Piracy in de Golf van Aden

Op dit plaatje van de Gof van Aden hebben we een aantal dingen ingetekend:

Incidenten tot en met 2003

Imray heeft de incidenten tot en met 2003 op een rij gezet en op haar website gepubliceerd. Inmiddels is deze pagina niet meer via de website van Imray te benaderen, maar alleen via het specifieke webadres http://www.imray.com/corrections/images/096P.html. De volledige tekst hiervan is opgenomen onderaan deze pagina.

De incidenten in 2004 waarvan wij op de hoogte zijn hebben we verderop op deze pagina op een rij gezet. Let op: deze lijst hoeft dus niet per definitie volledig te zijn.

Inray trekt uit deze reeks incidenten een aantal conclusies.
De belangrijkste is dat er geen sprake is van georganiseerde criminaliteit of een patroon. Er zijn gevallen bekend waarbij vissersboten betrokken zijn, reddingssloepachtige boten waarmee Somaliër naar Yemen worden gesmokkeld, en zelfs militaire boten.
De belangrijkste gevarenzones worden aangegeven. In alle gevallen van piraterij zijn er waarschuwingsschoten gelost, maar er wordt niet geschoten om te doden of te verwonden of de boot te beschadigen.
Het lijkt erop dat zich geen incidenten voordoen bij nacht of in ruw weer. De kans dat een jacht het slachtoffer wordt van piraterij wordt geschat op 1,5 tot 2%.
En nog een leuke uitsmijter: je hoeft geen hulp te verwachten, je moet erop rekenen dat je klaar moet zijn om jezelf te helpen.

Wij hebben de incidenten verder geanalyseerd en komen verder nog tot de volgende conclusies:

Incidenten in 2004

Let op: de volgende lijst is samengesteld aan de hand van incidenten die gemeld zijn op de twee SSB-netten waar wij ons nagenoeg iedere ochtend inmeldden. Er zijn echter ochtenden dat we de netten gemist hebben. Bovendien zijn deze netten niet noodzakelijkerwijs de enige SSB-netten van jachten is dit gebied, al is dat wel waarschijnlijk.
De lijst hoeft dus niet per definitie volledig te zijn.

 1. Notre Dame, een Frans jacht is overgevallen op 27 februari om 12.30 uur door een vissersboot. De boot was langzaam, maar Notre Dame heeft niet weg kunnen komen. Ze werd bedreigd door mannen met een geweer en messen. De mannen kwamen aan boord, en hebben een snel rondje gemaakt door de boot en gegrepen wat ze zagen.
  Notre Dame was in staat om van tevoren een noodoproep op kanaal 16 te doen, die werd gerelayed door een ander jacht, Papagena. Coalition Vessel 082 stuurde een helikopter, maar was te laat. Het aanbod om iemand aan boord te zetten werd niet aangenomen, maar Notre Dame is wel tot aan Aden begeleid door dit warship.
   
 2. Klondike is op dezelfde dag twee keer achtervolgd door boten, om 20.00 uur en 23.00 uur lokale tijd. De posities zijn 13.39 N / 49.49 O en 13.50 N 50.05 O. Door herhaaldelijk uit te wijken en snelheid te vermeerderen, is Klondike in beide instanties weten weg te komen van haar achtervolgers. Het is onduidelijk of de boten kwaad in de zin hadden of dat het gewoon bedelende vissers waren, maar Klondike is voorzichtigheidshalve van het ergste uitgegaan.
  In het eerste geval heeft Klondike een Mayday via de marifoon uitgedaan, die werd beantwoord door een jacht dat een paar mijl achter hen zat. In het tweede geval heeft Klondike Maydays uitgedaan op de marifoon en op HF noodkanaal 2182 KHz. De marifoonoproep werd beantwoord door een groep jachten dat en aantal mijl achter Klondike zat. Een van die jachten heeft via Iridium autoriteiten in Australië gewaarschuwd, die op haar beurt het internationale centrum voor piracy in Kuala Lumpur heeft verwittigd.
  Klondike heeft uitgebreid rapport uitgebracht, dat is gepubliceerd op Noonsite, de website van zeilgoeroe Jimmy Cornell. Zie de volgende link: http://www.noonsite.com/Members/doina/R2004-03-01-1 .
   
 3. Op dinsdag 2 maart halverwege de middag zag Getaway een vissersboot die aanvankelijk in dezelfde richting voer. De boot voerde haar snelheid op, maakte een haakse bocht en kwam recht op Getaway af. Op het zelfde moment werd er op marifoonkanaal 16 gedurende een paar minuten flink gevloekt en gescholden op een andere partij. Dit gebeurde in Engels met een accent, en herhaaldelijk werd iemand verordonneerd om een ander kanaal te gebruiken omdat kanaal 16 een emergency channel is. Er was echter niets te horen van enig misbruik van kanaal 16 totdat het gevloek en getier begon. Op deze manier werd Getaway weerhouden van een mogelijke noodoproep. Uiteindelijk is de vissersboot vlak voor Getaway langs gevaren, maar heeft haar niet benaderd.
  Getaway voer op het moment van het voorval een mijl of 40 achter ons, en wij hebben dit gevloek en getier op kanaal 16 gehoord. Getaway heeft dit incident niet op het SSB-net gemeld. Wij hoorden ervan toen ze de dag erna op zee bij ons aan boord kwamen. De vermoedelijke positie was om en nabij 13.57 N / 51.08 O, maar dit is een schatting.
   
 4. Saltaire is op vrijdag 5 maart om 18.00 uur lokale tijd overvallen door een zwarte boot met geel tuig van ca 50 voet. Saltaire probeerde de boot vanaf een afstand van 2 mijl te ontwijken, maar de boot bleef achtervolgen en liep uiteindelijk in. De romp van de boot was bedekt met gekleurd plastic om de boot onherkenbaar te maken.
  Saltaire is niet in staat geweest om en noodoproep te doen, hetgeen niet verbazingwekkend is, aangezien er maar 1 persoon aan boord was. Je gaat niet even naar binnen als je wordt achtervolgd.
  Aan boord van deze reddingssloepachtige boot waren Somalische vluchtelingen, met name vrouwen en kinderen. Drie mannen losten waarschuwingsschoten. Er was 1 geweer, de andere mannen hadden messen. De mannen kwamen aan boord en hielden het geweer gericht op de solozeiler. De buit was: twee marifoons, en SSB zender/ontvanger (maar niet de tuner), twee fototoestellen en wat geld dat speciaal voor dit doel in een 'nepportemonnee' met verlopen bankpasjes was gestopt, plus nog wat geld dat ook voor dit doel in een lade was gestopt. De rest van het geld, en andere zaken waren verstopt, en zijn niet gevonden. De overvallers leken geen verstand van zeilboten te hebben in die zin dat ze de opbergplekken weten te vinden. Een man legde zijn hand op de GPS, keek naar de solozeiler, en liet de GPS vervolgens waar die was. De indruk van de solozeiler was dat de overvallers geen zaken meenemen die noodzakelijk zijn om te navigeren.
  In totaal zijn de overvallers ongeveer 30 minuten aan boord geweest.
   
 5. Virgo's Child is op za 6 maart op positie 14.36 N en 49.32 O benaderd door een schip van de Yemense Coastguard. Virgo's Child was aan het coasthoppen, en deze positie is ongeveer 7 mijl van de Yemense kust. De Coastguard verzocht Virgo's Child mee te gaan naar de kust, wat ze weigerde. Later kwam er een tweede schip van de Coastguard bij. De Coastguard bleef het verzoek herhalen, gedroeg zich zeer agressief, en bleef Virgo's Child omcirkelen om te proberen de boot tot stoppen te dwingen.
  Virgo's Child probeerde een noodoproep te doen via de marifoon, hetgeen werd bemoeilijkt doordat op kanaal 16 herhaaldelijk werd gestoord door een klikkende microfoon. Uiteindelijk is de noodoproep via de marifoon gelukt, die werd beantwoord door een coalition warship. Na tientallen minuten kreeg de official op het tweede schip van de Coastguard een telefoontje, waarna hij meldde dat Virgo's Child 'free to go' was. Het vermoeden is dat het coalition warship de Coastguard heeft gebeld, en heeft gemeld dat ze Virgo's Child met rust moesten laten.
  Virgo's Child was dicht bij de Yemense kust. Strikt genomen heeft de Coastguard het recht om aan boord te komen, en wellicht ook te verzoeken om mee te gaan naar de kust. Niettemin rechtvaardigt dit natuurlijk niet zo'n agressieve en bedreigende benadering.
  In elk geval vinden wij het onvoorstelbaar dat een groep jachten in dit gebied aan het coasthoppen is. Aanvankelijk dachten we de ankerplaatsen die ze op de SSB melden moesten interpreteren als geheime waypoints, maar dat blijkt nu dus niet zo te zijn.
   
 6. Silver Girl leek op zondag 7 maart om 16.00 uur achtervolgd te worden door een vissersboot. Op positie 14.46 N / 52.00 O zag zag Silver Girl op 5 mijl afstand een vissersboot op de radar, die haar kant op kwam. Silver Girl veranderde van koers, en de boot veranderde mee. De bedoeling van het schip was niet duidelijk, maar Silver Girl nam geen risico. Ze voerde haar snelheid op tot 10 knopen, en heeft na een half uur haar achtervolger hierdoor af weten te schudden.
  Het is mogelijk dat de vissersboot kwaad in de zin had, maar bedelende vissersboten komen vaker voor in dit gebied. Met wat baksheesh (een pakje sigaretten, een blikje frisdrank of koekjes of iets dergelijks) kom je daar meestal wel vanaf.

Volledige tekst van een webpagina van www.imray.com die niet meer direct benaderbaar is: http://www.imray.com/corrections/images/096P.html

Red Sea Pilot – Reports of Piracy and Suspected Piracy
 
Update 09 April 2003

 
UPDATES: WE REQUEST REPORTS OF ALL INCIDENTS AGAINST YACHTS IN THE RED SEA AND GULF OF ADEN EVEN IF YOU WERE NOT PERSONALLY AFFECTED. PLEASE EMAIL TO Morgdav@aol.com cc Imrays, ilnw@imray.com

From 1998 to date there have been a total of eighteen recorded incidents in the Red Sea and Gulf of Aden. Ten are confirmed cases of piracy or robbery or attempted piracy or robbery. Two occurred within 70 miles of the Somali coast, waters yachts are strongly advised to avoid. Three occurred in Yemeni waters and five about half way across the Gulf of Aden.
Of the remainder, seven have been confirmed as having nothing to do with robbery or piracy. Four or five of these were contact with pushy Yemeni military patrols. One or two involved contact with fishermen mistaken for robbers. One appears to be a case of a crime committed aboard.
 
Against ten confirmed incidents in this 5 season period, hundreds of yachts have passed trouble-free north- or southbound through the Red Sea and the Gulf of Aden. NATO naval patrols in the area are currently greatly improving security. However, we have had recent reports of increased incidence of theft from yachts anchored in the port of Djibouti. This is NOT piracy but a problem to be aware of.
For the following information we should like to thank and offer sympathy to the victims on Lisestrambord, Ocean Swan, Shady Lady, Blodeuwedd, and near victims on Penyllan and Daisy Duck.

Definitions

Piracy: any illegal act of violence, detention or any act of depredation committed for private ends by the crew of a private vessel against another vessel on the high seas (i.e. in international waters).

Robbery: the crime of theft of goods or chattels within a given jurisdiction.
International waters usually begin a minimum of 3M and a maximum of 12M from a state's territorial baseline. Hence 4, 8 and 15 below were robbery, 2, 3, 12, 17 & 18 were piracy, and 1 & 5 attempted piracy.
 
Details of incidents (most recent first)

 1. 09/03/03 Australian yachts Penyllan, Sea Dove, Gypsy Days and Narena in close company with American yacht Imani were harassed at 0900LMT by gun fire from a distance of about 0·5M when in 13°11'N 48°40'E, approximately 80 miles off the Yemen coast and 90M from Somalia. The approaching boats were described as "possibly old ship's lifeboats... probably made of wood or GRP... visible on radar within 1·5 miles... and inboard powered. They were covered with bright blue and orange plastic sheeting possibly to conceal their identity or the identity of their cargo..." They were similar to those described in the incident involving Bambola (see below) and also carrying passengers but the report from Penyllan estimates them to be smaller, about 12m long. The yachts shook off pursuit by maintaining a speed of 6–7knots. A Panamanian registered freighter the ROYAL PESCADORES, visible on the southern horizon, answered one of many VHF mayday calls and closed their position. Then a US warship called and said he would be in their position in 3 hours. A report was also made to the German navy in Djibouti via other yachts at anchor there. At 0912 an Orion 4-engined navy aircraft flew over the yachts, made contact and searched without success for the open boats. During the evening a US frigate also checked the group of yachts and told them they planned to patrol the problem area "for several days" and would welcome calls from yachts on channel 16. The near victims think that sailing in a convoy of five may have helped deter their assailants. Undoubted piracy attempt.
 2. circa 02/03/03 British yacht Bambola Quatre, in company with yacht Josephine, in 13°31'N 48°24'E, about 35M off the Yemen coast, S of Bir Ali, was approached at first light by 3 boats described as fast ships' lifeboats, about 20m long, covered with blue and orange sheeting. Shots were fired, Bambola was boarded and radios, money, etc. were stolen. Both Bambola and Josephine were damaged. The lifeboats carried numerous passengers huddled under awnings, probably illegal immigrants being smuggled from Somalia to Yemen. Undoubted piracy.
 3. 14/04/02 French owned and registered catamaran, Blodeuwedd, attacked at 1330LMT in 12°37'N 48°28'·3E, 80M from both the Yemeni and the Somali coasts. There was a ship passing close by. A small boat with about 7 men aboard approached and fired warning shots when 50m away. Essential equipment was wisely and effectively hidden. The yacht put out a distress call on VHF and further shots were fired, some of which damaged hull and mainsail. The ship did nothing. The armed attackers crashed alongside causing damage. They then boarded the yacht and ordered the crew to the foredeck. They were evidently extremely tense. They demanded cash and proceeded to ransack down below and on deck. Owner and crew offered no resistance. The robbers took all three of the boat's outboard engines, solar panels and other high value equipment and left about 1½ hours later in the direction of Somalia. The word Somali was used repeatedly by them during the attack. The ship had meanwhile sailed on without offering any assistance. An intermediary in France was then contacted by satphone (hidden during the attack). He raised the French navy in Djibouti and reported the incident. The yacht headed for Mukalla to try to find an engine. The navy put the yacht in contact with the French embassy in the Yemen. Undoubted piracy.
 4. 23/02/01 Ocean Swan, Shady Lady and Mi Marra were in approx 13°47'N, 48°12'E, 6–10M off the Yemen coast near Balihaf. Around dawn (0645LMT) they saw three boats fishing inshore of them. The boats released their gear and rapidly closed on Ocean Swan which had Shady Lady in tow. Shots which damaged rigging were fired by one boat when it was some 200m away. The main attacker rammed Ocean Swan. A second craft arrived on the other side but was then told to stand off by the chief robber. The attacking craft were wood-built, inboard diesel powered, local fishing boats with timber uprights protruding above the gunwhale. The boat attacking Ocean Swan had five crew, one armed with a Kalashnikov and two with knives. Any identifying marks had been disguised by draping a tarpaulin round the hull. The other craft each had 5 or 6 crew. While the first was robbing Ocean Swan, one of the others robbed Shady Lady. The third, standing off Ocean Swan, may have been intended to attack Mi Marra but, given Mi Marra was nearly a mile away, may have thought it too risky. The craft attacking Ocean Swan spent 45mins–1hr ransacking. There was extensive loss of easily moveable equipment but, thanks to good stowage and on-board security, much was missed. One of the owners was threatened with a knife and asked for money. She told the intruder to ask her husband who gave him the US$50 in his pocket. On Shady Lady the thieves ripped out the VHF and stole money. During the incident Mi Marra stood by but was helpless to intervene once arms had been ruthlessly used. No help was forthcoming on any international emergency channel on MF/HF and contact was made with us on Fiddler's Green II purely by chance. The authorities in Salalah were then alerted via help from Harmonie II and, subsequently, an Inmarsat alert was broadcast. Contact was later made with the harbourmaster in Mukalla who took all details by radio. No help ever reached the victims. After the incident the thieves seemed to have carried on fishing!
  All three yachts proceeded to Aden and reported to the authorities. The latter were sympathetic but apparently unable to enforce the law in an area of the Yemen, which seems to be beyond central government control. Undoubted robbery.
 5. 12/04/01 Italian owned, British registered, Daisy Duck, attacked at 0740LMT in 12°55'N 48°20'E, 64 miles from the Yemeni coast and 98 miles from the Somali coast. The attacking craft was a blue, wooden traditional fishing boat with a small cabin roof and a high, noisy exhaust. There were 3 crew of unknown provenance. As the attacking boat approached the yacht, a Hyundai container ship came up from astern. Four other ships were within 16M on radar. Daisy Duck contacted the container ship on VHF 16 because they needed fuel and were worried about the closing fishing boat. The container ship reassured them about the fishing boat but said they couldn't stop to provide fuel. Shortly afterwards the fishing boat closed to within 15m and asked Daisy Duck to stop. When Daisy Duck refused and accelerated, the fishing boat fired shots. There is no report of the shots hitting Daisy Duck.
  The skipper of Daisy Duck was armed and had his gun stood-by. He returned fire aggressively. Subsequently the one remaining attacker who was still upright steered the attacking boat away, in what direction is not known. Meanwhile the skipper's wife, below with the two young children, sent Mayday calls on VHF16 and MF/HF 2182kHz, 4125kHz, 6215kHz, 8291kHz, 12290kHz and 16420kHz. There were no replies, not even from the Hyundai container ship now 0·5M off Daisy Duck's bow despite repeated, direct pleas. Subsequently contact was made via ham radio with the Rome Coastguard and the Italian embassy in Djibouti. Undoubted piracy attempt.
 6. 27/01/01 Yachts Freedom, Tosimoh and Mintaka were about 50M miles SSW of Mukalla in approx. 13°56'N 48°54'E at approx 1000LMT. The yachts were on a reciprocal course with two fast huris (local fishing craft) which looked like passing close to starboard. The approach was treated as potentially aggressive. Alerts were sounded by the yachts on VHF, SSB and GMDSS via Inmarsat C. A flare pistol was fired low between the approaching boats and other similar deterrent action was taken. The local craft veered away, resumed their original course and met with up to four other huris about 1M away. After ten minutes two different huris returned eastward past the yachts. The alert sounded again. The huris were told to go away by voice and gesture. They carried on past. An interesting side effect of the GMDSS Inmarsat C distress alert is that families in Germany and Britain were alerted by national MRCCs. Mukalla port authorities were eventually alerted on 2182kHz. Probably contact with fishermen.
 7. 09/01/01 Freedom (Irish) and Tosimoh (German) were approached at approx 1300LMT by two local fast boats about 10–15M SE of the Small Strait at Bab el Mandeb while sailing in company with another German yacht, Mintaka. The first boat swung to parallel Freedom. The bow man looked as though poised to jump onto Freedom although in fact this position is commonly adopted to trim local craft. A wave was exchanged. Freedom broadcast an alert. The craft fell astern, appeared to have engine trouble and was joined by the second. Both turned away towards Tosimoh. Tosimoh brandished a mean looking signal projector. After some shouting the two boats left at speed in the direction of Mayyun. Meantime a nearby ship had responded to the alert which was then cancelled. The incident was reported in Aden as a suspected incidence of piracy/robbery. The authorities believe this was a military patrol but this has not been confirmed.
 8. 24/12/00 French yacht Lisestrambord was stopped by an armed boat about 15M offshore between Balihaf and Bir Ali (approx 13°43'N, 48°12'E). The attack was made at 1430LMT by a boat carrying about 50 people. The crew consisted of 5 men armed with guns and knives but there were about 45 refugees also aboard – men, women and children. Shots were fired in the air before aggressive boarding which caused damage. They stole cameras, video equipment, binoculars, polar jackets and alcohol. They were also given US$300 under duress. They tried to insist that Lisestrambord follow them to the coast (probably Yemeni, but not specified), but the skipper refused. The incident was reported to Immigration in Mukalla. Undoubted robbery.
 9. 26/10/00 Australian yacht Funtastic, close off Ras al Ara, was approached by a military patrol which tried to persuade the skipper to return with them to Ras al Ara. Funtastic claimed shortage of fuel and the patrol left, satisfied with baksheesh (some cigarettes and soft drink). The incident was not reported to Yemeni officials, so the soldiers have not been disciplined.
 10. During autumn 2000 the French yacht Anouchka passed inside the exclusion zone around Mayyun (Perim Island) and was technically in violation of regulations. A military patrol approached. Some of the boat's crew were in uniform. The patrol was pushy and demanded baksheesh. Anouchka reported the incident and an Inmarsat piracy attack report was subsequently broadcast and never cancelled. The incident was followed up by the Yemeni authorities. The troops concerned have been punished.
 11. In the spring of 2000, at an unknown date, the single-handed Polish yacht Sadyba, a white hulled, 10m Bermudian sloop, went missing on passage between Djibouti and Massawa for causes unknown. These are inaccurately charted waters with strong currents, strong winds, brutal seas and much shipping traffic. Unexplained disappearance.
 12. 27/01/00 Australian catamaran Gone Troppo attacked and shot at in mid-Gulf of Aden about 70M from the Somali coast. One crew member wounded. The yacht was immobilised by having a fishing net dropped across its bows, subsequently fouling the propellers. No replies to repeated VHF Mayday broadcasts. Extensive theft of money and electronics. Subsequently pirates may have shadowed Gone Troppo but left when contact was made with a passing ship which offered protection. The robbers were Somali. Undoubted robbery.
 13. 22/11/99 Panamanian registered Airflow, a 28m schooner, approached on converging intercept courses by two vessels between the Hanish Is and Bab el Mandeb. Avoided encounter by changing course and by contacting Aden harbourmaster and a nearby tanker, which Airflow then closed for further protection. Naval assistance, sent by Aden authorities, arrived after the potential threat had disappeared. Yemeni enquiries have ascertained that the intercepting vessels were Yemeni military patrols.
 14. 18/11/99 Yacht Leonard Star, flag unknown, boarded by armed men 2M E of Jazirat at Ta'ir in the Red Sea. Boarders attempted to steer yacht towards Jazirat at Ta'ir. A threatened satcoms phone call to the Aden authorities ended the incident and the boarders were satisfied with drinks and food. Yemeni enquiries have ascertained this was a military patrol. The soldiers concerned have been punished.
 15. 11/11/99 Australian yacht Aphrodite III shot at when it failed to stop after being threatened by pirates posing as police off Ahwar, between Mukalla and Aden. Extensive theft of money and equipment. The Yemeni government apprehended and imprisoned the criminals, recovered the stolen goods and offered to make full repairs to the yacht. This is the ONLY case of robbery when the criminals have been caught and punished, possibly because of extensive and immediate international press coverage of the incident. Undoubted robbery.
 16. 11/09/99 French yacht Correlation, on arrival in Aden, reported an attack 6M off NE tip of Somalia. The crew comprised two men and a woman. One of the two male crew was reported to have been shot dead by pirates when he attempted to fight back. This was neither confirmed nor denied by the female crew. The Aden authorities report that when the yacht reached its next port of call in the Red Sea, only the skipper was still aboard. Police investigations in Europe continue. A probable on-board crime.
 17. End of 1999. Details are sketchy. German yacht Nono hijacked when close in shore off Cape Guardafui, Somalia. Crew kidnapped and subsequently released following negotiations between German foreign service officials and the hijackers. A ransom may have been paid. The yacht and its contents were entirely lost. Undoubted piracy.
 18. 29/04/99 Finnish yacht Violetta hijacked 70M off Bosaso, N Somalia. Crew initially ransomed but subsequently released with no payment via offices of UN and pirates' village elders. Yacht later recovered, but it had been stripped. Undoubted piracy.
What to expect

Help:
Unless you have organized an escort (see Somalia and Yemen in Prevention and Protection below) you CANNOT EXPECT ANY HELP. In ALL BUT ONE of the recent cases, when distress calls were made on international distress frequencies, there was no response. In contravention of the International Convention for the Safety of Life at Sea, Chapter V, even nearby ships may ignore you. YOU MUST BE READY TO HELP YOURSELF. The positive news is that NATO navy patrols in the Gulf of Aden and Horn of Africa area may help deter attacks. Second, the Hart Group (see Somalia below) patrols aggressively using high speed RIBs off the Somali coast between Bosaso and Cape Guardafui, which may help as well. And finally it does appear from a recent IMO meeting that a Yemeni Coastguard will soon be a reality.
 
Attackers

Here are some general findings from the incidents we know of:

 1. From the most recent reports there appears now to be a maximum danger area running from the Yemeni coast in the longitude of Bir Ali (48°10'E to 48°25'E) to the Somali coast.
 2. The known attacks are products of chance encounters – you and a few hoodlums/smugglers unluckily in the same patch of water at the same time. There is no indication of organized crime, radio frequency monitoring, radar or any other sophisticated aids to detecting and intercepting victims, though there are suspicions that intelligence on yacht movements may be being gathered from yachts passing through Mukalla.
 3. The attackers have so far all been in traditional wooden craft or in what may be salvaged ship's lifeboats and all inboard powered. There have been no attacks using the Yemeni inshore fishing boat, the outboard powered, long, fast, narrow and usually GRP huri.
 4. There is no specific danger time, though early daylight hours have featured four times.
 5. The craft have been engaged in no specific pre-attack occupation. Some appear to be fishing. Three, and all the most recent attacks, have undoubtedly been smuggling people.
 6. The attackers seem to include both Yemenis and Somalis, but Somalis seem predominant.
 7. There is no consistent pattern. Some attackers draw close and ask you to heave-to before firing warning shots. Others fire warning shots and close to board immediately. One immobilised its victim by fouling their propellers with a fishing net.
 8. In every incident of piracy or robbery the attackers have always fired warning shots. They do not shoot to kill, injure or disable the boat. They shoot to warn and intimidate.
 9. Attacks are pushed home fast and hard with no regard to topsides.
 10. The attackers seem to have only one or two guns, usually Kalashnikovs or the Chinese equivalent. They otherwise have knives. Most are apparently nervous.
 11. The attackers do not appear to attack at night or in strong weather, but analysis suggests that in quiet weather smugglers crossing the Gulf of Aden from Somalia to Yemen attempt to leave and close the coasts (make departure and arrival) in the dark and hence cross the central Gulf of Aden during daylight hours.
Remember that these are 'gun culture' societies where carrying a gun is a badge of status. The same is true of knives. That a fisherman carries a gun and fires warning shots does not mean he will shoot you in order to rob you. Ditto the carrying and brandishing of a knife.
 
Relatively safe waters
 1. The coastal waters between Mukalla (Yemen) and Mina Salalah (Oman) should be safe.
 2. From Aden through into the Red Sea along the Yemeni coast was safe in 2000/2001/2002/2003 apart from a slight risk of petty harassment by importunate Yemeni military and fishermen.
 3. Other than harassment by Yemeni military and fishermen, there have been no incidents reported from Yemeni waters in the southern Red Sea.
 4. There have been no reports of problems when approaching or leaving Djibouti to/from Bab el Mandeb.
 5. Eritrean coastal waters are safe and fairly actively patrolled by Eritrean forces.
 6. In practice at present, except for Danger Zones 1 and 2 below, the safest water for an unescorted transit of the Gulf of Aden extends south from the Yemeni coast to about one quarter to one third the distance towards (90–100 miles N of) the Somali coast.
   
Danger zones

The main danger zones at the moment are two:

 1. The first appears to be in mid-Gulf of Aden W of approximately 48°50'E out to 80M N of the Somali coast, i.e. off that part of the Somali coast NOT patrolled by the Hart Group. We advise holding further N towards the Yemen coast, to/from the Bab el Mandeb area. If unescorted, avoid the whole coast of Somalia out to 90–100 miles offshore and especially from 47°30'E to Djibouti waters.
 2. The second is from about 60M E of Aden until about the same distance SW of Mukalla with the band of maximum risk between 48°10'E and 48°50'E. We would advise staying at least 20M offshore between 49°E and 46°50'E and planning your passage, if you can make sufficient speed to cover the approx. 50M wide band of maximum risk in hours of darkness and in company. With the current (e.g. headed W in winter) you'll need to be able to guarantee 5kts, against it (e.g. headed E in winter), you must be able to make 7–8kts.
   
There is a potential, if lesser danger, in the outer approaches to Djibouti. The safest approach/departure is to approach/leave on a WSW/ENE course from/to the direction of Aden.

Prevention and Protection

Oman
The Omani Navy is well armed, very efficient and has a base in Mina Salalah. They actively patrol the coast. There have been no reports of any criminal activity on the Omani coast.
Contacts: Salalah maintains listening watch on 2182kHz and Ch 16. Harbourmaster Capt. Ahmed Burham Ba'Omar. Tel (+968) 219500 ext 420, Fax (+968) 219253, email AhmedB@Salalahport.com.
 
Yemen
The port authorities in Aden and Mukalla are very concerned but, until the new coastguard is fully established and properly trained, unable to take active measures either to prevent robbery of yachts or to respond to distress calls, supposing they receive them. Until 2002 this has been a product of a port authority/military/police turf war and a failure of central government authority in one of its governorates. To help their case for the enhancement of the coastguard service, the port authorities in Aden and Mukalla are anxious that ANY INCIDENT is reported to them, whether or not the threat proves to have been real. They do take the matter seriously although any follow up to ascertain the facts and punish any Yemenis responsible is usually lukewarm and clogged by red tape unless fired up by major, adverse international publicity.
Some yachts have managed to arrange an escort with the authorities from Mukalla to the Bali Haf area. The escort was a police inshore speed boat. The escort wanted to coast hug whereas the yachts wanted to stand well offshore. But despite the difference, the escort may have served its purpose.  If you are worried, ask in Mukalla or Aden if an escort can be organized.
The jointly-funded EU and USA backed Yemeni coastguard is being trained and equipped. Delay has been caused by wrangling between the USA and EU, presumably over whose systems and equipment prevail ... and therefore who gets to increase a sphere of influence and score a nice contract or two, but recent news suggest at least there are now positive and active developments.
Contacts: Aden: Harbourmaster, VHF Ch16 from about 25M and SSB 2182kHz to about 100M. Tel: office + 9762 202850; Duty Officer +9762 202262, 202238; fax +9762 206241.
An IMO officer in Aden, Capt Roy Facey (Tel/fax +9762 203521), is another helpful contact.
Mukalla: Harbour pilots, Captains Salem and Amin. VHF Ch 16 to about 25M and on SSB 2182kHz to about 60M. Tel: Mukalla 354742; mobile 7951076
 
Puntland/Somalia
A north Somali (Puntland) coastguard has been established using a Bermuda registered company and a British registered ex-fisheries protection vessel, the Celtic Horizon, a 65-metre, former stern trawler. The HART Group Ltd. (set up and run by an ex-British SAS officer) has informed us that they operate a Fishery Protection force and Coast Guard in the Somali State of Puntland. The area covered is from 100 miles west of Bosaso (roughly 47°30'E), round the Horn of Africa to Eyl, on the Indian Ocean coast. The trawler acts as a mother ship to several fast RIBs operated by armed men.
Contacts: The Hart Group can be contacted in London: +44 20 7751 0771 or in Somalia +252 572 6121, fax +252 523 6104, email george.simm@talk21.com
 
Djibouti
There is no Djiboutian maritime force that operates offshore. The French Navy have a presence in Djibouti and NATO forces (in spring 2003 under German command) are now using the port as a base. A watch is reportedly kept by the French on MF 2182kHz and VHF Chs 12 and 16 but distress calls may not be heard unless the call is made within a short distance of Djibouti. You can try to alert them BEFORE your transit to ascertain how best to get help if you need it. You will need to be able to speak French.
Contacts: French Navy (la Marine Française) tel: +253 351 351 or + 253 35 03 48. Ask for OPO (officier permanent d'opération).
 
Eritrea
There have been no recent cases of piracy or robbery affecting yachts reported in or near Eritrean waters. In periods of heightened tension however, for example during the Yemen/Eritrea conflict over the Hanish Is, yachts straying into sensitive areas have been detained. The Eritrean forces patrol coastal waters and may stop you and ask to see your papers. Their vessels are somewhat ramshackle. They may respond to a distress call, but don't rely on it.

US Navy

This is a long shot but they are known to maintain a LISTENING WATCH ONLY on the following schedule. NATO navy patrol vessels may also monitor these frequencies:
 

Location/area Frequency (USB) Hours of service (Z/UT)
Indian Ocean/Red Sea/    
Diego Garcia 13201·0kHz 24hr
  11176·0kHz 1500–0200
  6738·0kHz 1200–2200
     
Central & E Med., 23227·0kHz 0700–1500
Straits of Hormuz & 15015·0kHz 0500–0200
Persian Gulf 13244·0kHz 24hr
  11176·0kHz 24hr
  6738·0kHz 1500–0700
  3137·0kHz 2000–0500

In addition there is a USN correspondence frequency, watch times unknown and believed to be also used by keen retired USN personnel, of 14467·0 kHz which might work when all else is silent. The US Navy was called on one of the above frequencies when a yacht was being shadowed suspiciously on passage between Pakistan and the Straits of Hormuz and in short order a helicopter arrived. Whether that would happen in the Gulf of Aden we do not know, but any route to potential help is worth having.
 
Strategy and tactics

DO NOT OVERESTIMATE THE LIKELIHOOD OF AN ATTACK. UNLESS YOU HEAR SHOTS, BE FRIENDLY. DO NOT PANIC. LEARN SOME ARABIC. USE THE HELP THE LOCAL AUTHORITIES CAN GIVE BUT BE PREPARED TO RELY ONLY ON EACH OTHER. MAKE SURE YOUR REAL VALUABLES ARE WELL HIDDEN. HAVE SOME NICE PICKINGS VISIBLE INCLUDING A SMALL AMOUNT OF CASH (US$50–100) IN A WALLET OR SOMEWHERE THAT LOOKS LIKE YOUR 'SAFE'.
 

 1. Inform local port authorities (NOT agents, Immigration, Customs or anyone else) in Salalah, Mukalla, Aden, Djibouti or the HART Group of your passage plan and ask them to inform your next port of your eta (see contacts in Prevention and protection). If you have Inmarsat or can otherwise contact Djibouti, try to alert NATO naval HQ there of your impending passage.
 2. If you are apprehensive, don't be afraid to ask for an escort. Keep in regular touch with your port of departure for as long as you can. Contact your port of arrival as early as possible and regularly thereafter.
 3. While transiting the Gulf of Aden, prepare your boat against boarding by robbers – secure important valuables out of sight, hide any portable GPS, VHF or satphone, leave some attractive goodies on display, have some cash "hidden" where it can easily be found.
 4. If you can get an escort organized, well and good. Otherwise sail in convoy – ideally at least three or four in a group.
 5. Sail in loose company no more than ½ mile apart. This allows swift concentration for mutual aid, but disperses the 'target' and presents a dilemma for a single attacker.
  NOTE: two downsides of sticking too close to each other:
  1. in the case of begging fishermen, you present a concentrated area of rich pickings.
  2. in the case of armed attack, especially by multiple craft, you may all get hit.
 6. Use codes for position reporting if you lose sight of each other. (The simplest is a bearing and distance from an agreed reference position known only to the boats in company.)
 7. At night run without lights. If you are worried about nearby shipping, ONLY use deck level port, starboard and stern lights.
 8. Agree on how your convoy will maintain contact visually at night. (Hourly illumination of all round white masthead lights for a minute or two works well.)
 9. If you have it, use radar actively. Try to identify contacts before they have you visual and steer to stay beyond visual range (in effect about 4–5M, though note incident 1 above and the first radar contact at 1·5M).
 10. Don't chatter on VHF.
  a. NEVER broadcast your position in clear; pirates who attack ships in the Far East (S Malacca Straits) are reported to monitor VHF and use frequency scanners, though they aren't usually interested in small fry like yachts. There has been no indication that Gulf of Aden pirates are that sophisticated.
  b. In company ONLY exchange NECESSARY messages and ALWAYS on LO-POWER.
 11. Inform yourself and make sure all your group know of emergency frequencies and contacts for aid e.g. French Navy, US Navy and the Harbourmasters in the Gulf of Aden ports of Aden, Mukalla and Salalah.
 12. REMEMBER, if you are approached, TRY TO BE FRIENDLY. Smile, offer a welcome. If your contacts aren't pirates, you get off on the right foot. If they are, at least you've helped keep the temperature low. Some approaches will be by armed military patrols. The soldiers are poor, they would like to share your plenty. An early offer of baksheesh by you will avoid an ugly demand by them. Others will be curious fishermen, probably anxious to trade their fish for goodies hard to come by where they live. Their lives are hard and hazardous but they may also be armed.
  IF THERE IS A SHIP NEAR BY, PLEASE TRY TO NOTE ITS NAME AND PORT OF REGISTRY (see Follow-up below for why).
 13. If you are SURE these are pirates who are AGGRESSIVELY AND ACTIVELY PURSUING YOU, IMMEDIATELY broadcast an alert using ALL means (SSB, VHF, SATCOMS and mobile phone if you can get a signal (note that Aden's network is NOT reliable because the government occasionally switches it off for internal security reasons)). It's worth a try even if help is not forthcoming.
 14. If pursuit closes and shots are fired, send a MAYDAY and send up PARACHUTE FLARES. Then SURRENDER. You can try warning shots if you are armed but remember, they may be better armed and meaner minded than you. Try to be polite. Don't try to keep things back unless they are very well hidden. Don't forget that early, seemingly VALUABLE concessions may prove enough to satisfy. Your valuables can be replaced; your life can't.
Arms or not?

As incident 5 above shows, sometimes a gun seems to work. But you must be aware of the downsides.
You must choose the right weapon – close or long range, single or multiple shot, etc. You must decide whether to license it or keep it aboard unlicensed. You then have to decide whether to declare or hide it at each port of entry.
Come the hour, you have two choices. To shoot first and hope you scare the blighters off. Or wait till they shoot and hope that either you'll then drive or scare them away (as in incident 5) or that you'll win any subsequent firefight.
In any case you will have to use your gun swiftly, accurately and to potentially deadly effect – that is, you MUST shoot to inflict SIGNIFICANT DAMAGE AND INJURY in order effectively to deter. You will have to live with the consequences, be they legal or psychological. Remember, in a 'gun culture' using firearms to intimidate is 'normal'. If warning shots are fired and you shoot back and injure or kill, you risk discovering that it's heads they win, tails you lose. Up to you, but we'd advise against (see Strategy & tactics 14 above).

Follow-up: If you are unlucky enough to be a piracy victim, or feel you have been threatened by potential piracy, please, while you can still remember the details, log:

These details should be given to the authorities in Salalah, Mukalla, Aden, Djibouti or the Hart Group as appropriate (for contact details see above).
Please also inform us so we can keep this information up to date, email Morgdav@aol.com (cc Imrays, ilnw@imray.com) and, especially so that ships' failure to respond to distress messages can be followed up, Mike Devonshire at the joint ISAF/IMO sub-committee which targets piracy of pleasure craft email to piracy@isaf.co.uk. Patrick Flouriot, flouriot@online.fr, would also like to be informed.