook een eind.]
Ei, suiker en cacao mengen, ondertussen boter smelten op laag vuur. Boter door cacaomengsel, koekjes gebroken erdoor. Alles in een cakevorm (oid) en in de koelkast! Eventueel een drupje rum erdoor.

Kwarktopping
1 pakje Philadelphia (200 g)
125 g suiker
1 blik (ca 300 g) perziken, uitgelekt
het vocht van de perziken
250 g slagroom
melk
1 zakje gelatine
75 ml water

Meng het pakje Philadelphia met de suiker en voeg licht geklopte slagroom toe (ik had geen slagroom, maar een blikje room, dat niet klopbaar is).
Los de gelatine op in het tot koken gebrachte water. Roeren tot het helemaal is opgelost. Laat het iets afkoelen en voeg het toe aan het mengsel. Goed roeren.
Neem het sap van de perziken, vul dit aan met melk tot 250 ml en voeg het toe aan het mengsel. Weer goed roeren. Schep de in stukjes gesneden perziken toe. Op 1 na, want die is voor de garnering.
Schenk het mengsel uit over de arretjescake-bodem, en laat de taart een nacht opstijven in de koelkast. Garneren met stukjes perzik.


Chocoladetaart zonder bakken

50 g biscuitjes, gebroken
40 g pistachenoten
100 g amandelen (of hazelnoten, maar die had ik niet)
50 g gesuikerde garneerkersen, grof gesneden
150 g pure chocolade
100 g ongezouten boter
1/5 theelepel instant koffiepoeder
1 ei, licht geklopt

Bedek een cakeblik met een stuk bakpapier dat je aan de brede zijden van het blik over laat hangen (om later als handvaten te gebruiken).
Doe de gebroken biscuitjes, pistachenoten, tweederde van de amandelen en de helft van de kersen bij elkaar.
Breng een pan met water aan de kook en zet het vuur af. Breek de chocolade in kleine stukjes in een pannetje en doe de boter er in kleine klontjes bij. Zet het pannetje in de pan met water, maar op zo'n manier dat het kleine pannetje het water net niet raakt. Laat het mengsel staan, roer af en toe, laat het weer staan, roer af en toe (en breng als het nodig is het water weer even aan de kook zonder pannetje erin). Hier is wat geduld voor nodig.
Als de chocolade met de boter een mooi glad mengsel is geworden, laat het dan iets afkoelen en doe het ei en de koffiepoeder erbij. Meng het met het noten/kersenmengsel en giet het in het cakeblik. Strijk de bovenkant glad en strooi er de overgebleven amandelen en kersen over. Zet het cakeblik in de koelkast en laat het mengsel een nacht opstijven.
Moddervet, maar hemels.


Biefstuk met pepertrio (2 personen)

250 gram biefstuk
2 groene paprika's
1 eetlepel groene pepertjes uit een potje
4 knoflookteentjes
1 el olijfolie
1,5 el margarine
grof gemalen peper
zout
1,5 el room

Snijd de biefstuk in reepjes, en bak deze op hoog vuur aan in een pan met de olijfolie en margarine. Flink wat grof gemalen peper toevoegen.
Voeg zodra de biefstuk een beetje bruin is, de in reepjes gesneden paprika toe en bak ze 1 minuut mee. Knijp intussen 4 knoflookteentjes erboven uit, en voeg de groene peperkorrels toe. Maak af met de room (slagroom, crème fraiche of slankroom).
Lekker met sperzieboontjes.


Komkommersalade met feta (2 personen)

Halve komkommer
Halve paprika
100 g feta

Van de categorie: gemakkelijker kan niet. Snijd alles in blokjes en hussel door elkaar. Voeg eventueel nog wat kruiden toe.


Salade met aardbeien en kip (2 personen)

Sla (veldsla als je de kans hebt, geen ijsbergsla)
10 aardbeien
4 verse basilicumblaadjes
250 gr kipfilet
handje hazelnoten (in stukjes)
1/3e komkommer
150 g feta

Was en snijd de sla, en verdeel over de borden. Snijd de komkommer in stukjes, de aardbeien in drieën, en verdeel ze over de borden. Strooi er de stukjes hazelnoot over, evenals de in blokjes gesneden feta. Snijd de kipfilet in blokjes of reepjes en bak ze met wat zout en peper. Verdeel de kip over de borden en garneer met stukjes basilicum.


De wereld-rond salade met Italiaanse prosciutto (2 personen)

200 g rucola sla (geen andere sla, dit is echt het lekkerst!!)
(alfalfa)
1/2 groene paprika
handvol gesneden komkommer
1 gesneden pomodoro tomaat (anders een halve vleestomaat)
handvol pijnboompitten of hazelnoten
200 g Italiaanse prosciutto (Parmaham of een andere gerookte ham)
Voor de dressing:
2 el slagroom
1 el yoghurt
2 tl mosterd met hele mosterdzaadjes
1 tl gele mosterd
2 tl honing

Verdeel de sla, alfalfa (indien geen alfalfa, 100 g rucola sla meer nemen), de gesneden paprika, komkommer, tomaat en pijnboompitten over 2 borden.
Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar, en maak af naar smaak. Niet te zoet, niet te mosterdachtig. Verdeel over de borden.
Maak de salade af met de gesneden prosciutto.