Recepten
Index
Bourgondische stoofpot
Zelfgemaakte
yoghurt
Salade van koolsla á la Chantal
Mangopartjes in rumsiroop
met mangocrème
Italiaans kruidenbrood
Oosterse tonijn
Spinaziesalade met kip
Roergebakken spinazie met kip
Spaghetti op z'n Grieks
Pasta met zalm
Zalm op een bedje
Arretjes-perzikkwarktaart
Chocoladetaart zonder bakken
Biefstuk met pepertrio
Komkommersalade met feta
Salade met aardbeien en kip
De wereld-rond salade met
Italiaanse prosciutto
Bourgondische stoofpot (4 pers)
Boter
100 g bacon of spekjes
500 g biefstukreepjes of magere runderreepjes
Peper
1 grote ui
1 grote wortel
250 g champignons
4 tenen knoflook
3 dl rode wijn
(evt scheutje cognac)
1/2 runderbouillonblokje
Provençaalse kruiden
2 el tomatenpuree
1-2 el crème fraîche
handvol kruimels ontbijtkoek
Beetje boter in de pan, en daarin dobbelsteentjes bacon (of spekjes)
bakken (een ons??). Biefstukreepjes
of magere runderreepjes voor 4 personen (ik schat zo'n halve kilo) erbij,
flink wat peper, en bruin bakken. Daarna
het vlees uit de pan scheppen.
In dezelfde pan met het vocht een flinke gesnipperde ui fruiten, 1 flinke in
stukjes gesneden wortel
erbij, champignons, 3 tenen knoflook erbij. Vlak daarna het vlees weer terug
in de pan, en flinke dosis rode wijn erbij (ik schat zo'n 3 dl), tot het
net niet onder staat. (Ik heb helaas geen cognac aan boord, maar anders
mag er ook nog een klein scheutje cognac bij, vóórdat de rode wijn erbij
gaat). Mok water en een half runderbouillonblokje erbij, wat Provençaalse
kruiden en lekker laten sudderen. Nog een teen knoflook er boven uit
persen terwijl het aan het sudderen is. Twee eetlepels tomatenpuree erbij
en 1 a 2 eetlepels crème fraiche. En tot slot een handvol kruimels
ontbijtkoek (het geheim van de kok), voor de smaak en om een beetje te
binden.
Geserveerd met puree.
Door een kleine hoeveelheid yoghurt toe te voegen aan een liter melk, en het
op een redelijk warme plaats te zetten, kan de yoghurtcultuur zijn werk doen, en
heb je een dag later yoghurt. In de koelkast om in te dikken en smullen maar. Ik
heb dit "recept" uit een van de artikelen uit diverse zeilbladen die
we hebben gekopieerd en aan boord hebben, en het werkt dus prima. Vandaag was de
yoghurt een beetje dun, dus misschien moet hij iets langer buiten de koelkast,
of op een warmere plek, dat ga ik nog wel even uitproberen.
Het schijnt trouwens zelfs met poedermelk te werken!
Salade van koolsla á la Chantal (2 pers)
4 koolbladeren
2 plakken bacon of katenspek
handvol grof gehakte amandelen
2 el gebakken uitjes uit een potje (Conimex of zo)
1 sinaasappel
2 el Danish Blue
2 el rozijnen
2 el vloeibare honing
1 volle tl mosterd
1 klein uitje
Dressing: Pers een helft van de sinaasappel uit, vermeng het sap met de
honing en een fijn gesnipperd uitje en laat even staan.
Salade: Rooster de amandelen in een pan, en houd ze apart. Bak daarna de in
kleine stukjes gesneden plakken bacon of katenspek goed uit in dezelfde pan
(geen olie of boter gebruiken). Snijd de koolbladeren in stukjes en verdeel ze
over de borden. Strooi er de gebakken uitjes, de spekjes, de amandelen, de
rozijnen en de verkruimelde Danish Blue over. Maak de andere helft van de
sinaasappel schoon, velletjes en eventuele pitjes verwijderen, klein snijden en
verdelen over de borden. Verdeel de dressing over de borden.
Smullen!!!
Ik gebruik vaak kool in plaats van sla, omdat sla veel moeilijker te krijgen is.
Kool is een prima vervanger, en blijft heeeel erg lang goed. De hoeveelheid
salade hield trouwens niet over, dus misschien moeten de hoeveelheden wat
groter.
Mangopartjes in rumsiroop met mangocrème (5 pers)
3 a 4 mango's
2 zakjes vanillesuiker
suiker
1 dl rum
1 dl water
200 ml slagroom (ik had een vreemde klopcrème uit Portugal, dat
waarschijnlijk als slagroom bedoeld was)
Schil de mango's en snijd ze in langwerpige parten. Houd de grotere
stukken apart in een kommetje. Los 100 g suiker op in 1dl water terwijl je
dat aan de kook brengt. Voeg er 1 dl rum bij en laat het afkoelen. Als het
afgekoeld is, giet het dan in het kommetje met de mangoparten. Laat het
een dag of een middag staan.
Klop de slagroom met de vanillesuiker en 2 schepjes suiker, en mix er
vervolgens het restant van de mango (de kleinere, minder nette stukjes)
doorheen. Laat het in de koelkast verder opstijven.
Giet voor het opdienen het rum-suiker-water mengsel in een pannetje en
kook het in tot een vloeibare siroop. Leg de mangoparten op bordjes,
schenk er de rumsiroop over- en omheen, en schep er langwerpige bolletjes
mangocrème naast.
Het kan natuurlijk ook met andere fruitjes in plaats van mango's,
bijvoorbeeld sinaasappelschijven. Ik had de crème eigenlijk nog wat
luchtiger willen maken met geklopt eiwit, maar met een staafmixer krijg ik
het eiwit niet geklopt. En ik weet trouwens ook niet hoe het met de
salmonella hier gesteld is, dus misschien was dat maar goed ook.
1 pak witte broodmix
25 gram
boter
300 ml water
flink wat Italiaanse kruiden
6 tenen knoflook
Maak het deeg klaar zoals op het pak broodmix is aangegeven, maar doe er
flink wat kruiden en 6 uitgeperste tenen knoflook in. Bak het vervolgens op de
aangegeven wijze.
Lekker met gezouten boter.
Druk ook eens wat uien in de bovenkant van het brood, en bak het de laatste 15
minuten met wat geraspte belegen kaas.
Als je geen broodmix tot je beschikking hebt, neem je in plaats van de mix en
het water
500 g bloem
snuf zout
1 tl suiker
20-25 gram verse gist of één zakje gedroogde gist
3 dl lauwwarme melk
Bloem en zout
mengen in een kom. Gist oplossen in melk en roer de suiker erdoor. Laat de melk
/ gistoplossing 10 min op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de
oppervlakte belletjes vormen. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de
gistoplossing hierin. Kneed het deeg tot een soepel mengsel ontstaat dat van de
handen loslaat (aanrecht / handen met bloem bestuiven). Laat het deeg afgedekt
met een vochtige doek op een tochtvrije warme plaats ongeveer 1 uur rijzen.
Beboter de bakvorm met boter (vorm van ca 2 liter). Kneed het deeg opnieuw. Rol
het deeg op en leg de rol met de naad naar beneden in de bakvorm. Laat het deeg
afgedekt door een vochtige doek op een tochtvrije warme plaats ca 45 min rijzen
tot de vorm gevuld is. Oven op 240 graden, plaats vorm iets onder het midden in
de oven. Bak het brood in ca 25 min gaar en bruin. Bestrijk het brood met
gesmolten boter, verwijder het uit de vorm en laat het afkoelen.
Ik gebruik zelf trouwens geen vorm, het deeg gaat zo op bakpapier op het rooster
in de oven.
Oosterse tonijn (2 personen)
2 tonijnbiefstukken
3 el sojasaus
1 grote teen knoflook
1 tl gesnipperde gemberwortel (vers!)
1 el zoete ketjap
1 tl azijn
1 tl citroensap
peper naar smaak
Snijd de tonijnfilets in stukken van ca 5 cm (hoeft niet,
kan ook in zijn geheel).
Maak een marinade van de sojasaus, de knoflook, de gemberwortel, de zoete ketjap
de azijn, het citroensap en de peper, en marineer de stukken tonijn. Laat dit
een uur staan, en bak het geheel dan af. Lekker met rijst.
Ook lekker als je wat sherry bij de marinade doet, maar dat had ik niet aan
boord.
Twee varianten van bijna hetzelfde, maar dan anders. De eerste koud, de tweede warm.
De koude variant: Spinaziesalade (2 personen)
een derde zak verse spinazie
een derde doosje alfalfa
half pond in stukjes gesneden kipfilet
Provençaalse kruiden (flink wat, meer dan je gewend bent)
veeeeeel pijnboompitten
flink wat geraspte Parmezaanse kaas (veel lekkerder dan die poeder, doe anders
maar geraspte belegen kaas)
een derde komkommer
verse basilicumblaadjes
Verdeel de spinazie, de alfalfa en de gesneden komkommer over twee borden. Bak
de stukjes kipfilet met zout en peper naar smaak in olijfolie, strooi er flink
wat Provençaalse kruiden over en bak als de kip bijna gaar is, de pijnboompitjes
mee. Verdeel dit over de borden, doe er de gesneden basilicumblaadjes bij en
strooi er lekker veel Parmezaanse kaas over.
Je kunt er allerlei varianten mee verzinnen. Doe ook eens in plakjes gesneden
gekookt ei erbij.
Ik vond een dressing niet nodig, wil je dat wel, sprenkel dan wat lekkere olie
over de salade voordat de kip over de borden wordt verdeeld.
De warme variant: Roergebakken spinazie met kip (2 personen)
tweederde zak spinazie
een derde doosje alfalfa
half pond in stukjes gesneden kipfilet
Provençaalse kruiden (flink wat, meer dan je gewend bent)
veeeeeeel pijnboompitten
flink wat geraspte Parmezaanse kaas (veel lekkerder dan die poeder, doe anders
maar geraspte belegen kaas)
halve groene paprika
2 tl pesto (de basilicumblaadjes waren na een dag al niet goed meer, snif)
2 teentjes knoflook
Bijna dezelfde ingrediënten, maar dan warm. Alles slinkt
wel in de pan, dus je hebt grotere hoeveelheden nodig dan bij het vorige recept.
Bak de stukjes kipfilet met zout en peper naar smaak in olijfolie, strooi er
flink wat Provençaalse kruiden over. Bak als de kip bijna gaar is, de pijnboompitjes
mee. Roerbak vervolgens de in stukjes gesneden groene paprika erdoor. Voeg de
spinazie toe als de rest zo'n beetje klaar is, en roerbak deze slap (niet te
lang!). Voeg ondertussen de pesto en de geperste knoflookteentjes toe. Ze het
vuur uit en roer de alfalfa erdoor. Verdeel het over twee borden en strooi er
lekker veel geraspte Parmezaanse kaas over.
Pasta op z'n Grieks (2 personen)
2 tomaten
een ons fetakaas
Italiaanse kruiden
olijfolie
spaghetti
half bouillonblokje
Ere wie ere toekomt. Dit is een recept van Els van de
Mercator. Wij aten dit bij hen aan boord op de dag dat we aankwamen op de
Galapagoseilanden. Zij vertrokken de volgende dag.
In de categorie simpel maar erg lekker.
Kook de spaghetti gaar in water met een half bouillonblokje. Snijd intussen de
tomaten en de feta in stukjes. Als de spaghetti klaar is, roer dan de stukjes
tomaat en feta erdoor (niet verwarmen), rijkelijk besprenkelen met Italiaanse
kruiden. Sprenkel er tot slot olie over. D eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij
wel een bijzonder lekkere olijfolie gebruikten, die we (ook al op aanraden van
Els) bij de Carrefour in Tahiti kochten. Een culinair olietje van Borges, avec
quatre poivres, en die droeg zonder meer bij tot de heerlijkheid van dit
gerecht.
Pasta met zalm (2 personen)
1 tomaat
2 eetlepels gedroogde tomaatjes op olie
1 eetlepel kappertjes
1 teentje knoflook
1 blikje zalm (tonijn kan ook)
Italiaanse kruiden
pasta
half bouillonblokje
olie
Ook in de categorie simpel, snel en lekker.
Kook de pasta gaar in water met een half bouillonblokje. Snijd de gedroogde
tomaatjes fijn. Maar de zalm uit blik schoon, en verwarm de zalm even in een
pan, samen met de gedroogde tomaatjes in een beetje olijfolie. Voeg een
uitgeperst teentje knoflook en de kappertjes toe, en zet het vuur zacht. Zet het
vuur uit en roer de in stukjes gesneden tomaat erbij. Roer het geheel door de
gare pasta, en besprenkel het geheel met een eetlepel van de olie van de
gedroogde tomaatjes en eventueel nog wat extra olijfolie (wij gebruikten weer
het zalige olietje van Borges).
Zalm op een bedje (2 personen)
2 mooie moten zalm
500 g spinazie
knoflookteentje
alfalfa
pijnboompitten
gebakken uitjes uit een potje
zout en peper
Kruid de moten zalm naar smaak met peper, en bak ze gaar.
Pas op het eind zout naar smaak.
Roerbak ondertussen de spinazie kort, en knijp er een knoflookteentje boven uit.
Zout naar smaak. Doe de spinazie op twee borden, verdeel er wat alfalfa over en
leg de gebakken moten zalm erop. Strooi er pijnboompitten over die in de pan
zijn warmgemaakt. En strooi er tot slot wat gebakken uitjes uit een potje over.
Een combinatie van arretjescake (schijnbaar de favoriet van JG, recept gekregen van Lies) en kwarktaart.
Bodem
250 g biscuitjes
250 g margarine
350 g suiker
30 g cacao
1 ei
[Neem voor de bodem van de kwarktaart van alles slechts
2/5e, en doe mengsel niet in een cakevorm gedaan
maar in een springvorm. Die heb ik natuurlijk niet aan boord, maar met plastic
bakken met bakpapier erin kom je ook een eind.]
Ei, suiker en cacao mengen, ondertussen boter smelten op laag vuur. Boter door
cacaomengsel, koekjes gebroken erdoor. Alles in een cakevorm (oid) en in de
koelkast! Eventueel een drupje rum erdoor.
Kwarktopping
1 pakje Philadelphia (200 g)
125 g suiker
1 blik (ca 300 g) perziken, uitgelekt
het vocht van de perziken
250 g slagroom
melk
1 zakje gelatine
75 ml water
Meng het pakje Philadelphia met de suiker en voeg licht
geklopte slagroom toe (ik had geen slagroom, maar een blikje room, dat niet
klopbaar is).
Los de gelatine op in het tot koken gebrachte water. Roeren tot het helemaal is
opgelost. Laat het iets afkoelen en voeg het toe aan het mengsel. Goed roeren.
Neem het sap van de perziken, vul dit aan met melk tot 250 ml en voeg het toe
aan het mengsel. Weer goed roeren. Schep de in stukjes gesneden perziken toe. Op
1 na, want die is voor de garnering.
Schenk het mengsel uit over de arretjescake-bodem, en laat de taart een nacht
opstijven in de koelkast. Garneren met stukjes perzik.
50 g biscuitjes, gebroken
40 g pistachenoten
100 g amandelen (of hazelnoten, maar die had ik niet)
50 g gesuikerde garneerkersen, grof gesneden
150 g pure chocolade
100 g ongezouten boter
1/5 theelepel instant koffiepoeder
1 ei, licht geklopt
Bedek een cakeblik met een stuk bakpapier dat je aan de
brede zijden van het blik over laat hangen (om later als handvaten te
gebruiken).
Doe de gebroken biscuitjes, pistachenoten, tweederde van de amandelen en de
helft van de kersen bij elkaar.
Breng een pan met water aan de kook en zet het vuur af. Breek de chocolade in
kleine stukjes in een pannetje en doe de boter er in kleine klontjes bij. Zet
het pannetje in de pan met water, maar op zo'n manier dat het kleine pannetje
het water net niet raakt. Laat het mengsel staan, roer af en toe, laat het weer
staan, roer af en toe (en breng als het nodig is het water weer even aan de kook
zonder pannetje erin). Hier is wat geduld voor nodig.
Als de chocolade met de boter een mooi glad mengsel is geworden, laat het dan
iets afkoelen en doe het ei en de koffiepoeder erbij. Meng het met het
noten/kersenmengsel en giet het in het cakeblik. Strijk de bovenkant glad en
strooi er de overgebleven amandelen en kersen over. Zet het cakeblik in de
koelkast en laat het mengsel een nacht opstijven.
Moddervet, maar hemels.
Biefstuk met pepertrio (2 personen)
250 gram biefstuk
2 groene paprika's
1 eetlepel groene pepertjes uit een potje
4 knoflookteentjes
1 el olijfolie
1,5 el margarine
grof gemalen peper
zout
1,5 el room
Snijd de biefstuk in reepjes, en bak deze op hoog vuur aan in een pan met de
olijfolie en margarine. Flink wat grof gemalen peper toevoegen.
Voeg zodra de biefstuk een beetje bruin is, de in reepjes gesneden paprika toe
en bak ze 1 minuut mee. Knijp intussen 4 knoflookteentjes erboven uit, en voeg
de groene peperkorrels toe. Maak af met de room (slagroom, crème fraiche of
slankroom).
Lekker met sperzieboontjes.
Komkommersalade met feta (2 personen)
Halve komkommer
Halve paprika
100 g feta
Van de categorie: gemakkelijker kan niet. Snijd alles in blokjes en hussel door elkaar. Voeg eventueel nog wat kruiden toe.
Salade met aardbeien en kip (2 personen)
Sla (veldsla als je de kans hebt, geen ijsbergsla)
10 aardbeien
4 verse basilicumblaadjes
250 gr kipfilet
handje hazelnoten (in stukjes)
1/3e komkommer
150 g feta
Was en snijd de sla, en verdeel over de borden. Snijd de komkommer in stukjes, de aardbeien in drieën, en verdeel ze over de borden. Strooi er de stukjes hazelnoot over, evenals de in blokjes gesneden feta. Snijd de kipfilet in blokjes of reepjes en bak ze met wat zout en peper. Verdeel de kip over de borden en garneer met stukjes basilicum.
De wereld-rond salade met Italiaanse prosciutto (2 personen)
200 g rucola sla (geen andere sla, dit is echt het lekkerst!!)
(alfalfa)
1/2 groene paprika
handvol gesneden komkommer
1 gesneden pomodoro tomaat (anders een halve vleestomaat)
handvol pijnboompitten of hazelnoten
200 g Italiaanse prosciutto (Parmaham of een andere gerookte ham)
Voor de dressing:
2 el slagroom
1 el yoghurt
2 tl mosterd met hele mosterdzaadjes
1 tl gele mosterd
2 tl honing
Verdeel de sla, alfalfa (indien geen alfalfa, 100 g rucola sla meer nemen),
de gesneden paprika, komkommer, tomaat en pijnboompitten over 2 borden.
Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar, en maak af naar smaak. Niet
te zoet, niet te mosterdachtig. Verdeel over de borden.
Maak de salade af met de gesneden prosciutto.