Oceaanlogboek  -  Archief

Rode Zee deel 2 Massawa, Eritrea - Middellandse Zee, 20 mrt - 23 apr 2004
Rode Zee deel 1 Aden (Yemen) - Massawa, Eritrea, 9 - 13 mrt 2004
Indische Oceaan deel 2 Sri Lanka - Aden, Yemen, 16 feb - 5 mrt 2004
Indische Oceaan deel 1 Phuket, Thailand - Sri Lanka, 22 jan - 2 feb 2004
Java Sea - South Chinese Sea Bali - Singapore, 24 nov. 2003 - 8 dec 2003
Beagle Gulf / Timor Sea / Indian Ocean Darwin - Bali, 21 - 30 oktober
Pacific deel 5 / Coral Sea / Arafura Sea Vanuatu - Australië, 17 sep 2003 - 4 okt 2003
Pacific deel 4 Bora Bora - Tonga, 2 aug 2003 - 13/14 aug 2003
Pacific deel 3 Marquesas - Tuamotu's - Tahiti, 8 -25 juni 2003
Pacific deel 2 Galapagos - Marquesas, 29 apr 2003 - 20 mei 2003
Pacific deel 1 Panama - Galapagos, 11 apr 2003 - 19 apr 2003
Atlantic La Gomera - Barbados, 2 dec 2002 - 24 dec 2002

 

Naar de uitgebreide logboeken

====================================================

RODE ZEE DEEL 2

MASSAWA (ERITREA) => MIDDELLANDSE ZEE

20 MAART - 23 APRIL 2004

====================================================
 

Vrijdag 23 april 13.00 LT (11.00 UTC) MIDDELLANDSE ZEE!!! NW 15 [JG]

HIIIIIIIHAAAAAAAA!!!!!!!!!!
Nadat ik voor de vierhonderdzesenzeventigste keer had uitgelegd dat we noch een Marlboro-boom, noch een dollar-fabriek in de kiel hadden, ging de loodsboot weg, ging de loods van boord in de dinghy van de Barcoo en zetten wij koers naar zee. We hadden nog overwogen om een nachtje te blijven, maar wat ze voor heel veel geld (natuurlijk dollars) 'Yachtclub' noemen bleek een ranzige bouwval en de hoeveelheid vliegen die al sinds een paar uur rondvlogen maakten dat we erg eensgezind maar 1 ding wilden; vol gas naar buiten! Zo gezegd, zo gedaan en nu zijn we hoog aan de wind op weg naar de vleespotten van Turkije!!!!!

Iedereen die zijn vrijdagmiddag zit uit te zitten en een beetje in de baas zijn tijd zit te internetten (foei!): een heel goed weekend en bedenk dat wij het ook niet makkelijk hebben... :-)
Hihihihi.

------------------------Vrijdag 23 april 08.00 LT (06.00 UTC), Suez Canal Part II

Brrrr. De zon scheen weliswaar wel vanochtend om 06.00 uur, maar warm is anders! De loods was vanochtend meer dan een half uur te vroeg en dus gooiden we iets voor zessen de trossen los. Vol gas naar de Middellandse Zee! Ergens aan het begin van de middag zullen we in Port Said zijn. Daar droppen we de loods. De voorspellingen zijn goed, dus we gaan vanavond of morgenochtend direct door richting Kemer, Turkije.
De Barcoo vaart voor ons, daar hebben we gisteren nog gezellig mee geborreld. Daar waren ook Fred en Jacky van de Blue Searcher (jullie mogen 1 keer raden wat de kleur van hun boot is), Britten die al 12 jaar onderweg zijn.
O ja, voor de scherpe lezer; we hanteren al een tijdje Egyptische tijd, UTC + 2, dus dat is hetzelfde als in NL.

------------------------

Donderdag 22 april 19.00 LT (17.00 UTC) Ismailia, 30.35 N / 32.16 E, Var 2-10 [JG]

We hebben weer vers eten!!! Dezelfde immigration-officer heeft een vriendje boodschappen laten doen in de supermarkt en die dingen die we samen niet van het Engels naar het Arabisch konden vertalen zijn vanmiddag gekocht door de crew van de Barcoo, die wel een visum hadden en dus naar de supermarkt konden. Wow!!!
Morgen om 0600 uur LT is de loods er voor de 2e etappe, en waarschijnlijk gaan we direct door richting Turkije. We laten het nog weten!!! O ja, voor zover wij weten is er geen webcam in het Suez kanaal, maar wij kunnen ook niet zoeken op internet

------------------------

Woensdag 21 april 19.00 LT (17.00 UTC) Ismailia, 30.35 N / 32.16 E, Var 2-10 [JG]

In het land waar corruptie is uitgevonden en Kafka kennelijk inspiratie opdeed zijn wij er niet in geslaagd om zonder visum het terrein af te kunnen. Beambten die lachten, belden, weer lachten, belden, 10 keer 'sorry' zeiden en weet ik veel wat, het maakte niet uit. Diesel hebben we wel kunnen regelen via de lokale immigratie-officer en een taxi-chauffeur. Die eerste was eerlijk, de tweede zoals het een goed Egyptenaar niet en leverde halfvolle jerrycans af. Voor 7 eurocent per liter heb ik maar niet te hard geklaagd...
Vervelender is dat we dus ook niet kunnen internetten, de website bijwerken en, het belangrijkste, de e-mail kunnen binnenhalen. Over 3-4 dagen in Turkije moet dat toch eindelijk gaan lukken, dus een ieder die op reactie wacht, s.v.p. nog even geduld!

------------------------Dinsdag 20 april 19.00 LT (17.00 UTC) Ismailia, 30.35 N / 32.16 E, Var 2-10 [JG]

We liggen afgemeerd aan de steiger c.q. het terras van de Ismailia Yachtclub. De eerste helft van de canal-transit zit er op en eigenlijk valt er niet veel over te melden. Dat klinkt heel blasé, maar ik ben bang dat het nu eenmaal zo is. Je vaart in een heel lang en smal kanaal, omringd door hoge zandduinen gevormd door het dreggen in het verleden en daardoor valt er dus verrekte weinig te zien. De 23e gaan we verder en komen dan bij Port Said naar buiten. In principe gaan we dan direct door richting Turkije. Mustafa, de verplichte loods, was een aardige vent maar sprak slechts heel beperkt Engels. Het was dus een lange, saaie en duffe motordag en we waren blij dat we bij het hele mooie art-deco gebouw van de Yachtclub konden afmeren. Nu nog regelen dat we inderdaad de club mogen verlaten voor boodschappen, internetten en diesel. Voor het geval dat niet gaat lukken zijn we wel heel benieuwd naar de wind in de Med, zeg zo rond positie 32 N / 32 O voor de 23e en daarna.

------------------------Maandag 19 april 17.00 LT (15.00 UTC) 29.57 N / 32.34 E, Var 2-20 [JG]

We zijn er!!! Na een nachtje onrustige wind en later 25 knopen van achteren (zeer zeldzaam hier!!!) en dus bijna een passaatgevoel met uitgeboomde genua, waren we vanochtend heel vroeg op de rede van Suez. Te vroeg zo bleek; onze (verplichte) agent was er niet en bovendien was men bezig het dagelijkse konvooi van grote bootjes te vormen. Al dat gemanouvreer met die duizenden tonnen staal op 100 meter afstand: daar moet je, sterker nog, daar WIL je wel op wachten....

We hadden de agent aangegeven dat we snel door het kanaal wilden. Wij bedoelden eigenlijk dat we niet uitgebreid wilden toeristen en zo, maar die beste mannen hadden dat opgevat als 'de dag na aankomst'. We zijn dus al gemeten, ondervraagd, geinspecteerd en weet ik veel wat. De motor is gecheckt, de filters schoon en de bodem wordt nu gepoetst. En morgen gaan we er dus al door!!! Niets gaat hier zonder een 'tenzij' natuurlijk: als er een warship door moet is het kanaal voor ons gewone stervelingen gewoon de de hele dag gewoon dicht. En zo'n oorlogsboot wordt om veiligheidsredenen niet van te voren aangemeld...
Uitrusten doen we later wel eens. Waarschijnlijk blijven we een dag of 2 in het midden van het kanaal liggen, bij het stadje Ismailia. We zijn dan de 23e in de Med. Dan willen we niet alleen meer weten wat de wind wordt, maar ook wat de temperatuur is!!! :-)

------------------------Zondag 18 april 13.00 LT (10.00 UTC) 28.19 N / 33.39 E, NO 10 [JG]

Vanochtend heeeeel vroeg zijn we vertrokken. Er zou geen of weinig wind zijn. Juist. Nou, toch eventjes niet waar wij waren want binnen paar minuten waren we weer vrolijk aan het hakken tegen 20 knopen NW. Dat kwam waarschijnlijk door een tunneleffect rond c.q. tussen de kapen hier, want inmiddels is het bijgedraaid en motorzeilen we de goede kant op. Suez, here we come!!! Niet dat daar wat te beleven is hoor (integendeel), maar het is gewoon een heel mooi vooruitzicht deze tegenwinden vaarwel te zeggen en weer vers eten te hebben. Morgenavond waarschijnlijk!!!
De Golf van Suez is wel een belevenis op zich; hoge bergruggen en de grootste verzameling olieplatforms die je je maar voor kunt stellen. 's Nachts zie je overal om je heen de grote vuren van het affakkelen van die platforms; indrukwekkend. En daar crossen al die hele grote containerschepen en olioetankers volgas tussen door en moeten ook wij onze weg banen...

Nog 104 mijl te gaan!!!

------------------------

Zaterdag 17 april 16.00 LT (013.00 UTC) 28.10 N / 33.39 E, NNW 25 [JG]

Die 30-35 knopen werden dus later op de dag meer dan 40 knopen. Buiswater op de ankerplaats!!! We waren opnieuw erg blij met onze dikke Bruce. Als goede cruisers hebben we natuurlijk onze 2e anker altijd bij de hand en dat hebben we er voor de zekerheid maar bijgegooid. Goed dat het weer eens nodig was, want alle benodigdheden bij elkaar zoeken en aan elkaar knopen kostte toch weer een dik half uur..... En natuurlijk, de wind nam onmiddellijk af.
De voorspelling suggereerde dat we vandaag verder zouden kunnen, maar de wind bleef erg hard in de NW-hoek zitten, dus we zijn maar blijven liggen. Morgen is er weer een dag....

------------------------Vrijdag 16 april 16.00 LT (013.00 UTC) 28.10 N / 33.39 E, NNW 35 [JG]

Hopseflopse!!!!
Wij blij dat we hier liggen. De weergoden moeten kennelijk wat stoom afblazen; de wind giert al de hele dag met 30-35 knopen en soms nog meer over het dek. Boven het land zien we onze eerste zandstorm en we hopen dat de wind niet gaat draaien. Gelukkig voor ons lijkt er weer een windowtje aan te komen; eerder gaan (en kunnen) we hier niet weg. Lang moet dit trouwens ook niet meer duren, want de voorraden gaan nu hard op. We zijn wel eens uitgelachen om onze blikvoorraad, maar die maakt wel dat we nu nog wat te eten hebben!!! Enne, ook het toiletpapier is op rantsoen. Hoogste tijd dus voor de bewoonde wereld!!! Weermannen, doe eens gek en maak ons blij!!!
En iedereen natuurlijk een heel goed weekend toegewenst!!!

------------------------
Donderdag 15 april 17.00 LT (14.00 UTC) 28.10 N / 33.39 E, NNW 25 [JG]

Het weer zou het weer niet zijn als het niet onvoorspelbaar is. En natuurlijk moet die reputatie zo nu en dan bevestigd worden en afgelopen nacht was kennelijk zo'n moment. We motorzeilden met ZO 5 knopen en in 5 minuten tijd (echt waar!) draaide de wind naar NW en nam toe tot 25 knopen en vlagen 30+. De zee, wind tegen stroom, werd snel een witte kolkende brei waar we met grote klappen tegen in beukten en de snelheid over de grond was soms negatief. Juist, dan we gingen dus achteruit!!! Kruisen kon niet omdat we de shipping lane aan bakboord hadden en olievelden aan stuurboord. Om een lang verhaal kort te maken, wij besloten om nog een klein stukje (lees: een paar uur) door te gaan en dan te ankeren, Dave op de Meander ging terug. Kort na die beslissing kregen we de stroom mee en duurden die laatste mijlen niet zo heel lang meer. We liggen nu lekker voor anker in een baaitje in de Sinai-woestijn. Er ligt 1 ander jacht waar we straks een sundowner mee gaan drinken. En dan; slapen, slapen en nog eens slapen. Want ook al wisten dat een weeromslag als dit voor kan komen en waren we dus voorbereid, goed voor je nachtrust is het niet.

------------------------Woensdag 14 april 07.00 LT (04.00 UTC) 26.42 N / 34.62 E, NNW 15 (max N 22) [JG]

Geheel tegen de voorspelling, maar in overeenstemming met het patroon van de laatste tijd wakkerde de wind om een uur of 4 flink aan tot 22 knopen. Na bijna 2 weken ankeren en een nachtje motorzeilen wel even schrikken.
Dat valt wel mee natuurlijk, maar de korte steile golven hier maken dat de snelheid fors terugvalt, soms tot beneden de 3 knopen. Dat hangt zeker ook samen met de moestuin achter en onder de boot, maar leuk is het niet. We hopen dat het weather-window wel de beloofde 2 dagen duurt, dan zijn we een flink eind in de Golf van Suez en kunnen we kusthoppend verder...

------------------------

Dinsdag 13 april 13.00 LT (10.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNW 18 [JG]

Vanochtend vroeg zouden we weg, De wind zou volgens de voorspelling helemaal wegvallen. Oude gewoontes sterven moeilijk en de wind zat dus vrolijk te blazen uit de inmiddels vertrouwde hoek. De dinghy was al leeg en opgeborgen, alles was klaar. Wachten maar dus. Niet leuk en allebei keken we minstens 5 keer per uur op de windmeter en de golven op het rif. Het leek een paar keer minder te worden, maar dat duurde nooit lang. Eindelijk, om 16.00 LT trokken we het anker los en voeren we samen met de Meander uit 'onze' Ras.

------------------------

Maandag 12 april 13.00 LT (10.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNW 25 [JG]

Wederom doen we wat kleine dingen, eten eieren en lezen wat. De wind knettert nog steeds om ons heen maar schijnt wat te gaan zakken. Daar zijn we inmiddels ook wel aan toe!!!
In Massawa hebben we de onderkant van de boot laten schoonmaken, maar rond de waterlijn hangen al weer lange groene grasslierten. Alles wat langer dan 24 uur in het water ligt, is bedekt met een laag slijm. Zoals bijvoorbeeld de zwemtrap. Voedzaam water hier kennelijk, maar het betekent wel dat de antifouling het niet lang uithoudt. Nog een (dure) klus te doen binnenkort....

------------------------Zondag 11 april 13.00 LT (10.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNW 25 [JG]

De windmeter tikt soms bijna de 30 knopen aan. De versleten lagers van de windgenerator brommen zo hard dat het bijna klinkt alsof die ons wil laten opstijgen. Het levert wel veel stroom op. Verder hou ik niet van die harde wind 's nachts als we voor anker liggen. Elk geluidje is dan verdacht; 'krabt het anker?', 'klinkt de branding dichterbij?' en ga zo maar door. Neurotische flauwekul natuurlijk; dat anker ligt al meer dan 1 week heel diep ingegraven zonder 1 cm te bewegen. Dat kan ik mezelf 10 keer vertellen, maar toch blijft die onrust en dus het slechte slapen. Hoezo stom?!? Vanochtend kwam de kapitein van 1 van de vele duikboten (grote motorjachten van een meter of 30) die hier langs de kust opereren een praatje maken. Zij ankeren hier een paar uur naast het rif, laten de gasten een paar uur duiken, en varen dan door naar de volgende mooie duikplek. Hij wilde graag grote vishaken, en daar hadden wij nog wel wat van. Een half uurtje later kwam hij een grote fles drinken brengen!!!
Over 2-3 dagen lijken we (eindelijk) verder te kunnen; we wachten gespannen af! Straks komt Dave eten; benieuwd wat we nu weer leren.... We denken er trouwens over om de boot te schilderen; het zandstralen is hier inmiddels al gedaan!!! Alles is geel van het zand en stof. De haven waar we straks de boot afspoelen zal onmiddellijk uitgebaggerd moeten worden.

------------------------

Zaterdag 10 april 13.00 LT (10.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNW 23 [JG]

Goed spul hoor, dat Webasto. Bij de 2e startpoging snorde die alweer als vanouds. Voor het niet-bootjesvolk, de Webasto is de hete-luchtkachel. Die had ik bij de refit van de electra voor vertrek niet opnieuw aangesloten vanwege al de moeilijke draadjes en onduidelijke manual van het nieuwe bedieningspaneeltje. Niet nodig hier natuurlijk, maar eerlijk gezegd was die warme lucht langs onze voeten wel erg lekker! Je ziet het, al dat stilliggen maakt ons tot echte watjes!!! :-)
Het geeft je ook (eindelijk) weer de tijd na te denken over wat straks als we terug zijn. Er moet natuurlijk wel weer brood op de plank komen. Er zijn veel mogelijkheden, maar ook onzekerheden. Stof genoeg hier dus, ook tot nadenken!!!

------------------------Vrijdag 9 april 13.00 LT (10.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNW 23 [Chantal]

Gisteravond zijn we uit arren moede maar om 8 uur in bed gekropen. Het koelt hier 's avonds echt behoorlijk af, en buiten zitten was te koud. Binnen zitten kon ook niet, want het houtwerk was nog nat. Tja, en het kwam niet in ons hoofd op om een trui, lange broek en sokken aan te trekken....
Overdag is het in de schaduw ook te fris, vanwege de wind. Die wind, ach ja, jullie zullen er wel doodziek van worden, telkens weer gaat het over die wind. Het weerwindowtje dat we gisteren dachten te zien aankomen bleek vandaag alweer wishful thinking. Het blaast hard en het gaat nog harder blazen....
Maar don't worry, we vermaken ons hier prima en alle incourante voorraden worden eindelijk weer eens courant.

------------------------

Donderdag 8 april 19.00 LT (13.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNW 17 [Chantal]

Het wordt een beetje saai: we hebben weer een dag aan de boot gewerkt.
Een jaar of 2 geleden, toen er geen eind aan onze to-do lijst leek te komen (daar komt overigens onderweg geen verandering in), heb ik wel eens tegen JG gezegd dat ik vermoedde dat de boot pas helemaal af zou zijn, en precies zoals we hem zouden willen hebben, tegen de tijd dat we weer terug zijn. Daar begint het nu een beetje op te lijken. De to-do-lijst wordt nu echt langzaam korter, en we worden steeds trotser op ons bootje. (Later heb ik wel eens gehoord dat je boot pas af is als ie zinkt, en dat is dus hopelijk nooit)
Vandaag was het in elk geval weer schuren (JG en Chantal), lakken (Chantal) en stroomschemaatjes proberen te begrijpen (JG) geblazen. Dat laatste, ja........ van de verwarming. Het wordt tijd om die weer eens aan te sluiten, want het is hier brrrrrrrrrr.

------------------------Woensdag 7 april 19.00 LT (16.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNW 14 [JG]

Dan maar weer een dagje werken. Chantal lakken en ik nu maar het toilet voorin gereviseerd. Jakkes. Voor je het weet is de dag dan voorbij en zit je met een biertje en sateetje in de kuip. Moe, maar ook wel voldaan. Het zeiljacht Boulevard had afgelopen nacht op onze breedte 34 knopen op de neus. Dat is zo'n beetje windkracht 8 en dan kom je dus niet echt meer vooruit met die korte zeegang hier. Hij klonk dan ook niet echt blij en probeerde ergens een haven binnen te lopen. Wij vinden ons hoekje in de woestijn, in de middle of knowhere, gezellig langs de snelweg plotsklaps toch best wel weer mooi!!!
Wij zijn dus nog steeds erg blij met onze weerinfo; je kunt er bijna de klok op gelijk zetten. Alleen die windrichting he? Die zou een keertje niet NW moeten zijn.... :-)
Voorlopig laten we het anker lekker in het zand liggen, ook al ligt de kont van de Pinical nog steeds angstwekkend dicht (< 20 meter) bij een, overigens erg mooi, koraalrif.
(Dennis, de 710 consumeert een normaal (=fors) aantal amps bij het zenden.)

------------------------

Dinsdag 6 april 13.00 LT (10.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, N 5 [JG]

Er zou vanaf gistermiddag/avond wellicht een klein wind-windowtje zijn met wat minder wind. Naarmate dat dichterbij kwam leek het kleiner te worden, en slechts maximaal 24 uur te duren. Een beetje aan de korte kant om tot onze volgende ankerplek te komen.
Chantal wilde toch maar gaan, maar de stoere mannen (lees: Dave en ik) zagen het niet zitten om misschien een beetje te moeten afzien en kruisen tegen 25+ knopen uit NW als het weerwindowtje voorbij zou zijn en wij nog niet rustig voor anker zouden liggen.
We zijn dus gisteravond niet vertrokkken en vanochtend hebben we maar uitgeslapen en lekker niets gedaan. Veel gepraat op het netje en veel boten zijn een stukje opgeschoten. Alleen de echte bikkels (of idioten?) blijven stug in het midden van de Rode Zee doorhakken. Eentje daarvan, iets ten zuiden van ons, meldde dat hij 28 knopen uit het NW had. Toen baalde ik er ietsje minder van dat we niet vertrokken waren....
Maar achteraf gezien..... had het eigenlijk toch misschien wel gekund...

------------------------

Maandag 5 april 13.00 LT (10.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNW 24 [JG]

De kamelen**** waait nog steeds van de dijk, of beter, het koraal. Het ging zo te keer dat onze buurman Dave van de Meander meldde dat hij een rif in zijn onderbroek ging leggen...
We blijven dus mooi liggen.

------------------------Zondag 4 april 13.00 LT (10.00 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NNO 24 [Chantal]

OK, harde wind was de voorspelling, en harde wind hebben we gekregen. Gisternacht, vannacht en vandaag. We liggen hier dus verwaaid, en dat is tamelijk normaal voor dit gebied. Tot nu toe hebben we nog geen klagen gehad, dus dat doen we nu ook niet.
We maken van de nood een deugd en zijn vreselijk nuttig bezig. Allerlei klussen die al lang op de to-do-lijst staan komen nu aan de beurt: houtwerk in de kajuit schuren en lakken, wc-pomp weer tip-top in orde maken, roeidolletje van de bijboot maken, etc etc etc. Geeft een voldaan gevoel.
De voorraden slinken gestaag...... Geen verse groente en fruit meer (alleen nog aardappelen, uien en knoflook), melk is bijna op (afgezien van een miljoen blikken vieze melkpoeder), salami is bijna op, kaas is bijna op, ga zo maar door. En toch is het nog wonderbaarlijk hoe lekker we nog steeds eten.

------------------------Zaterdag 3 april 08.00 LT (0500 UTC) Ras Toronbi 25.32 N / 34.38 E, NW 16 [JG]

Wow. Erg gezellig gisteravond met wonderlijke Dave. Met errug lekker gebak en hapjes van Chantal. En borrels natuurlijk. Hoewel de puristen anders beweren vind ik nog steeds dat cruisen niet betekent dat je moet afzien. Integendeel, je moet er van genieten. En dat doen we dus ook!
We liggen in een kleine uitsparing in het koraalrif achter een landtongetje. Niet veel bescherming tegen de wind, maar (hopelijk) wel tegen de golven die met de voorspelde harde NW-wind mee kunnen komen. De komende 2 dagen liggen we hier dus nog wel. Aan de kant alleen gortdroge bergen, een paar hutjes van vissers en militairen en .... een snelweg! Dat geluid hebben we lang niet gehoord en het doet wat onwerkelijk aan.
Iedereen bedankt voor alle leuke berichten en telefoontjes, hartstikke leuk!!!

------------------------Vrijdag 2 april 12.00 LT (0900 UTC) 25.32 N / 34.38 E, ZO [Chantal]

Er is er een jarig hoera hoera..... Dat kun je niet zien, maar dat is JG.... Jullie zijn allemaal uitgenodigd op zijn feestje.
- Tijd: vanmiddag om 17.00 uur Sudanese tijd (we smokkelen, want als we Egyptische tijd aanhouden moeten we 's ochtends om 6 uur naar het SSB-netje luisteren, en dat gaat ons wat ver. Bovendien zitten we nog niet op 30 oost, dus wij nemen het licht als uitgangspunt)
- Plaats: Ras Toronbi in Egypte. We zijn vanochtend aangekomen in Port Ghalib, gaan hier tanken en straks 7 mijl verder naar ankerplaats Ras Toronbi.
Zorg dat je honger hebt, want ik heb voor een weeshuis aan lekkers!!!!!! (Paps, Lissabon-tips komen er dit weekend aan)

------------------------

Donderdag 1 april 19.00 LT (16.00 UTC) 24.43 N / 35.12 E, ZW 4 knopen [JG]

De wind bleef de hele nacht en dag hard waaien; veel harder dan voorspeld. En toen, om 15.00 uur zakte het in een half uur in van +20 naar 5 knopen. Nog even wachten, biertje gedronken met Dave en hup, anker op en go! We doen een overnighter naar Port Ghalib (ook wel Marsa Mubarak voor wie het wil opzoeken). Daar kun je namelijk makkelijk en zonder al te veel sores (lees; vertraging, dure agenten, vervelende legermensen en wat dies meer zij) diesel krijgen. We hebben besloten, mede vanwege alle negatieve verhalen over Egyptenaren en de hoge kosten in de havens (min 200 U$), niet officieel in te klaren en zo snel als het weer het toelaat naar Suez door te gaan.

Het log staat op 8 mijl. Nog ca 55 te gaan naar Port Ghalib.

------------------------

Woensdag 31 maart 19.00 LT (16.00 UTC) 24.39 N / 35.09 E, NW 25 knopen [JG]

Als ze hier dijken hadden, dan zou de **** er van af waaien. Wij zijn erg blij dat we gisteren hier in de luwte van het eilandje zijn gaan liggen. Net als de vorige keer kwam de wind eerder dan voorspeld hard opzetten en we waren net op tijd. Het water is blauwer dan blauw en het koraal erg mooi. 2 dingen weerhouden ons van snorkelen; de enorme hoeveelheid kwallen en het koude water. 22 graden, Brrrrr. Wat een watjes he?
Dave van de Meander kwam het weer bespreken en een biertje drinken. Rare vogel, hij heeft allemaal vriendjes op hoge posten in de US veiligheidsdienst die hem vertellen wat er overal gebeurt en waar je al niet voor moet uitkijken. Je bekijkt de bergruggen in de verte in eens heel anders als je weet (beter: denkt) dat daar veel geheime amerikaanse uitkijkposten zijn. Waar? Of niet. Wel een heel aardige vent, hij is al 28 jaar (!) met tussenpozen onderweg.

------------------------Dinsdag 30 maart 12.00 LT (09.00 UTC) 24.30 N / 35.10 E, NW 5-15 knopen [JG]

Tis mooi geweest. De wind blijft in de NW hoek zitten. Door de korte golfjes niet genoeg om te kruisen en net te sterk om tegen in te batsen als de wind wat aantrekt. En dat lijkt te gaan gebeuren dus we hebben de koers verlegd naar de kust; we hopen aan het einde van de middag bij het eilandje Gezirat Wadi Gimal te zijn. Geen straf, want je schijnt er mooi kunnen snorkelen, net als in Marsa Alam, een eindje verder langs de kust. Over 2-3 dagen lijkt de wind iets gunstiger te worden; dan gaan we verder.

Het log staat op 247 mijl, nog een paar mijl te gaan naar de ankerplaats.

------------------------Maandag 29 maart 14.00 LT (11.00 UTC) 23.21 N / 36.35 E, NE 12 knopen [JG]

Overdag waait het wat en proberen we wat te kruisen. Afgelopen nacht was de wind weer helemaal weg en zorgde de motor voor de voortgang. Dat is overigens geen onverdeeld genoegen; wel eens geprobeerd te slapen met je hoofd op 1 meter van een draaiende turbodiesel, slechts afgescheiden door 1 cm multiplex en een laagje schuim? En denk dan niet aan een moderne, electronisch gestuurde commonrail-intercooler-turbo-dieselmotor met balansassen en weet-ik-veel-wat, maar een echte ouderwetse, groene, stampende driecilinder met gierende turbo met als enige regelelectronica de startmotor. Dan helpen oordopjes niet zoveel... Bikkels als wij zijn malen we daar natuurlijk niet om; het brengt ons in de goede richting en het is ontegenzeggelijk beter dan 25 knopen wind tegen! Alleen, het is altijd wel weer heel erg wennen.
We zijn dus nog steeds 'on the move' en gaan ook vannacht door. We zijn inmiddels ter hoogte van Egypte aangeland. Na de nieuwe voorspellingen en de wind van de boten voor ons beslissen we morgenochtend of we door gaan of de kust gaan opzoeken.

Het log staat op 148 mijl, hoeveel nu nog te gaan weten we dus niet. Tot NL in ieder geval nog zo'n 4600 :-) :-)

------------------------Zondag 28 maart 12.00 LT (09.00 UTC) 21.33 N / 37.12 E, N 12 knopen [JG]

We varen weer. De wind is NNW (dus tegen) maar niet zo hard, 12-15 knopen tot nu toe (4 Bft) en dus kruisen we de goede kant op. Blijft wennen, dat scheef hangen... :-)
We wachten de windontwikkeling vandaag af; als de wind erg toeneemt gaan we terug naar de kust en zoeken we een baai op voor de nacht. Als de wind zo blijft, gaan we door. We laten het nog weten. We zijn wel heel benieuwd naar de wind op 22 en 24 Noord de komende 3 dagen...

------------------------

Zaterdag 27 maart 13.00 LT (10.00 UTC) 21.21 N/ 37.00 O, NW 22 knopen [JG]

We staan nog steeds erg vroeg op. Eerst het weer beluisteren op het Net en daarna naar de kant. Een berg beklimmen. Jaja, lach maar. We zagen in de verte een herder met een kudde geiten en een enkele nomade met 1 kameel. We hebben ze helaas niet gesproken. Wat kleine dingen gedaan, wat geouwehoerd met andere boten en 's avonds maar weer een DVD'tje gekeken. Erg relaxed dus...
Er lijkt al weer een weatherwindow aan te komen, dus wellicht dat we morgen verder kunnen. Wouter, wat zegt Buoyweather???

------------------------

Vrijdag 26 13.00 LT (10.00 UTC) 21.21 N/ 37.00 O, NW 22 knopen [JG]

Erg mooi hier! Het is hier totaal verlaten en op de sterren en maan na is er geen lichtje te zien. En stil, heel erg stil. Prachtig. 's Ochtends vroeg is er vrijwel geen wind, maar om een uur of 9 komt die rond de 20 knopen opzetten en blijft dat de hele dag en avond doen. We hebben een desert-tocht gemaakt en genoten.

------------------------Donderdag 25 maart 13.00 LT (10.00 UTC) 21.21 N/ 37.00 O, N 22 knopen [JG]

'Kaboem! Splash! Kadeng! Gorgelgorgel'. Dat waren zo'n beetje de geluiden van afgelopen nacht. De wind draaide een heel etmaal eerder dan alle voorspellingen aangaven terug naar de vaste NW-hoek. En gelijk met meer dan 20 knopen. Dat betekende de hele nacht hakken...
Gelukkig waren wij redelijk dicht bij een beschutte Marsa (Een wat? Zoek dat maar eens op...) waar we vanochtend vroeg binnenvoeren. Prachtig, varen door de desert, heel apart. We liggen ongeveer 2 mijl landinwaarts en zijn inmiddels in Sudan aangeland. Moe maar voldaan, we hebben toch redelijk comfortabel een flinke hoeveelheid mijlen afgelegd. Wanneer we verder gaan hangt van de wind af; de 1e paar dagen lijkt het er niet in te zitten, maar we hebben het wel over het weer, dus je weet maar nooit....

Het log zegt 348 mijl.

------------------------

Woensdag 24 maart 13.00 LT (10.00 UTC) 20.18 N/ 38.01 O, NO 6 knopen [JG]

Mmmmmmm. Veel wind staat er niet, de meeste voortgang komt opnieuw van de motor. Het is wel lekker weer en we genieten. We snappen inmiddels ook waarom we tot nu toe zo weinig dofijnen zagen; ze zijn kennelijk allemaal naar de Rode Zee verhuisd. In alle soorten en maten spelen ze de hele tijd Harderwijkje voor onze boeg. En eigenlijk overal om ons heen trouwens. Zonder dat het 1 moment verveelt kunnen we daar lang naar kijken. En dat doen we dus ook. Het heeft echter wel 1 nadeeltje; ze jagen alle andere vis weg en dus staat er geen verse vis op het menu vandaag...

Het log zegt 239 mijl.

------------------------Dinsdag 23 maart 13.00 LT (10.00 UTC) 18.46 N/ 38.53 O, ZO 8 knopen [JG]

Het is niet veel, maar de wind komt tenminste uit de goede hoek. De hele nacht heeft de motor aangestaan omdat er zo goed als geen wind was. Het water was zo sterk fluorescerend dat het grootzeil er steeds door verlicht werd als de boeg zich door een golf boorde en er dus een grote lichtgroene boeggolf ontstond. Erg mooi.
Minder mooi, erg sinister zelfs, was het omgeslagen vissersbootje van een meter of 6-8 dat we vanochtend zagen dobberen. Spinaker naar beneden gehaald en er naar toe gemotord. Het leek onbeschadigd en de lijnen/netten hingen er nog aan. En de outboard, die hier goud waard zijn, ook, hetgeen het ergste doet vermoeden. Het wijst je (weer) erg hard op je kwetsbaarheid en nietigheid op zee...

Het log zegt 133 mijl.

------------------------

Maandag 22 maart 19.00 LT (16.00 UTC) 17.27 N / 39.15 O, O 9 knopen [JG]

De wind lijkt inderdaad te draaien. Wederom erg vroeg verlieten wij ons pacific-achtig schitterende prive-eilandje. Het merendeel van de dag konden we zeilen, al schoot het niet echt op. Het wordt druk op de Rode Zee want iedereen grijpt een mogelijkheid als deze aan om zo veel mogelijk naar het noorden te komen. Wij zitten nog steeds tussen 2 'groepen' in en zien dus niemand. We maken een omweggetje om voldoende afstand te houden van een verzameling onvriendelijk ogende riffen op de kaart. We hadden een vis aan de haak. Het water liep ons al in de mond, maar het bleek een baracuda te zijn en die zijn hier niet te eten in verband met ciguatera. Jammer!!! En dus werd het spagetti carbonara...

Het log zegt 52 mijl sinds vertrek van de ankerplaats.

------------------------Dinsdag 23 maart 13.00 LT (10.00 UTC) 18.46 N/ 38.53 O, ZO 8 knopen [JG]

Het is niet veel, maar de wind komt tenminste uit de goede hoek. De hele nacht heeft de motor aangestaan omdat er zo goed als geen wind was. Het water was zo sterk fluorescerend dat het grootzeil er steeds door verlicht werd als de boeg zich door een golf boorde en er dus een grote lichtgroene boeggolf ontstond. Erg mooi.
Minder mooi, erg sinister zelfs, was het omgeslagen vissersbootje van een meter of 6-8 dat we vanochtend zagen dobberen. Spinaker naar beneden gehaald en er naar toe gemotord. Het leek onbeschadigd en de lijnen/netten hingen er nog aan. En de outboard, die hier goud waard zijn, ook, hetgeen het ergste doet vermoeden. Het wijst je (weer) erg hard op je kwetsbaarheid en nietigheid op zee...

Het log zegt 133 mijl.

------------------------

Maandag 22 maart 19.00 LT (16.00 UTC) 17.27 N / 39.15 O, O 9 knopen [JG]

De wind lijkt inderdaad te draaien. Wederom erg vroeg verlieten wij ons pacific-achtig schitterende prive-eilandje. Het merendeel van de dag konden we zeilen, al schoot het niet echt op. Het wordt druk op de Rode Zee want iedereen grijpt een mogelijkheid als deze aan om zo veel mogelijk naar het noorden te komen. Wij zitten nog steeds tussen 2 'groepen' in en zien dus niemand. We maken een omweggetje om voldoende afstand te houden van een verzameling onvriendelijk ogende riffen op de kaart. We hadden een vis aan de haak. Het water liep ons al in de mond, maar het bleek een baracuda te zijn en die zijn hier niet te eten in verband met ciguatera. Jammer!!! En dus werd het spagetti carbonara...

Het log zegt 52 mijl sinds vertrek van de ankerplaats.

------------------------Zondag 21 maart 15.00 LT (12.00 UTC) 16.28 N/39.20 O NW->NO 7-12 knopen [JG]

De 2e dagtocht, bestemming Difnein Island. Om 6.00 uur (!!!) op om daar bij daglicht te kunnen zijn. De wind is ietsje harder en gedraagt zich weer volgens het boekje. In de ochtend NW, in de loop van de dag draaiend naar NO en toenemend. In de loop van de avond neemt de wind dan weer af en draait terug naar NW. Normaal is de wind echter 2 keer zo hard.
We klagen dus niet, wrijven de slaap uit onze ogen, drinken om ongelukken te voorkomen 2 grote mokken koffie (JG) en kruisen eerst een beetje met de motor bij. In de loop van de middag draait de wind NO en neemt wat toe zodat we relaxed hoog aan de wind naar onze 2e ankerplaats kunnen zeilen. Overmorgen lijkt de wind te gaan draaien en het ziet er dus naar uit dat we dan een lange klap kunnen gaan maken. O ja, het is wederom grijs en grauw. Wel heel veel vis en vogels. Thomas, dat wordt genieten hier met je speargun!

55 mijl afgelegd sinds Massawa.

------------------------

Zaterdag 20 maart 18.00 LT (15.00 UTC) 16.02 N / 39.27 O, NW->NO 7-9 knopen [JG]

De wind is nog steeds zacht en uit noordelijke richting. Geen fantastisch zeilweer maar voor deze regio goed genoeg om te vertrekken. Na het uitklaren tuffen we om ca. 10.30 uur naar buiten. Het is grijs, grauw en vochtig en er staat weinig wind en de stroming staat 1 knoop tegen. Zonder motor is de voortgang minimaal en dus motorzeilen we naar onze eerste stop, Sheik el Abu Island waar we tussen het koraal ankeren. Op dat moment verschijnt ook een bleek namiddagzonnetje zodat we het gerechtvaardigd vinden een lekkere sundowner te nemen.

27 mijl afgelegd vanaf Massawa.

------------------------


====================================================

RODE ZEE DEEL 1

ADEN (YEMEN)=> MASSAWA (ERITREA)

9 MAART - 13 MAART 2004

====================================================Vrijdag 12 maart 13.00 LT (12.00 UTC) 15.10 N / 40.36 O, ZO 7 knopen [Chantal]

Mam, gefeliciteerd!!! Volgende keer zijn we er weer bij!
Vijf minuten geleden hebben we de halfwinder gehesen; we maken nu gebruik van elk zuchtje wind. We waren als sinds gisteravond aan het motoren, en dat ging goed want het is nog steeds droog in onze bilge. We hebben nog nooit zo weinig wind gehad als vanochtend. Regelmatig zagen we 0 knopen staan, en dat gebeurt dus echt zelden.
We hebben revanche genomen op de vissen, want gistermiddag hebben we een enorme dorade gevangen binnen een half uur nadat ik de lijn had uitgegooid. Zalige fileetjes, genoeg voor een weeshuis. Wij doen er twee dagen mee, en de rest doneren we aan Neptunus (de haaien hebben hier in de Rode Zee al genoeg te vreten).

Het log staat op 333 mijl, nog 69 te gaan!

------------------------

Donderdag 5 maart 13.00 LT (10.00 UTC) 13.58 N / 42.13, ONO 7 knopen [JG]

"Pieieieieieieieiep". Vijf uur 's morgens, net als ik naar bed mag.... De wind is alweer aan het uitrusten en we motoren al weer uren. De peip is het bilgepomp-alarm en geeft aan dat de bilgepomp onder de motor aan het pompen is. Dat is niet goed, want die behoort helemaal niets te pompen hebben! Inspectie leert dat de zoutwater-koelwaterpomp lekt als een dolle en de motor moet uit. Een paar uur en een spannend verhaal later varen we weer verder. Zie na aankomst maar het dagboek....
Het zit hier echt vol met grote (en sterke) vis; gisteren hebben we een zo grote Wahoo gevangen dat bij het binnenhalen de stalen (!) voorloop brak. Shit!!!

Het log staat op 214 mijl, nog 188 te gaan!

------------------------Woensdag 10 maart 13.00 LT (10.00 UTC) 12.41 N / 43.26 O , O 15 knopen [JG]

Gisteravond om 17.30 lokale tijd hebben we het anker opnieuw uit de blubber getrokken. Dat hadden we eerder op de dag ook al gedaan, maar dat was enkel om te tanken. We zijn nu onderweg naar Massawa (15.37 N / 39.28 O, Eritrea) samen met de Diva en de Fiddler. De afstand is ongeveer 450 mijl, dus ongeveer 3-4 dagen. We gaan in een keer door tenzij de wind teveel roet in het eten gooit. Als die hard tegen wordt gaan we gewoon een lekkere ankerplaats opzoeken langs de mmoie kust van Eritrea.
Op het moment van schrijven zijn we officeel de Rode Zee binnen gevaren; een heel fijn moment in meerdere opzichten. Het is een mijlpaal op zich, het 'risico-gebeid' hebben we nu echt helemaal achter ons gelaten en de wind is 15-25 knopen ruime wind en de zee is vrijwel vlak. De zeilers onder ons weten nu dat het erg, erg mooi en snel zeilen is met grootzeil, halfwinder en de genua 1 op de boom. Het enige frustrerende is dat Fiddler en de Diva toch een stuk zijn uitgelopen. Grrrrr. :-)
Maar ja, die hebben de motor ook weer een stuk gebruikt zo horen we zojuist op de VHF. Pffff.

Het log staat op 105 mijl, nog 350 te gaan!


====================================================

INDISCHE OCEAAN DEEL 2

SRI LANKA => ADEN (YEMEN)

16 FEBRUARI - 5 MAART 2004

====================================================Vrijdag 5 maart 16.00 LT (13.00 UTC) 12.47.5 N / 44.59.0, Aden, Yemen, ZO 7 knopen [JG]

Om 13.00 uur lokale tijd (dat is nog maar 2 uur verschil met NL wintertijd!) ratelde de ankerketting uit de kluis en groef Bruce zich netjes vast in de zandbodem vlak bij 4 andere jachten, in een hoekje van de grote-bootjes-haven. Ver van de stad dus helaas.
We zijn moe, voldaan maar ook wat weemoedig omdat de laatste echt lange oversteek er nu echt op zit. Chantal zei gisteren dat ze nog dagen zo verder had willen varen en daar sluit ik me helemaal bij aan.
De zeer vriendelijke quat-kauwende immigratie-meneer heb ik inmiddels gehad, de rest van de formaliteiten bewaren we voor morgen. Vanavond lekker uit eten, morgenochtend vers brood en dan..... Dan zien we het allemaal wel!
De e-mail en website hopen we morgen te kunnen doen. Maar het kan ook een dagje later worden natuurlijk....
Frans & Wouter weer bedankt voor het weer, meer wind kregen we er niet van, maar we wisten in ieder geval waar we aan toe waren!

Het log staat op 2.239 mijl, nog 0 te gaan!

------------------------


donderdag 4 maart 13.00 LT (09.00 UTC) 12.49 N/ 46.50 O, NNE 9 knopen [JG]

HiHa!!! We zijn ten westen van de 47e lengtegraad en dat betekent dat we het beruchtste stuk van de Golf van Aden hebben gehad. Morgen in de loop van de dag komen we aan in Aden. We waren voorbereid op alles, hadden flink afgeremd om op de Noorse "Getaway" (zie www.the-getaway.org) te wachten, hebben onze gegevens doorgegeven aan de autoriteiten, etc. etc, én hebben samen zo'n beetje 24 uur volgas (veel wind om te zeilen kwam er ook niet meer...) gevaren. Hoewel de slechte reputatie van het gebied alweer een tijd geleden is ontstaan, zijn er de laatste jaren toch nog een paar "incidenten" met jachten geweest. Lang niet zoveel als op sommige plaatsen in het cruisingwereldje gesuggereerd wordt, maar toch.... Om geen onnodige ongerustheid te creeren hebben we er tot op heden maar geen melding van gemaakt. Desalnietteplus zijn we natuurlijk toch erg opgelucht dat we er door heen zijn!!! Niet in het minst overigens omdat de kans door een oorlogsschip overvaren te worden, wellicht groter is dan door "piraten" te worden lastig gevallen... :-)

Anyway, de Getaway is nu weer in eigen tempo verder (zij zijn nogal wat groter en hebben haast) maar gelukkig hebben we van hen wat diesel over kunnen nemen zodat we Aden ook kunnen bereiken als de wind zo beroerd blijft. Dat blijkt een uiterst tactische zet geweest te zijn, want zodra we genoeg diesel hadden om desnoods het hele stuk verder te kunnen motoren nam de wind (vanzelfsprekend) toe zodat we nu met ATS aan bakboord en genua 1 op de boom aan stuurboord varen. Jammer dat de Getaway al te ver is om daar een foto van te maken....

Het log staat op 2127 mijl, nog 110 te gaan!

------------------------

woensdag 3 maart 13.00 LT (09.00 UTC) 13.13 N/ 48.45 O, NNE 9 knopen [JG]

Wie van onze generatie kent niet de "Twlilight Zone", een obscuur TV-programma dat (volgens mij) Veronica of hoe ze later ook gingen heten jarenlang heeft uitgezonden. De Brit omschreef dit gebied in een e-mail heel toepasselijk als de "Piracy Zone". Daar zitten we nu dus midden in. En natuurlijk (en vooral ook gelukkig!!!) is het tot op heden 1 grote anticlimax. Veel grote schepen, geen dubieuze local te zien, een vlak zeetje en heel mooi weer. Als een windstille dag op het IJsselmeer zullen we maar zeggen. Toch staat de radar permanent bij en varen we zo snel mogelijk op de motor (wind? wind? Wat is dat ook al weer?) om zo snel mogelijk door het gebied tussen ruwweg 49 en 47 oost te komen. Met flinke stroom tegen schiet dat niet echt op en kunnen we bij wijze van spreke de draaikolk in de dieseltank horen gorgelen.....

Het log staat op 2010 mijl, nog 240 te gaan!

------------------------


Dinsdag 2 maart 13.00 LT (09.00 UTC)13.44 N / 50.25 O, NO 4 knopen [Chantal]

De wind is net een jojo. Het is maar goed dat de motor het weer zonder morren doet, want hij moet regelmatig bijspringen. Ondanks het feit dat we nu nagenoeg geen wind hebben, hebben we de motor nu sinds een uur toch maar weer uitgezet, om twee redenen. JG is net het water in geweest om de schroef en de kont van Pinical schoon te krabben, want we merkten dat we veel meer toeren moesten maken om dezelfde snelheid te behalen. En bovendien hebben we niet voldoende diesel om in Aden te komen. Weermannen, wat staat ons te wachten????!!!!
We gaan nu toch nog 2,7 knopen over de grond, en dat bij 4 knopen wind!!! Maar dat is met name te danken aan het feit dat we ruim 1,5 knoop stroming mee hebben. Hopen dat dat zo blijft, want sinds we in de Arabische Zee zijn, is de stroming dan weer mee, en dan weer tegen.
Dat we niet meer zo heel snel gaan is eigenlijk nu wel prima, want dat schept de gelegenheid om een konvooitje te vormen met een ander jacht voor dat we het risicogebied in gaan. Het Noorse jacht Getaway zit nog een mijl of 50 achter ons, maar heeft er flink de sokken in. We hebben regelmatig SSB contact om onze bijeenkomst te regelen, en kletsen dan ook nog wat met Fiddler en Diva, die ook weer een konvooitje gaan vormen op ca 100 mijl achter ons. Momenteel zien we een tweede coalition warship, op ca 10 mijl van ons vandaan.
En we hebben gisteren frietjes op!!!!!!!!!!!!

Het log staat op 1.909 mijl, nog 347 te gaan!

------------------------

Maandag 1 maart 13.00 LT (09.00 UTC) 14.12 N / 52.07 O, NO 8 knopen [JG]

Er zijn van die dagen dat er eigenlijk gewoon niets te melden is. Het grootste deel van de nacht hebben we gemotord, nu zeilen we weer hoewel dat een groot woord is voor het veredelde dobberen met de wind bijna plat van achteren. Mooi weer is het wel, het geeft de gelegenheid om wat dingen te doen en te verstoppen. Het vissen levert nog steeds geen resultaten op; dat wordt weer blik....

Het log staat op 1.806 mijl, nog 449 te gaan!

------------------------


Zondag 29 februari 13.00 LT (09.00 UTC) 14.26 N / 53.51 O, NO 7 knopen [JG]

Een zeer enerverende 24 uur! Wij zijn natuurlijk ook niets meer gewend, maar 4 niet alledaagse dingen op 1 dag kunnen wij al bijna niet meer bevatten. Allereerst wilde gisteren de motor niet starten. Echt een fijn gebied voor dat soort flauwekul. Alles gecheckt, filters vervangen, ontlucht en overleg met anderen over de SSB en het groene monster deed het weer: een los getrild leidinkje. Pffff. Daarna uitgebreid gesproken met Dennis & Ank in NL via de SSB, hartstikke leuk en het is toch wel een heel mooi medium! Vanochtend werden we opgeroepen door een 'coalition warship'. Een van de Britse oorlogsbodems dat hier patrouilleert. Een fijn gevoel. Die kwamen even later zelfs even buurten in hun speedboat, wat informatie uitwisselen en als klap op de vuurpijl hadden ze een grote zak fruit meegenomen!
En eventjes geleden, vlak voor dat Chantal mij ging knippen, werden we opgeschrikt door een boel gespetter en gepiep. Dolfijnen. Die ofwel last hadden van de gekke-dolfijnen-ziekte ofwel het voorjaar in hun kop hadden; ze sprongen meters uit het water, maakten salto's (ook achterover!) en deden aan 'staartwandelen'. Na de walvissen op de Atlantic het 2e moment waarop we graag een videocamera zouden hebben; dit was zo mooi, dat kun je niet beschrijven....

Het log staat op 1.702 mijl, nog 552 te gaan!

------------------------

zaterdag 28 februari 13.00 LT (09.00 UTC) 14.09 N / 56.08 O, NNO 20 knopen [JG]

Als wij niet naar Oman komen, dan komt Oman wel naar ons. De harde wind uit het noorden nam half het zand uit Oman mee, zo leek het wel. Onze eerste 'zandstorm'? De zeilen zijn half bruin, alles voelt alsof je op het strand bent en de horizon was geelbruin. Een hoge, steile zee maakte gisteren een oncomfortabele dag. Gelukkig nam de wind in de loop van de avond af en ruimde die wat en werd het dus rustiger. Toen een paar uur later ook de ergste golven afzwakten en de maan hoger klom werd het een hele mooie nacht.vrijdag 27 februari 13.00 LT (09.00 UTC) 13.46 N / 58.26 O, N 20 knopen [Chantal]

Pffff, eindelijk weer eens een stukje van mij.... Ik ben zo druk met het wegwerken van de achterstand van het echte dagboek, dat ik het oceaanlogboek GRAAG aan JG overliet. Plan alvast maar een vrije dag, want die update wordt LANG.
Ondanks dat we onze koers hebben verlegd, varen we nog steeds hoog aan de wind. De wind heeft namelijk vrolijk ook zijn koers verlegd. Het is erg onrustig, maar het gaat wel lekker snel.
Lies, je post is gearriveerd in Salalah!!!! Toen we vanochtend op het SSB-netje meldden dat we rechtstreeks naar Aden gaan, werden we opgeroepen door een ander jacht. Zij nemen de post voor ons mee naar Aden......
O, en we hebben de tijd weer teruggezet. Het is hier nu nog maar 3 uur later dan in Nederland!!!
P.S.: Dennis, tijd en frequentie OK.

Het log staat op 1.429 mijl, nog 823 te gaan!

------------------------

donderdag 26 februari 13.00 LT (08.00 UTC) 13.26 N / 60.48 O, NNE 13 knopen [JG]

We gaan een stukje verder varen. We gaan geen tussenstop meer maken in Salalah, maar gaan rechtstreeks door naar Aden. Bijkomend hele grote voordeel is dat we niet meer (hoog) aan de wind hoeven te zeilen. Dat is voor een middagje Ijsselmeer niet zo erg, maar dag en nacht hakken en batsen is toch niet echt mijn idee van lekker zeilen...
Volgens sommigen is zeilen pas echt zeilen als het afzien is; die mensen heb ik nooit begrepen; ik doe dit voor mijn lol en nergens anders voor! Vanochtend had ik wat minder lol. Mijn wacht zat erop, ik had me lekker in bed geinstalleerd en lag heerlijk te dromen toen Chantal mij ruw wekte door hard op kuipvloer te stampen en te roepen. Het was vreemd stil toen ik uit de achterkajuit vloog. Chantal zag in de ochtendschemering ineens vlak bij de tonnetjes van een drijfnet, bedacht zich geen seconde en gooide de boot vliegensvlug door de wind zodat we op een paar meter van een mijlenlang visnet bijlagen. Pffff, echt precies op tijd!

Het log staat op 1.289 mijl, nog 955 te gaan!

------------------------

woensdag 25 februari 13.00 LT (08.00 UTC) 12.31 N / 62.46 O, N 9 knopen [JG]

Brrrr. Het is echt fris als de zon weg is. Zonder t-shirt is het niet uit te houden buiten. Dat wordt nog wat straks! :-) Kan iemand trouwens eens SMS'en wat het soortelijk gewicht van diesel is? Wat we daar nu weer mee moeten? Ach ja, je moet toch wat op zo'n lange oversteek nietwaar en we hebben geprobeerd uit te rekenen hoe zwaar we nu eigenlijk zijn. Bovendien kwam ik de officiele verbruikscijfers van de motor tegen, en die geven het verbruik in grammen (!?!) op. Rare jongens, die Zweden.
Op het net melden zich steeds meer schepen die onderweg zijn naar de Rode Zee, het wordt nog druk daar. We begrepen dat de Britt al in of voorbij Aden is; zij hebben de ingang van de Rode Zee dus gehad.

Het log staat op 1.154 mijl, nog 572 te gaan!

------------------------


dinsdag 24 februari 13.00 LT (08.00 UTC) 11.44 N / 64.50 O, NO 9 knopen [JG]

"Kwaak. Spetter. Krijs. Fladder". Even schrikken vannacht. Het is namelijk nog steeds nieuwe maan en erg vochtig 's nachts zodat het nog steeds erg donker is. Die 2 of 3 boobies die lekker een beetje lagen te doezelen schrokken zich dood toen in een keer de boeg van de Pinical boven hun snavel uit torende. Het begint trouwens een beetje fris te worden; afgelopen nacht was het echt nodig om een t-shirt te dragen.We mikken nog steeds op Salalah, maar denken er ook over om rechtstreeks naar Aden inYemen te varen; dat scheelt toch een week. We zien het wel, het hangt er ook vanaf wat de wind gaat doen!

Het log staat op 1022 mijl, nog 702 te gaan!

------------------------

maandag 23 februari 13.00 LT (08.00 UTC) 10.46 N / 66.30 O, NNO 9 knopen [JG]

Langzaam maar gestaag. Beter kan ik het niet omschrijven, en meer is er ook niet over te zeggen. In tegenstelling tot velen om ons heen hebben wij gelukkig nog steeds genoeg wind om te zeilen. Vandaag stond in het teken van de koelwaterpomp op de motor. Er lekte zout water langs een boutje in de behuizing waarvan de functie mij totaal ontging. Nu was de impeller (het rubber "wieltje" in de pomp) ook aan vervanging toe, dus het moest maar. Ik zal jullie niet vermoeien met de details, maar (1) diegene die de motor heeft ingebouwd heeft duidelijk nog nooit van motoronderhoud gehoord en (2) dat het betreffende boutje gebroken bleek is niet gek als je weet wat galvanische corrosie is..... Onbegrijpelijk van zo'n grote fabrikant. Allee; ik zit onder schaaf- en blauwe plekken maar het is nu sterker dan het origineel!

Het log staat op 906 mijl, nog 803 te gaan!

------------------------


zondag 22 februari 13.00 LT (08.00 UTC) 09.44 N / 68.02 O, NO 14 knopen [JG]

Tja. Langzaam maar gestaag gaan we min of meer de goede kant op. We koersten iets zuidelijker om niet te hoog aan de wind te hoeven varen. De wind wordt, volgens het boekje althans, steeds oosterlijker naar mate we verder naar het noorden komen zodat we dan weer wat kunnen corrigeren. De extra mijlen zijn de prijs voor een meer comfortable tocht, maar ik blijf het moeilijk vinden te vertrouwen op dit soort gegevens. We zullen het zien.
Trouwens, als iemand kan vertellen hoe we in Windows XP de sneltoetsen voor bijzondere letters kunnen aanzetten (zoals bijvoorbeeld "e voor ë) zijn we erg blij; hoe kan een normaal mens nu al die ALT-codes onthouden???

Het log staat op 794 mijl, nog 911 te gaan!

------------------------

zaterdag 21 februari 13.00 LT (08.00 UTC) 09.22 N / 70.03 O, NO 18 knopen [JG]

We varen met een rif! Iedereen om ons heen klaagt over het gebrek aan wind (en dus diesel), wij kunnen gewoon zeilen. Wel (hoog) aan de wind, dus echt comfortabel is het niet, maar daar hoor je ons verder echt niet over. We doen wat kleine klusjes, lezen veel en eten als altijd lekker. Geprobeerd te vissen; de vissen houden hier kennelijk niet van rode aasjes. De zon schijnt volop en het water is diepdonkerblauw; de kleur die een fatsoenlijke oceaan hoort te hebben maar wat je niet zo vaak ziet. Kortom, het is hier saai maar goed.

Het log staat op 668 mijl, nog 1.027 te gaan!

------------------------


vrijdag 20 februari 13.00 LT (08.00 UTC) 08.46 N / 72.14 O, NNO 13 knopen [JG]

Sinds vanochtend waait het weer een beetje en nu doen we zowaar bijna 6 knopen aan de wind. Zonder motor. Redelijk relaxed dus. De ergste drukte met
de grote scheepvaart hebben we gehad en dat maakt het 's nachts ook meer relaxed. Het is ongelofelijk donker en het is een genot om lekker met een lampje onder de sprayhood te lezen, zo nu en dan de horizon te scannen op schepen en een beetje te staren naar het fluorescerende
kielzog. Het water was soms zo vlak, dat ook wegschietende vissen zichtbaar waren door hun fluoriserende spoor. Via de SSB hebben we dagelijks contact met de andere jachten onderweg richting de Rode Zee; iedereen voor ons heeft last van het gebrek aan wind. We hopen dat wij dit briesje houden....

Het log staat op 526 mijl, nog 1.163 te gaan!

------------------------

donderdag 19 februari 13.00 LT (07.00 UTC) 07.58 N / 73.49 O, N 5 knopen [JG]

De meeste voortgang komt van de motor. Overdag sukkelen we langzaam met een beetje wind en stroming min of meer de goede kant op, 's nachts hebben we de motor bijgezet om niet de hele tijd te hoeven corrigeren voor wind- en stroomschiftingen. Elk nadeel hep ook hier zijn voordeel; met al dat motoren kan de watermaker veel draaien dus we hebben weer een overvloed aan water; lekker douchen dus.
Het ritme is er weer en we genieten van deze laatste echte oceaanoversteek. Vergeen niet na onze aankomst te kijken in het logboek van vandaag voor hele mooie dolfijnen!

Het log staat op 421 mijl, nog 1.264 te gaan!

------------------------


woensdag 18 februari 13.00 LT (07.00 UTC) 06.52 N / 75.42 O, N 3 knopen [JG]

Inmiddels schijnt de zon weer, is de wind aan het uitrusten en staat het ijzeren zeil weer bij. De wind nam gisteravond af tot normale kracht en we hebben een lekkere nacht gehad. De harde wind van gisteren is (kennelijk) veroorzaakt door een tunneleffect (a la de accerelatiezones bij de Canaries) tussen India en Sri Lanka. Iets anders kunnen we er niet van maken en verder willen we er ook niet meer over nadenken. Nu is het genieten. En hopen dat de wind niet van de weeromstuit helemaal weg blijft.....

Het log staat op 288 mijl, nog 1.394 te gaan!

------------------------

dinsdag 17 februari 13.00 LT (07.00 UTC) 06.04 N / 77.42 O, NO 25 knopen [JG]

Bham. Boem. Splash. Kadeng. Whoesh. Wat wij verkeerd doen weet ik niet, maar opnieuw krijgen we vlak na vertrek een veel hardere wind dan voorspeld. 25-30 knopen uit NW, de kant waar we naar toe willen. En daarbij een hele hoge, holle zee. Al 24 uur zijn we aan het stampen en is alles nat en zout. We gaan, door schade en schande wijs geworden, altijd goed opgeruimd en met alle luiken dicht de haven uit en behalve reven hoeft er niet zoveel te gebeuren, maar omdat je nog niet ingeslingerd bent kwak je overal tegen aan en duurt alles 3 keer zo lang. Chantal vond mijn moeizaam bereide maaltijd niet te pruimen en voerde die aan de haaien. Soms vraag je je echt af waarom we er in vredesnaam ooit aan begonnen zijn...
Zelfs het schoonkrabben van je voorruit bij -15 graden leek me even helemaal niet zo erg.

Het log staat op 155 mijl, nog 1.522 te gaan!

------------------------

maandag 16 februari 13.00 LT (07.00 UTC)

11.15 uur waren we los. Eindelijk. De bureaucratische formaliteiten kostten ook nu weer veel tijd. Kort na vertrek blijkt mijn zonnebril weg; meegenomen door de Navy-meneer die formeel toestemming moet geven om de haven te verlaten en daarvoor aan boord komt. Hij wilde alles wat in zijn gezichtveld viel hebben: "Present? Gift?". Ik had al teveel van dit soort gezeur gehad en gaf niets. Meneer had echter zijn pet in de kajuit laten liggen en toen hij die pakte heeft hij kennelijk, terwijl we hem toch in de gaten hielden, de zonnebril meegenomen. Die overigens nog maar 1 poot had en wat hij ook al gezien had..... Wij waren het volstrekt met elkaar eens dat dit een dikke kluutzak was.
Op de motor de baai uit, klaar voor een "truly delightful passage" (World Cruising Handbook). Op naar Mina Raysut, de haven van Salalah!

Het log staat op 10 mijl, nog 1.677 te gaan!

------------------------


====================================================

INDISCHE OCEAAN DEEL 1

PHUKET => SRI LANKA

25 JANUARI - 2 FEBRUARI

====================================================


maandag 2 februari 23.45 LT (17.45 UTC) 06.01 N / 80.14 O, NO 5 knopen [JG] Galle, Sri Lanka

In de verte, aan de andere kant van de baai, schitteren de lichten van Galle. Wij liggen aan de andere kant van de baai bij Watering Point. We waren te laat om de haven nog in te mogen vandaag en dus liggen we in een hoekje van de baai voor anker. Morgenochtend gaan we naar binnen, naar (opnieuw) een heel mooi land zo zegt iedereen. We zijn benieuwd en hebben er zin in. Het laatste stukje van de tocht was voorspoedig maar we zijn blij dat we er zijn. Zo meteen eerst een biertje c.q. gin-tonic en daarna de naam van de ankerplek maar even eer aan doen! :-)

Het log staat op 1118 mijl, nog 0 te gaan!

------------------------

zondag 1 februari 13.00 LT (07.00 UTC) 06.10 N / 83.16 O, NNO 16 knopen [Chantal]

Dolfijnen wilden we, en dolfijnen hebben we gekregen!!!!!! En hoe! Een uur lang hebben we mogen genieten van hun schouwspel, met de ondergaande zon als decor. Wat wil je nog meer? Lekkere wind en een rustige zee. Hadden we ook. Meer valt hier niet aan toe te voegen........

Het log staat op 911 mijl, nog 136 te gaan!

------------------------


zaterdag 31 januari 13.00 LT (07.00 UTC) 06.44 N / 85.48 O, NO 14 knopen [Chantal + JG]

Zoals jullie zien zijn we flink opgeschoten. Gisteravond begon het harder te waaien, en vannacht hebben we bijna de hele nacht in en buiengebied met extra wind (tussen 20 en 27 knopen) gezeten. We haalden topsnelheden, en ik mag dan ook graag onze dagafstand vermelden: 164 mijl in 24 uur, en ook ons 3 uursrecord van 24 mijl. En dat zonder noemenswaardige stroming!
Dit heeft natuurlijk ook zijn keerzijde: een zeer onrustige nacht met weinig slaap door de woelige zee.
Inmiddels halen we geen topsnelheden meer, de stroming loopt inmiddels een beetje tegen, en de wind is afgenomen tot normale moessonkracht.
Het grote aftellen is weer begonnen, en het lijkt erop dat we Sri Lanka zullen bereiken bij nacht, van maandag op dinsdag. We kunnen de haven (Galle) dan niet aanlopen, want die is 's nachts gesloten. Maar we hebben onze les geleerd en gaan nog niet afremmen. Dat is namelijk een garantie voor wegvallende wind, is onze ervaring.
Er zijn (kennelijk) wat problemen bij Iridium, want we kunnen al een tijdje niet (in)bellen. Als jullie dit lezen is dat opgelost of zijn we inmiddels aangekomen :-)

Het log staat op 775 mijl, nog 337 te gaan!

------------------------

vrijdag 30 januari 13.00 LT (07.00 UTC) 07.04 N / 88.30 O, NO 15 knopen [Chantal]

We zijn voorbij de 90 graden oosterlengte, en hebben de klok dus weer een uur terug gezet. Nog maar 5 uur verschil met de Nederlandse tijd (hier is het later dan in Nederland), wat gaat het hard!!!
Wij gaan ook best wel hard. De wind houdt het lekker vol, en wij klagen niet.

Het log staat op 611 mijl, nog 500 te gaan!

------------------------


donderdag 29 januari 13.00 LT (06.00 UTC) 06.58 N / 90.52 O, NO 13 knopen [JG]

Vanochtend hebben we opnieuw de halfwinder gehesen. We houden er niet van om dat ding ook 's nachts te voeren en omdat het gisteravond wat buiig leek kwamen we ook niet in de verleiding om dat wel te doen. De zee was in de loop van de dag een stuk rustiger geworden maar bouwde 's avonds en 's nachts weer flink op. Gecombineerd met weer wat rare stroomrafelingen en weinig winddruk in de zeilen leverde dat een zeer rollerig nachtje op. Nu, met halfwinder op en wat meer wind is dat gelukkig weer een stuk prettiger geworden. Dus eigenlijk hebben we niets bijzonders te melden. Enkel kunnen we met gepaste trots meedelen dat we nu ook (eindelijk) een buitendouche hebben. Niet echt nodig, maar in deze temperaturen is dat een stuk fijner dan je binnen afspoelen en afdrogen. Dan ben je nl. al weer bezweet voordat je de douche uit bent. Verder is het een beetje lezen, een beetje controleren en proberen wat slaap in te halen. En een beetje de weerinfo analyseren niet te vergeten....
Kortom, echt niets aan dus.

Het log staat op 470 mijl, nog 638 te gaan!

------------------------

woensdag 28 januari 13.00 LT (06.00 UTC) 07.31 N / 92.50 O, ENE 9 knopen [JG]

Weinig spannend dagje. De wind is variabel in sterkte en de zee blijft vreemd onrustig en bokkig. De wind is sinds gistermiddag op vakantie en dus hebben we, met tussenpozen, de halve dag en nacht de motor aan gehad. Sinds vanochtend vroeg zeilen we weer en inmiddels staat ook de halfwinder er bij. Dat motoren heeft wel als voordeel dat we de watermaker flink hebben kunnen laten draaien zodat de watertanks weer helemaal vol zijn.
Ook de walvissen en dolfijnen zijn kennelijk op vakantie zodat het eigenlijk erg saai is.

Het log staat op 344 mijl, nog 756 te gaan!

------------------------


dinsdag 27 januari 13.00 LT (06.00 UTC) 07.49 S / 94.48 O, NO 8 knopen [JG]

De wind is flink afgenomen en ook de rodeo is gelukkig afgelopen, al is de zee nog wel knobbelig. Hard gaan we dus helemaal niet meer en als je op de GPS kijkt word je helemaal ongelukkig; meer dan een knoop stroom tegen. Zelfs de halfwinder, naast genua en grootzeil, kan hier weinig verandering in brengen. Door de knobbelige zee rolt de Pinical flink en vallen de zeilen met een klap steeds in en weer vol. Het is inderdaad weer even wennen zullen we maar zeggen. Het is wel weer lekker weer en aangenaam temperatuurtje (zolang de wind waait....).
We hebben ons gemeld bij het Red-Sea-SSB-netje (0200 UTC 8173 khz), wat kleine
dingetjes gedaan, de nieuwe stuurautomaat doet het goed en we sukkelen vrolijk verder. Walvissen en dolfijnen laten zich nog niet zien, het enige wat we zien is zo nu en dan een vliegende vis die geschrokken uit
onze boegggolf weg springt / fladdert / spettert of wat dan ook. Om het echter "vliegen" te noemen vind ik wel wat ver gaan...

Het log staat op 225 mijl, nog 851 te gaan!

------------------------

maandag 26 januari 13.00 LT (06.00 UTC) 07.38 S / 96.20 O, NW 4 knopen [JG]

Pfff. Gelukt!
Gistermiddag hebben we onszelf toch zo ver gekregen en zijn we vertrokken. We hadden geen excuus meer en, belangijker, de langere termijn windvoorspelling was bijgesteld en wel naar een heel laag niveau. Dat was ook weer niet de bedoeling. Bij het verlaten van de baai hebben we eerst nog even een paar rondjes gemaakt om het kompas van de nieuwe stuurautomaat te calibreren. Dat moet geleken hebben alsof we niet wisten waar we heen moesten... :-) Dat wisten we natuurlijk wel en we zetten zeil en koersten pal west.
Vanochtend waren we beiden gebroken. Niet alleen door het (standaard) 1e-nacht-gevoel, maar vooral ook omdat de hele nacht en ook vandaag de zee verschrikkelijk onrustig en knobbelig was. Weer wat gezien en geleerd: in een paar meter veranderde de zee van heel kalm tot een hele grote klotsbak met hele korte, hoge en brekende golven die even later weer weg zijn. Dit is wat de Engelsen "Eddies" noemen en zo'n mooi voorbeeld hadden we nog niet eerder gezien. En hoef ik niet weer te zien ook; erg slecht voor je nachtrust. Zo moet het voelen op zo'n (electrische) rodeo-stier....

Het log staat op 130 mijl, nog 940 te gaan!

------------------------

====================================================

JAVA SEA + SOUTH CHINESE SEA

BALI => SINGAPORE

24 NOVEMBER - 8 DECEMBER 2003

====================================================


wo 10 dec, Singapore, [Chantal]

Jullie moeten nog even geduld hebben voor de update van de website, want het uploaden is nog niet gelukt. Op een of andere manier hebben we geen toegang meer, dus dat moet eerst worden opgelost....

----------------

maandag 8 december 16.30 LT (08.30 UTC) 01.18 N / 103.46 O, Singapore!!!!! [Chantal]

Na een wilde nacht (ha ha), en een ochtend waar bijna geen eind aan kwam, waren we klaar voor de drukke Singapore Strait. Het viel ons reuze mee. Zoals gewoonlijk zijn alle verhalen weer zwaar overdreven. Niks slalommen tussen de schepen. Gewoon oppassen voor een viertal schepen, en voor de rest hadden we een prachtig mooi gat.
En nu liggen we bij de Republic of Singapore Yacht Club.

Het log staat op 1.053 mijl, nog 0 te gaan!

------------------------

zondag 7 december 13.00 LT (05.00 UTC) 00.56 N / 104.14 O, N 10 knopen [Chantal]

Valt jullie iets op? Nee? Ja toch? Inderdaad, JG schreef het al gisteren. Gisteren om 17.11 lokale tijd hebben we geproost met Neptunus en
zijn we over de evenaar gegaan. We bevinden ons nu weer op het Noordelijk halfrond. Jongens, we zijn bijna thuis!!!!! We hebben het slecht weer gebied helemaal achter ons gelaten, en hebben gisteren zowaar lekker gezeild. Pas vannacht moest de motor weer aan.
We moeten nog enkele tientallen mijlen naar Singapore, maar gaan toch om twee voor twaalf stoppen. Het allerdrukste vaarwater ter wereld, bij Singapore, willen we niet in het donker doen, en dus gaan we voor de nacht in een marina 'aan de overkant' liggen, bij een Indonesisch eilandje. Om dat nog op tijd te halen moeten we toch nog een redelijke snelheid houden, en omdat zeilen met flinke stroming tegen en niet al te veel wind niet hard genoeg gaat, hebben we de motor er maar weer bijgezet. Ach, die paar mijlen kunnen er ook nog wel bij.
Morgen de (voorlopig) laatste loodjes, nog een 30-tal mijlen naar Singapore.

Het log staat op 1.005 mijl, nog 50 te gaan!

------------------------

zaterdag 6 december 13.00 LT (05.00 UTC) 00.08 S / 105.51 O, NO 13 knopen [JG]

Hèhè. Nee, denk nou niet dat het een rustig nachtje was, niets is minder waar. Weer regen, regen en nog eens regen en weer een flink variërende wind. Gelukkig wat minder hard, dus het leek wat minder op een rodeo, maar nog steeds erg oncomfortabel en met zoveel variatie valt er niet te zeilen met zijn tweeën. Dus net als gisteren vrijwel de hele nacht de motor aan en een gereefd grootzeil bij. Die krijgt door de onrustige zee en daardoor soms flink slingerende boot enorme klappen als de wind weer draait of weg valt. Het wordt weer eens bevestigd; zeilen slijten niet door (te) veel wind, maar door zon en vooral geen wind.... Het is buiten grijs en grauw, het lijkt op een gemiddelde Nederlandse herfstdag. Chantal heeft de boot van Sinterklaas gezien, met schoorstenen en al. Het leek mij meer een supertanker, hetgeen mijn inziens wordt bevestigd door het feit dat ze geen pepernoten gooiden. Die had ik graag gehad nu! De jachthaven in Singapore verwacht ons, nu alleen nog even 1 van de drukste stukjes vaarwater ter wereld oversteken en dan zijn we er. Maar, eerst ook nog even de evenaar over. Terug op het noordelijk halfrond. Een gek idee.....

Het log staat op 887 mijl, nog 168 te gaan!

------------------------

vrijdag 5 december 13.00 LT (05.00 UTC) 00.54 S / 107.16 O, NW 10 knopen [JG]

"Makker staakt u wilt geraas" wordt ongetwijfeld veel gezongen vandaag. Nou, hier ook. De hele nacht was 1 grote squall om het woord (mini) storm maar niet te gebruiken. Wind die van alle kanten komt en varieert in kracht van 4 tot 30 knopen, striemende regenbuien en nog steeds de stroming flink tegen. Dus weer een hele onrustige nacht waarin weinig van slapen kwam; reven, bijsturen, ontreven, genua in, genua uit, motor aan en dan weer uit, etc. En tussendoor ook permanent op de radar kijken naar grote bootjes die hier in grote getale voorbij denderen.
Genoeg geklaagd; het hoort er ook bij maar relaxed zeilen is toch wat anders zullen we maar zeggen. We zijn blij dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken over de dieselvoorraad en proberen overdag wat slaap in te halen. En dat is niet echt gezellig voor diegene die wakker is. Inmiddels hebben we contact gehad met Raymarine in Engeland én Singapore en hopelijk weten we in Singapore wat er aan de hand is met de onze stuurautomaat.

Het log staat op 775 mijl, nog 254 te gaan!

------------------------

donderdag 4 dec 13.00 LT (05.00 UTC) 02.42 S / 109.10 O, NW 4 knopen [JG]

We varen weer. Gisteren om 15.00 uur, we waren klaar om te gaan, trok er opnieuw een grote squall-lijn over. Het anker hadden we al binnengehaald en hebben we dus snel maar weer terug gegooid. Het zicht was te slecht om uit deze koraallagune te varen. Deze vertraging en het feit dat we erg moe waren, deed ons besluiten om de volgende ochtend weg te gaan. Na een rustige boerennacht zijn we, gehaast omdat de volgende bui zich al weer aandiende, ankerop gegaan en tussen het koraal naar buiten gelaveerd. Met een flinke omweg in verband met ver in zee liggende koraalkoppen, zijn we nu weer onderweg. De wind was vanochtend aardig, maar staat nu weer recht op de neus met ca 7 knopen. Niet veel dus. De stroming is zowaar maar 0,5 knoop tegen. We motorzeilen dus maar weer. Als er nog iemand een Proctor mast van 16,9 meter wil kopen, ik weet nog een ongebruikte....

Het log staat op 676 mijl, nog 345 te gaan!

------------------------

woensdag 3 december, 13.00 LT (05.00 UTC) 01.40 S / 108.55 O, Var 0-10 knopen [JG]

Wind? Wij waren bijna vergeten wat het was, maar nu weten we het weer! Wat eerst op de radar enkel een volgende bui leek, bleek een hele
grote squall-lijn te zijn. Zie voor details later het dagboek, ik vermeld nu slechts dat we (bijna) niet geslapen hebben, dat het de golven over de boot liepen en de wind van alle kanten kwam..... Zwaar *** dus. En 's ochtends was de wind opnieuw helemaal weg. De golven echter niet.... We hadden koers gezet naar Pulau Karimata en Serutu om te tanken. De voorspellingen voor de komende week tot aan Singapore waren nl. bedroevend. Gelukkig klaarde het op en konden we het eiland, waar we geen detailkaart van hebben, naderen. Door een lokale, half tandeloze visser, werden we uiteindelijk door het rif naar het dorpje gegidst en konden we tanken. Dat was een wel zeer bijzondere ervaring. Komt nog wel in het dagboek....

Het log staat op 650 mijl, nog 375 te gaan!

------------------------

dinsdag 2 dec 13.00 LT (05.00 UTC) 02.42 S / 109.10 O, N 7 knopen [JG]

De motor heeft weer aan gestaan tot half acht vanochtend.... En hard ook, een paar uur lang hadden we meer dan 2 knopen stroom tegen. 6 knopen snelheid (door het water) was dus in werkelijkheid maar 4 mijl. Heel frustrerend, zeker met de hard slinkende dieselvoorraad. De voorspelling voor de komende dagen is cruciaal; wel of niet uitwijken naar een eilandje waar je misschien diesel kunt krijgen; dat wordt de grote vraag. Wout, kun je voor de komende dagen kijken op 02S/108O en op 0/106O? Sinds vanochtend zijn we weer aan het zeilen, de wind komt plotseling uit het noorden. Kruisen dus. De stroming is gelukkig flink afgenomen, anders kwamen we helemaal niet meer vooruit.
We zijn dus niet meer op tijd voor Sinterklaas in Singapore, maar we hebben goede hoop hem onderweg nog tegen te komen. We hebben nl. al een aantal malen spaans gehoord op de marifoon!

Het log staat op 557 mijl, nog 413 te gaan!

------------------------

maandag 1 dec 13.00 LT (05.00 UTC) 03.42 S / 110.19 O, var 3 knopen [Chantal]

Jullie zien het, de wind is op. Een half uur na ons vorige berichtje werd het water ineens heel erg knobbelig, en na nog eens een kwartier kwamen we in een werkelijk ENORME bui terecht. Geen wind in die bui, alleen maar regen. En wat voor regen!!!!! Het kletterde werkelijk uit de hemel, en al dat geweld sloeg de golven ongeveer plat. Dit is vast onze eerste echte moessonregen. Na een paar uur waren we uit de bui, maar de wind keerde niet terug. En dus zijn we al de hele tijd aan het motoren. Hopelijk komt er nog wel wat wind, want we hebben onvoldoende diesel voor de rest van het stuk. Duimen dus jullie!!

Het log staat op 457 mijl, nog 510 te gaan!

------------------------

zondag 15.00 LT (07.00 UTC) 04.25 S / 112.00 O, ZO-OZO 6-9 knopen [JG]

Pffff. Nog steeds warm. En langzaam gaat het ook nog steeds, we zijn blij als de 4 knopen halen. Maar ja, zo komen we er ook wel.... We eten, als altijd, lekker en lezen veel. De rust wordt enkel met grote regelmaat verstoord door een flink onweer. Het is onvoorstelbaar hoeveel rotzooi hier in het water drijft, niet alleen veel oerwoudresten maar vooral veel, heel veel menselijke troep, tot en met koelkasten toe! Ook daarom blijven we zo lang mogelijk zeilen. Veel troep is overdag heel moeilijk te zien (laat staan s'nachts) en we houden onze schroef graag schoon én heel.

Het log staat op 347 mijl, nog 620 te gaan!

------------------------

zaterdag 15.00 LT (07.00 UTC) 05.34 S / 113.13 O, ZO 9 knopen [JG]

We zeilen!!! Weliswaar in de categorie "langzaam maar gestaag", maar toch. Het gedreun van ons groene monster waren we wel helemaal zat. En volgens de weerdeskundigen blijft het voorlopig ook nog een (klein) beetje waaien uit oost tot zuidoost. Daar hopen we dus maar op, want deze regio is in deze tijd berucht om zijn gebrek aan wind. Voorlopig zeilen we dus maar lekker verder en stoppen we niet bij 1 van de vele eilandjes.
De buien, bijna allemaal met onweer, blijven erg vaak voorbij komen. Veel wind zit er meestal niet in, maar soms ziet het zo dreigend uit dat je toch zou willen reven. Het is tussendoor zonnig, erg warm en benauwd. Het is hier erg druk met coasters, tankers en vooral vissersboten in allerlei maten. Opletten dus. Ook nu komen we de meeste schepen 's nachts tegen en natuurlijk tijdens de wacht van Chantal......
Die hele venijnige Bali-griep is nog steeds niet helemaal uit het systeem verdwenen; we hopen dat het bij aankomst in Singapore eindelijk weg is! We gaan rustig aan verder en houden jullie op de hoogte.

Het log staat op 245 mijl, nog 741 te gaan!!

------------------------

vrijdag 28 november 13.00 LT (05.00 UTC) 06.56 Z / 114.39, ZO 4 knopen [Chantal]

We zijn nu een dag onderweg. Het begon veelbelovend, met een goeie 17 knopen wind uit het ZW. Maar dat duurde helaas niet lang. We hebben veel moeten motoren, en kunnen slechts af en toe een tijdje zeilen, al is het dan wel met weinig wind. De wind die er dan is, nodigt uit om de halfwinder te gebruiken, dan kom je tenminste nog een beetje vooruit. Maar tot nu toe hebben we ons laten weerhouden door alle onweerswolken om ons heen, en soms boven ons. Vannacht leek het wel of er een bijna kapotte tl-buis in de lucht hing. Echt aan een stuk door zagen we weerlichten, overal om ons heen. Soms met een beetje regen maar tot nu toe gelukkig niet echt heftig. Pas aan het eind van de ochtend begon het open te trekken, en kwam de zon weer tevoorschijn. We hobbelen rustig verder...

Het log staat op 142 mijl, nog 844 te gaan!!

------------------------

donderdag 27 november 11.00 LT (03.00 UTC) 08.22 Z / 116.05, Gili Air [Chantal]

Over een uurtje vertrekken we vanaf dit schattige eilandje richting Singapore. Met nauwelijks verse groente, want het gros hebben we overboord gedonderd voor de visjes, omdat het nu al niet meer goed is. En die vitamientjes kunnen we juist goed gebruiken, want - ja ik weet het, ik val in herhalingen - met mijn gezondheid is het nog niet alles. Instant vitaminen dan maar. Ondanks mijn gekwakkel gaan we toch maar, want het duurt nu al een eeuwigheid, en er blijft niet superveel tijd meer over voor Singapore, Maleisie en Thailand.

Het log staat op 0, nog 981 te gaan!!

------------------------

woensdag 26 november 11.00 LT (03.00 UTC) 08.22 Z / 116.05 O Gili Air [JG]

Mooi eiland!!! Nou ja, eilandje. Wel wat toeristisch, maar nog lekker simpel en kneuterig. En bovendien is het nu laagseizoen, dus er zijn vrijwel geen toeristen. En dat maakt dat heel, heel erg rustig is. We zijn langs meerdere restaurantjes gelopen, maar ze waren allemaal totaal leeg....
Het waait vandaag wel lekker, 15 knopen. Dat zijn zijn we niet meer gewend; het is wel heerlijk verkoelend.

------------------------

dinsdag 25 november 11.00 LT (03.00 UTC) 08.24 Z / 116.02 O Bangsal Bai ]JG]

Vanuit dit baaitje vertrekken alle "veerbootjes" richting de Gili's. Verder is er niet veel, behalve een werfje op de kant en bij de steiger voor de grotere veerboot vanuit Bali wat hokjes voor de onvermijdelijke rotzooi-verkoop. Mooi en rustig dus. Voor de moslims is de Ramadan vandaag afgelopen en dat is reden voor feest en lekker eten. Daar viel in het dorpje hier weinig van te merken. Rond de middag hebben we dus het anker maar opgehaald en zijn we naar Gili Air gevaren, het kleinste, mooiste en minst toeristische eiland (volgens de Lonely Planet). Een beetje zoeken naar de doorgang in het rif en daarna lagen we prinsheerlijk voor anker in een baaitje wat herinneringen doet oproepen aan Frans Polynesië. Maar dan anders.

------------------------

maandag 24 november 11.00 LT (03.00 UTC) 08.24 Z / 116.04, Lombok [Chantal]

Na drieeneenhalve week (!) hebben we ons eergisteren eindelijk kunnen losrukken van Bali. Een klein tripje van nog geen 15 mijl voerde ons naar Lembongan, een eilandje ten Oosten van Bali.
Gisteren vertrokken we voor een wat langere trip richting de Gili eilandjes ten NW van Lombok. Net als eergisteren voeren we op de motor, want er was geen zuchtje wind te bekennen. Wolken en regen daarentegen des te meer!! Na een paar uur motoren voeren we regelrecht de donkergrijze massa in, compleet met donder en bliksem. Bliksems!! Niet handig om je weg te vinden tussen de riffen door naar een ankerplekje bij de Gili's. Voorzichtigheidshalve hebben we daarom een ankerplekje gezocht in een baaitje bij (NW) Lombok.
We doen het nog maar even rustig aan, want ik ben nog een beetje aan het kwakkelen. Vandaag of morgen gaan dan toch maar eindelijk naar de Gili's, wat relaxen, en daarna zien we wel weer verder. We kunnen wel merken dat we ver in de achterhoede zitten van de colonne met jachten. Geen colonne te zien. Zowel bij Lembongan als hier bij Lombok (en zo te zien ook bij de Gili's) is geen jacht te bekennen.

------------------------

 

====================================================

BEAGLE GULF + TIMOR SEA + INDIAN OCEAN

DARWIN => BALI

21 - 30 OKTOBER 2003

====================================================

donderdag 30 oktober 07.45 LT (29 oktober 23.45 UTC) 08.44 Z / 115.13 Bali [Chantal + JG]

We zijn er!!!!!
Vanochtend waren we (heel toevallig) precies bij slack water bij de aanloop naar Benoa Harbour op Bali. We liggen nu in de marina, de officials van Quarantaine en Immigration zijn beide al aan boord geweest. Beide instanties getweeën, en ze zijn wel 3 seconden aan boord geweest. En dadelijk gaan we .......... (weten we nog niet). We mogen niet weg voordat customs is geweest, en hoelang dat duurt weet niemand......
Weer veel rampverhalen over hoe moeilijk het aanlopen zou zijn; wederom onzin. Duidelijke betonning en ruimte zat. Net toen wij naar binnen gingen, kwam er een grote container carrier naar buiten en we konden makkelijk 3 keer bij elkaar langs. Het is (opnieuw) net alsof we in een heel andere wereld zijn terecht gekomen. De outriggers van de vissers hebben weliswaar ongeveer dezelfde vorm als bijvoorbeeld in de Pacific, maar zijn hier in vrolijke felle kleuren geschilderd. Ook de vissers hebben mooi, kleurige kleren aan en dragen allemaal hun mooie wijde punthoed (de echte naam volgt later nog....). En iedereen, vissers, speedboatjesbemanning, etc. zwaait vrolijk en enthousiast als je voorbij komt tuffen met je NL'se zeilbootje. De website proberen we z.sm. bij te werken. De marina heeft wel internet, maar alleen via een telefoonlijn, en of dat wil met onze notebook.... We gaan ons een beetje orienteren en kijken waar we in Indonesië en daarna allemaal nog naar toe willen. Dan bepalen wel hoelang we hier gaan blijven. Het enige dat we min of meer voorgenomen hebben is om kerst in Phuket (Thailand) te vieren en voor 1 april de
Rode Zee door te zijn. Dat lijkt no heel ver weg, maar niets is minder waar als je kijkt waar we allemaal lang komen en naar toe kunnen.......

Het log staat op 1.106 mijl. En we nog hebben 0 mijl te gaan!!!

------------------------

woensdag 29 oktober 13.00 LT (05.00 UTC) 09.30 Z / 116.34 O, ZO 11 knopen [Chantal]

We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal............
We proberen om morgenochtend vlak voor zevenen bij de aanloop naar Benoa Harbour te zijn. Het is dan slack water, en dan hebben we nauwelijks of geen last van de stroming in de straat tussen Bali en Lombok. Het kan daar wel een knoop of 5 stromen. Om wat meer snelheid te maken hebben we de halfwinder maar gehesen, en die staat nu samen met de genua en kotterfok. We hebben het wel weer gezien, en willen er nu gewoon zijn.

Het log staat op 1.011 mijl, nog 90 te gaan.

------------------------

dinsdag 28 oktober 13.00 LT (05.00 UTC) 10.12 Z / 118.28 O, OZ0 15 knopen [Chantal + JG]

Ook wij hebben de klok verzet: het is hier nu UTC + 8, dus nog maar 7 uur verschil met jullie in NL als het goed is. We hebben nog steeds een klein beetje meer wind dan voorspeld is (niet bepaald veel) en we zeilen dus nog steeds. Ook nog steeds langzaam maar gestaag. Al die diesel zullen we dus niet nodig hebben en dat doet het Nederlandse hart pijn, want het is in Indonesië veeeeel goedkoper dan in Australië....
De wind komt inmiddels uit ZO, en dat betekent dus weer voor - c.q. ruime wind. En met die zachte wind en toch een aardige swell betekent dat..... ja juist, rollen. Dat waren we niet meer gewend en allebei slapen we dan ook erg slecht. Vanmiddag hadden we een echte verstekeling, en geen virtuele. Een piepklein vogeltje, gezien de kleuren gewoon een soort mini-mus (zou alles hier gewoon wat kleiner zijn?), vloog eerst aarzelend maar luid tjielpend om onze boot. Uiteindelijk had ie een plekje gevonden; lekker bij on in de schaduw onder de bimini. Hij vond het kennelijk wel gezellig; hij is zo'n 3 kwartier blijven hangen. Bang aangelegd was hij niet; je kon hem gewoon aanraken.

Het log staat op 889 mijl, nog 207 te gaan.

------------------------

maandag 27 oktober 13.00 LT (04.00 UTC) 10.47 Z / 120.51 O, Z 8 knopen [Chantal]

Ze kunnen echt geen afscheid van ons nemen, die Australiers. Gisteren kwam er weer een vliegtuigje laag over, om zich even later over de marifoon te melden als 'Customs Control Craft'. Je vraagt je af hoeveel verschillende instanties de wateren rondom Australie in de gaten houden. Om aan te geven hoe laag het vliegtuigje overkwam kan ik melden dat ze op onze reactie met onze naam Pinical vroegen of 12.12 (dat ze kennelijk op de romp hadden kunnen lezen!!!) deel uit maakte van de naam. Na de nodige plichtplegingen vroegen we of er nog wat bijzonders was te melden. Met de bedoeling om erachter te komen of er zich nog meer jachten tussen Darwin en Bali bevinden. Maar dat is kennelijk niet het geval.
We hebben overigens een topdag gehad: 154 mijl in 24 uur, en zowaar al die mijlen in de goede richting!! Met name gistermiddag en gisteravond vlógen we echt richting Bali, met snelheden tussen de 8,5 en 9 knopen. En niet eens surfend, maar lang achter elkaar. Echt kicken!
Sowieso is dit een heerlijke oversteek, qua zeilen. Ook al hebben we de eerste 4 dagen moeten kruisen vanwege tegenwind, het is gewoon heerlijk relaxed. Geen confused seas, geen squalls, prachtig weer (maar wel WARM) en een rustige wind die niet te hard is en niet te zacht (ok, soms dan, maar het is wel lekker).
We vinden dit beiden een van de fijnste oversteken, al is die niet zo efficient. Echt een beloning na al dat harde werken in Darwin. Het begint erop te lijken (al is het wat prematuur om dat te zeggen) dat we 's nachts gaan aankomen in Bali. Dat wordt afgeraden, en we zullen dan dus moeten wachten. Maar inmiddels wijs geworden gaan we nog niet afremmen. Trouwens, dat is nu niet nodig, want we hebben stroom tegen en gaan op dit moment nog maar 3,9 knopen.

Het log staat op 743 mijl, nog 353 te gaan.

------------------------

zondag 26 oktober 13.00 LT (04.00 UTC) 11.21 Z / 123.21 O, Z 11 knopen [JG]

Gisteren heeft de motor zo'n 10 uur gedraaid om nog een beetje voortgang te houden; de wind was vrijwel weg. In het begin van de avond echter trok die weer wat aan en kromp naar het ZW; dat betekende zeilen en nog wel in de goede richting ook!!! OK, de windsnelheid kwam niet boven de 9 knopen, maar hoog aan de wind en dankzij onze schone onderwaterschip zitten we dan toch al tussen de 5 en 6 knopen; het verschil blijft ons verbazen...
De zee was vlak dus het was erg comfortabel zeilen. En dat kwam goed uit, want de net gerepareerde computer van de stuurautomaat begon opnieuw kuren te vertonen (zucht). Het leek net alsof hij te veel gedronken had; heel langzaam begonnen we steeds een beetje meer te slingeren. Alles gecontroleerd en geprobeerd, maar helaas. We waren nog zo blij in Darwin.... Gelukkig hadden we daar wel eindelijk (waren we op de Canaries al van plan) een helmstokstuurautomaatje (mooi scrabbble-woord!) gekocht die op de windvaanstuurinrichting (en nog één!) kunnen plaatsen. Heel kort de werking: het blad wat normaal door de windrichting wordt bewogen (en wat op haar beurt via een pendule het roer doet bewegen) wordt nu bestuurd door dat stuurautomaatje. Klinkt ingewikkeld, maar het is in de kern doodsimpel en, zoals met alle simpele dingen, het blijkt perfect te werken!!! We sukkelen lekker rustig verder en hopen dat het een beetje blijft waaien.

Het log staat op 589 mijl, nog 507 te gaan.

------------------------

Zaterdag 25 oktober 13.00 LT (04.00 UTC) 11.17 Z / 125.20 O, W 4 knopen [Chantal]

Na nog eens anderhalve dag kruisen tegen een wind van 7-12 knopen, en na zelfs vannacht gedurende bijna 3 uur de goede kant op gezeild te hebben (!) gaf de wind het vanochtend helemaal op. Vier knopen wind is niet genoeg om te zeilen, al verbazen we ons op deze tocht steeds weer over de snelheden die we nog halen als we tegen bijv. 6 knopen wind in kruisen. Moge dat onderwaterschip van ons nog maar lang zo schoon blijven! Ik heb alleen net in de pilot van ZO Azie gelezen dat de aangroei in die wateren aanzienlijk is, en dat een laag of 5 (!!) antifouling wordt aanbevolen (wij hebben er 2 opzitten, en de waterlijn nog een laag extra)......... Maar we
hebben al vaker gemerkt dat de soep van de pilots in werkelijkheid helemaal niet zo heet wordt gegeten, dus we hebben goede hoop. Maar we motoren dus sinds vanochtend 10 uur.
Vanochtend kwam er een vliegtuigje laag over. Marifoon hard gezet en ja hoor. "This is Maritime Patroling Craft for the sailing vessel at position .......". Wij dus. De Aussies wilden weer van de hoed en de rand weten, en na deze conversatie werd ons in het Nederlands, weliswaar met een licht Aussie accent, een goede tocht en een fijne dag gewenst. Erg geinig! Over marifoon gesproken, we hoorden vandaag het vertrouwde gepraat over de marifoon van Cullen Bay Lock. In Darwin. Op 320 mijl afstand!!!!! Normaliter absoluut onmogelijk, maar heel soms zijn er heel bijzondere atmosferische omstandigheden waardoor de radiogolven met de ronding van de aarde meegaan. En dat was dus kennelijk vandaag zo. Echt vreemd!

Het log staat op 470 mijl, nog 628 te gaan.

------------------------

Vrijdag 24 oktober 13.00 LT (04.00 UTC) 12.33 Z / 126.43 O, W 12 knopen [JG]

Tegenwind. 12 knopen (4 Bft. voor de landrotten) recht op de neus. Bikkels als we zijn kruisen we natuurlijk. Zwaar afzien, 32 graden, zonnetje, licht briesje, kalm zeetje; het is net het IJsselmeer op een zomerse zondagmiddag. Gelukkig is het wel wat minder druk. Lang duurde deze zeilpret helaas niet; later op de middag gisteren kakte de wind in en hebben we de motor gestart voor een uur of 4.
Wel een kleine schrik vandaag. Het blijkt dat we een verstekeling hebben. En nog een bijzondere ook. Hij is namelijk (naar eigen zeggen) onzichtbaar! En dat klopt; wij hebben nog niet gezien maar zijn nabijheid wel gevoeld. Gelukkig snoept hij niet van onze (drank)voorraden en verzorgt hij trouw het weer van buoywather op de Iridium. Lekker lezen in de Lonely Planet van Indonesië (jammer dat we geen woordenboekje hebben), lekker eten en een beetje over de oceaan turen (bestaat er een gele zeeslang?... Ja, weten we nu). Wat wil een mens nog meer?!?!?!

Het log staat op 350 mijl, nog 715 te gaan.

------------------------

Donderdag 23 oktober 13.00 LT (04.00 UTC) 11.54 Z / 128.11 O, ZW 6 knopen [Chantal]

We klaagden gisteren absoluut niet, toen we relaxed zeilden, al was het kruisend. We waren wel toe aan een beetje relaxen, en waren ook erg blij met de goede nachtrust die we hadden. Maar Pinical wordt nu toch wel wat bokkiger door de golven, en we hebben toch wel vaak stroom tegen. Kruisen gaat natuurlijk al niet zo snel, maar met stroom tegen wordt het nog erger. En het is toch wel frusterend als je er 4 uur over doet om effectief (hemelsbreed) 11 mijl af te leggen...... Dat was vannacht het geval. Momenteel zakt de snelheid onder de 3 knopen, maar gaan we redelijk de goede kant op (25 graden te noordelijk). De 'velocity to destination' is dus nog niet zo laag dat we gaan motoren. We blijven dus nog wel even zeilen, bovendien hebben we (nog) geen zin in herrie aan onze kop.
Verder kan ik zeggen dat het erg goed gaat aan boord, met in mijn mond nog de zaaaalige nasmaak van een afbakbroodje met gerookte zalm, roomkaas, mierikswortel, kappertjes en alfalfa. Moet je ook eens proberen!!! We verwennen onszelf maar weer eens ...... Vanochtend hebben we heel even dolfijnen gespot, maar ons nieuwe blauwe onderwaterschip was kennelijk toch niet aantrekkelijk genoeg, want ze kwamen niet dichterbij. Nu is het ook wel heel erg blauw..... So far ons empirisch onderzoek naar het effect van verschillende kleuren antifauling op de aantrekkelijkheid voor dolfijnen en andere zeefauna. Wordt vervolgd ......

Het log staat op 224 mijl, nog 795 te gaan. Je ziet het, met een dagafstand van 118 mijl zijn we 74 mijl dichter bij ons doel gekomen.

------------------------

Woensdag 22 oktober 13.00 LT (04.00 UTC) 12.19 Z / 129.25 O, ZW-NW 6-8 knopen [JG]

We zeilen weer, Heerlijk!!! Dinsdag 13.30 uur gooiden we los van het fuelpontoon bij Cullen Bay en motorden we richting Indische Oceaan. Tot 1800 uur hadden we de wind recht tegen en hebben we de motor bij laten staan om ons vrij te varen van het land. Daarna de genua uitgerold en alles strak getrimd voor hoog aan de wind varen: we hadden er bijna het boekje voor nodig om te kijken hoe dat ook al weer moest.
Het schone onderwaterschip werpt zijn vruchten af; met het kleinste zuchtje wind pikt de Pinical, hoewel helemaal volgetankt met water en diesel, onmiddellijk lekker snelheid op. Gelukkig maar, want we zitten in notoir weinig-wind-gebied. De wind is westelijk (en dus tegen) 6 tot 8 knopen, dus we kruisen rustig de goede kant op. Heerlijk relaxed, 50-60 graden aan de wind met een beetje helling. Niet de snelste manier om ergens te komen, maar we hebben wel allebei heerlijk geslapen!!! Kortom, comfortabel en heel relaxed gaan we lekker lezen, genieten van onze franse kaasjes, lekker eten en lekker bijkomen!

Het log staat op 106, nog 869 mijl te gaan!

------------------------


====================================================

WEST PACIFIC + CORAL SEA + ARAFURA SEA

VANUATU =>DARWIN

17 SEPTEMBER 2003 - 04 OKTOBER 2003

------------------------

Maandag 6 oktober, Darwin Cullen Bay Marina, 35 graden (geen lengte- of breedte-, maar celcius!) [JG]

Zaterdag in het begin van de middag aangekomen na een nacht van geen wind, tegenwind, draaiende wind en weet ik veel wat voor andere wind. Motoren dus. Douane, Quarantaine, Fishery Department op bezoek gehad (details volgen nog) en Dineke & André opgebeld. Rest van de zaterdag bijgepraat, borreltje gedronken en uit eten geweest. Hartstikke lekker bijgepraat, wel daarna doodmoe. Zondag de boot de marina ingevaren, daarn met zijn vieren naar Litchfield geweest en Sunset Market bezocht. En nu zijn Dien en André er nog steeds en zijn we begonnen met de dingen regelen die geregeld moeten worden voordat we toerist gaan spelen en dingen kunnen doen als de website bijwerken en e-mail ophalen. Sorry, maar die 2 dingen kunnen we morgen pas doen, dus kijk dan weer!!!!

vrijdag 3 oktober 13.00 LT (03.00 UTC), 11.00 Z/ 132.08 O Var1- 3 [JG]

We spelen nog steeds motorboot. Weinig en/of tegenwind. Maar heel soms trekt de wind wat aan en zetten we, bloedfanatiek als we zijn (ahum), onmiddellijk de zeilen bij. Natuurlijk valt dan de wind direct weer weg en kan de motor weer aan. Nou ja, hebben we in ieder geval onze ochtendgymnastiek weer gehad!
We zijn druk bezig met inventariseren van de (etens)voorraad. Pfff, wat een een klus en wat een voer!!! Dat komt nooit meer allemaal op! Dus bij deze is een ieder alvast uitgenodigd voor de terugkomst-maaltijd ergens volgend jaar. Met internationale gerechten van wisselende herkomst en leeftijd :-)
Het weer is lekker, we zijn kort bezocht door dolfijnen en de kustlijn ziet er geel met groen uit.

Het log staat op 2.287 mijl, nog 136 te gaan naar Darwin.

------------------------

donderdag 2 oktober 13.00 LT (03.00 UTC), 10.40 Z/ 134.05 O Var 3 [JG]

De Pinical is sinds gisteravond geen zeilboot meer. De motor, ook wel ijzeren zeil, groene genua, geit, mr. Volvo, en weet ik veel wat genoemd, zorgt voor de voortgang. De wind is helemaal weg en de zee is vlak, heel vlak. Gelukkig hebben we genoeg diesel en knorren we rustig verder. De eerste nacht is het altijd wennen aan dat herrieding zo vlak bij je bed en de warmte die daardoor ontstaat in de boot, dus erg goed geslapen hebben we allebei niet. Pas laat op de dag zijn we begonnen met inventariseren en voorbereidingen voor het bezoek van de Australische quarantaine en de klusjes / onderhoud dat we onderweg ook kunnen doen. De zon schijnt, het is warm, de zee is vlak en we willen er nu gewoon zijn; we hebben wel weer genoeg water gezien.... :-) Darwin, Dien & Andre we komen er aan!!! Zal zaterdag in de loop van de dag zijn.

Het log staat op 2.171 mijl, nog 250 te gaan naar Darwin.

------------------------

woensdag 1 oktober 13.00 LT (03.00 UTC), 10.33 Z/ 136.03 O 11 [Chantal]

De wind is sinds vannacht een stuk minder geworden, een voorbode van de windstille periode die er de komende dagen aan zit te komen. Gelukkig hebben we voldoende diesel om de rest van het stuk te kunnen motoren als dat nodig is. Zodra we dus al te langzaam gaan, zullen we ons ijzeren zeil bijzetten. Normaal zouden we dat niet zo snel doen, maar Dineke zit al in Darwin. Nu staan ons grootzeil, genua en halfwinder nog bij. Voorlopige ETA is zaterdag de 4e aan het eind van de dag. Vanmiddag kwam er een vliegtuigje erg laag overvliegen, en ja hoor, ik zag er Customs op staan. Even later werd onze 'white sloop' opgeroepen op de marifoon. We kregen een paar vragen voorgeschoteld, en vervolgens een statement voorgelezen van het Australische Government met de bepaling dat we geen enkel 'physical contact' met anderen mochten hebben voor we zijn ingeklaard en uit quarantaine zijn. Hè, wat jammer nou......
Later op de middag: "This is Australian warship, requesting information from the white sailboat on my starboard side". Zouden ze ons verwachten of zo?

Het log staat op 2054 mijl, nog 367 te gaan naar Darwin.

------------------------

dinsdag 30 september 13.00 LT (03.00 UTC), 10.17 Z/ 138.02 O 16 [JG]

De wind knettert lekker door en zette vannacht door tot 25 a 30 knopen. En dat met vol tuig. Moet op zich kunnen, maar wij moeten er nog even mee verder en dus toch maar reven. En 's nachts reven is nog steeds een van mijn "all time favorites". Ook Murphy is 's nachts namelijk erg oplettend en is er als de kippen bij om zich er grondig mee te bemoeien. Zo ook nu; Chantal deed oploeven, ikke grootzeilval los, 2 meter zakken en... niets. Vast. Zeil wilde niet naar beneden en niet meer omhoog. Trekken, duwen, omhoog kijken, half verblind door de deklichten op de 1e zaling en nog maar weer eens trekken. Het heftig klapperen maakt ook niet dat je op je dooie gemak de oorzaak kan gaan opzoeken. Uiteindelijk bleek een lijn van het maindropsysteem zich een paar meter hoger vastgezet te hebben in een clamcleat (op het zeil) van het reguleerlijntje.... Nog te volgen? Onwaarschijnlijk maar waar. Diagnose gesteld is meestal probleem opgelost en dus was daarna het reven zo gebeurd en gingen we met gezwinde spoed verder. En omdat het hier net zo (on)diep is als de Noordzee, wordt het met zo'n pittige wind net zo'n klotsbak als de Noordzee. Surfen en rollen dus als nooit tevoren. De Yellow-fin tuna die we later vingen was daardoor wat lastig aan boord te krijgen en te bewerken, maar lekker was die zeer zeker!

Het log staat op 1.913 mijl, nog 485 te gaan naar Darwin.

------------------------

maandag 29 september 13.00 LT (03.00 UTC), 10.36 Z/ 140.41 OZO 10 [Chantal]

Als we dachten dat we vanochtend Australie zouden kunnen zien, dan komen we bedrogen uit. Water, water en nog eens water.
Inmiddels zijn we in de ondiepe (ca 50 m) Golf van Carpentaria aanbeland. Maakt niets uit hoor, het ziet er hetzelfde uit als de oceaan. Je moet alleen wat beter oppassen voor ondieptes. We hebben geen zin om vandaag veel te doen, na zo'n vermoeiende dag als gisteren en twee onrustige nachten. We
lezen een boekje, ergeren ons aan het geklapper, zijn te lam om de halfwinder te hijsen (maar later op de dag terkt de wind weer wat aan), gijpen doen we nog net, en kijken
af en toe naar de vislijn die uithangt om ons een lekker maal te bezorgen. En we hebben beet, deze keer een flinke yellowfin tuna van een centimeter of 60. Lekkerder dan de skipjacks die we tot nu toe vingen, kan ik je vertellen.
Nu we door Torres zijn, hebben we het gevoel dat we er al bijna zijn. Maar het is nog wel een paar dagen
zeilen. We hebben de route iets aangepast omdat we van plan zijn om door de Van Diemen Golf te gaan. Dat scheelt zo'n 90 mijl.
Aan een ETA (estimated time of arrival) durven we ons nog niet echt te wagen. Dat zal afhangen van wat de wind gaat doen. We gokken voorlopig op de 5e oktober, dan kan het alleen maar meevallen.

Het log staat op 1.752 mijl, nog 654 te gaan naar Darwin.

------------------------
zondag 28 september 13.00 LT (03.00 UTC), 10.03 Z / 143.02 O, OZO 18 [JG]

Vanavond zijn we met een rotgang de Pacific uitgespuugd. Letterlijk, 20 knopen wind èn flinke stroming in de rug. In 2 halve nachten en 1 dag door de "beruchte" Torres Strait. Een ervaring op zich,
hoewel ook hier geldt dat de "ingewikkeldheid" best wel mee valt als je er eenmaal midden in zit. Kaarten, betonning en verlichting zijn perfect. De (soms forse) stroming is dan goed te handlen. Toen we eenmaal door Torres Strait waren, kon ik (heel fout, ik weet het) een laag en donker uitgesproken "I'll be back" niet onderdrukken....
Omdat er zo heel veel riffen zijn is er vrijwel geen swell meer. Dan is hoog aan de wind zeilen in azuurblauw water met witte kopjes en goudgele stranden met palmen in de verte helemaal geen straf meer :-) Omdat het bij het verlaten van Torres donker was, hebben we weinig gezien van het land. Dat gaan we in Darwin wel goedmaken! We gaan even een dagje rustig aan doen, slaap inhalen en hopelijk comfortabel en snel de goede kant op.

Het log staat op 1.602 mijl, nog 804 te gaan naar Darwin.

------------------------

zaterdag 27 september 13.00 LT (03.00 UTC), 09.30 Z / 145.21 O, OZO 17 [Chantal]

Het gaat nog steeds lekker. We gaan tussen de 6 en 7 knopen, en denken morgenochtend (voor jullie dus 's avonds/'s nachts) bij de ingang te zijn van de grote-bootjes-passage door Torres Strait. Jullie dachten dat we er al bijna waren, maar hieronder is het aantal mijlen naar het eerste waypoint weergegeven. Tussen hier en de ingang zijn namelijk nog wat riffen, rotsen of eilandjes waar we niet tegenaan willen botsen.
De passage zelf is zo'n 150 mijl lang, dus zonder rekening te houden met stroming zouden we dat in een dikke dag moeten kunnen klaren. De stroming is een onbekende factor, die is sowieso al tamelijk onvoorspelbaar in Torres. En guess what: gisteren was het
nieuwe maan (geen maan dus), en het is springtij (dus de grootste stroming) ca 2,5 dag na nieuwe maan. Precies als wij erdoor willen dus. We zien het wel.
Sinds gisteravond zit de lucht potdicht, het is één groot lichtgrijs wolkendek. En we beginnen de tropische vochtigheid te voelen. Het weer lijkt verder wel stabiel, maar weerberichten zijn nog steeds welkom weermannen!

Het log staat op 1.440 mijl, nog 22 / 1.055 te gaan naar Torres / Darwin.

------------------------

vrijdag 26 september 13.00 LT (03.00 UTC), 10.52 Z / 147.25 O, OZO 18 [JG]

De GPS doet het nog steeds normaal: het schermpje toont dat er permanent minstens 6 satellieten in zicht zijn. Blijft vreemd; ik zal vanavond bij het NL pacific netje eens navragen of anderen in deze regio hetzelfde verschijnsel hebben gezien. We hebben er overigens nog eentje aan boord hoor. De wind is gelukkig weer toegenomen tot 15 en later 20 knopen. Goed voor de snelheid, maar door de wat confused sea maken we zo nu en dan nog wel een flinke schuiver. Oppassen dus. We varen nog steeds plat voor de wind, met de (gereefde) genua I
bakboord op de boom en het grootzeil stuurboord wijd uit met een bullet talie. De kotterfok staat er voor de vorm ook bij, maar doet in de luwte van het grootzeil niet zoveel. Vandaag opnieuw de pilot, Cruising Routes, verslagen van anderen e.d. over Torres Strait goed bestudeerd. Pfff, het is toch wel een heel erg lastig stukje vaarwater. Veel eilandjes en riffen, dus veel zigzaggen. Het is echter heel goed betond en verlicht, en de kaarten zijn zeer nauwkeurig. Wel veel scheepvaartverkeer dus goed opletten is het devies!!! Weermannen, als jullie voor dat gebied specifieke weerinfo kunnen vinden, houden we ons zeer aanbevolen. We gaan er de 28e en 29e door heen.
Geen boobies vandaag, wel kleine witte vogeltjes met hele lange smalle staarten.

Het log staat op 1.312 mijl, nog 168/ 1.201 te gaan naar Torres / Darwin.

------------------------

donderdag 25 september 13.00 LT (03.00 UTC), 11.51 Z / 149.51 O, OZO 11 [Chantal]

We zijn voorbij de 150 garden oosterlengte, en hebben dus de klok weer een uur teruggezet. Het is hier nu 8 uur later dan in Nederland.
Vannacht bleek onze GPS niet voldoende satellieten meer te zien om een positie en andere info te kunnen geven. Dat gebeurt wel vaker heel even, omdat de antenne onder de beugel met de zonnepanelen zit. Maar nu bleef dit zo, en gedurende de rest van de nacht en een groot deel van de ochtend had hij maar een paar keer een fix. En ook al hebben we nog wel een tweede GPS aan boord, je krijgt het toch wel even benauwd hoor!!! Je blijft kwetsbaar met die apparatuur, en je wilt er niet aan denken om zonder GPS door Torres te moeten. Maar gelukkig moet niets, en deed hij het aan het eind van de ochtend weer. De GPS is daardoor wel ca 21 mijl kwijt op zijn log, dus die hebben we er hieronder maar wel bijgeteld.
De wind was intussen nogal afgenomen, en we gingen dus niet meer zo hard. Maar aan het eind van de dag trok de wind weer aan, en ook de stroming besloot ons (eindelijk!) een handje mee te helpen. Inmiddels zitten we zo'n 85 mijl ten zuiden van Papua Nieuw Guinea, en die afstand zal bijna halveren in de loop van morgen.

Het log staat op 1.154, nog 324/ 1.358 te gaan naar Torres / Darwin.

------------------------

woensdag 24 september 13.00 LT (02.00 UTC), 12.38 Z / 151.43 O, OZO 14 [Chantal]

Vanochtend is onze genua 1 gescheurd. Op de plaats waar eerst een (gerepareerd) klein scheurtje zat van 15 cm, zat nu een scheur van zo'n anderhalve meter, van onderlijk naar de versterkingen bij de schoothoek.
Werk aan de winkel dus. Om 9 uur togen we aan het werk.
Genua ingerold, opgeloefd tot aan de wind en aan de andere kant weer uitgerold om hem te kunnen strijken. En gedurende die tijd deed de autopilot natuurlijk weer niet wat we wilden..... Vervolgens hebben we de
scheur gerepareerd met zeilmakerstape. Vervolgens weer gehesen, maar we hadden hem nog niet eens helemaal omhoog, toen het er weer hetzelfde uitzag. Kennelijk werkt die zeilmakerstape alleen maar bij kleine scheurtjes. Zonder van al die noeste arbeid, maar ja. Misschien hadden we het kunnen weten. En dus hebben we onze andere genua 1 van stal gehaald en die gehesen. En toen was het 2 uur, hadden we 8 mijl verloren plus snelheid, en besloten we om de rest van de dag NIETS meer te
doen (wat natuurlijk niet lukte).
O ja, gelukkig werkte het weer mee bij al deze toestanden. De wind is afgenomen (op zich wel jammer), en de golven idem (fijn!).

Het log staat op 1.036 mijl, nog 442 / 1.475 te gaan naar Torres / Darwin.

------------------------

dinsdag 23 september 13.00 LT (02.00 UTC), 13.10 Z / 153.51 O, OZO 22 [JG]

Poeh, als je terugleest lijkt het soms alsof het helemaal niet leuk is. Niets in minder waar, alleen de gewone dingen zijn zo.... eh.... gewoon, en dus vermelden we ze meestal niet. De rare wind-tegen-stroom-effecten lijken een beetje weg te zakken en dat maakt de bewegingen van onze Pinical wat minder onrustig. Want ik heb toch regelmatig aan Six Flags gedacht. De wind lijkt iets te gaan afnemen en het wordt ook duidelijk warmer. Met name de zon wint weer aan kracht. En dat is erg lekker. Hoewel, straks in Darwin schijnen we spijt te krijgen van dit soort opmerkingen....
Walvissen, dolfijnen, etc. hebben kennelijk allemaal vakantie hier, want het enige leven wat we zien zijn hele kleine vogeltjes die vlak over het water scheren en bij tijd en wijle een boobie. Veel ander verkeer hebben we niet gezien. Wat er vaart is olie tanker en knort ofwel volgas zonder te kijken en uit te wijken (GRRRR dat konden wij dus weer doen, heel fijn met alles dubbel vast en uitgeboomd) voorbij of roept ons vriendelijk en verlegen op via de VHF. Hij was 7 mijl verwijderd en zag ons duidelijk op de radar (altijd fijn om te weten), maar geen verlichting (minder leuk). Gecheckt en ander licht (3-kleuren) aan gedaan en alles bleek te branden. Kwam verder geen Boe of Bah uit de beste man.
Via een NL-talig pacific netje (0800 UTC op 6955 khz) spreken we gelukkig nog wel eens met iemand anders en horen we weerinformatie en wat we allemaal gemist hebben in met name Vanuatu, waar een paar schepen nog zijn. We zouden bijna terug gaan.... En eindelijk Thijs (& Nicolette) weer eens gesproken; dat was (te) lang geleden. Zij zijn nog in Tonga en gaan voor het hurricane-seizoen naar Australië. Die zien we dus ook pas over 2 jaar in NL weer terug.
O ja, de boobies hebben het opgegeven; ze zoeken nu kennelijk ergens anders een rustplek voor de nacht.

Het log staat op 900 mijl, nog 570 / 1.603 te gaan naar Torres / Darwin

maandag 22 september 13.00 LT (02.00 UTC), 13.46 Z / 156.13 O, OZO 20 [Chantal]

De stroming zit ons nog steeds dwars. Of liever gezegd tegen. Niet alleen gaan we daardoor langzamer, maar de stroming zorgt er ook voor dat de golven steiler zijn. De golven komen uit het ZZW en uit het ONO, en dit allemaal bij elkaar zorgt er voor dat we nog steeds in een kermisattractie zitten. En ook dat is niet echt bevorderlijk voor de snelheid. Gelukkig helpt de wind nog wel een handje, die zit zo rond de 20 knopen. Maar lopen we niet meer boven de 7 knopen, alleen nog als we van een golf afsurfen.
Door het woelige water kun je eigenlijk ook niks doen. Ik was eergisteren al in de kajuit omgekukeld, vandaag maakte ik in de kuip een halve pirouette, die mijn stuitje vervolgens niet prettig vond en vindt. Het nodigt dus niet echt uit om actief te worden, en we worden allebei nogal lam van het niets doen.
Kortom, geen topdag....

Het log staat op 758 mijl, nog 708 / 1.743 te gaan naar Torres / Darwin. Echte rekenaars (zoals ik) vragen zich nu af of we sinds gisteren dan een mijl of 30 in rondjes hebben gevaren. Nee hoor, in de voorgaande berichten klopte het aantal mijlen nog te gaan niet.

------------------------

zondag 21 september 13.00 LT (02.00 UTC), 14.33 Z / 158.42 O, OZO 24 [JG]

Bij tijd en wijle is het net alsof we in een achtbaan zitten. De wisselende stroming veroorzaakt erg hoge en onrustige golven. En omdat die schuin van achteren komen, scheert de Pinical daar dan vol enthousiasme lekker surfend scheef hangend vanaf. Daardoor gaat ze echter wel oploeven, en dus nog schever, totdat de windpilot tegenstuurt en de golf onder ons is doorgelopen; dan zakt de boeg diep terug in het schuimende water. Mooi gezicht, maar die schuivers komen, ik heb dat al eerer geconstateerd, altijd precies op die momenten dat je het niet kunt gebruiken. Dus niet als je lekker in de kuip zit of stevig aan dek staat, maar juist als je koffie maakt, broodjes probeert te smeren of, helemaal een favoriet moment, als je net je broek aantrekt.....
Omdat de wind vannacht toenam tot boven de 25 knopen hebben we het grootzeil maar weer naar beneden gehaald. Een klus waar je, in het donker, steeds opnieuw erg tegen op ziet, maar wat ook nu weer zo gebeurd is. We varen met ca. 7 knopen verder op enkel een uitgeboomde fors gereefde genua en de kotterfok. Lekker stabiel en ook al gaat het nog harder waaien; dit kan blijven staan. Het kan sneller, maar dit is het meest zekere en relaxte!
De boobies deden hun reputatie eer aan en kwamen opnieuw tevergeefs zoeken naar een landingsplek.

Het log zegt 605 mijl, nog 834 / 1.866 (Torres / Darwin) mijl te gaan.

------------------------

zaterdag 20 september 13.00 LT (02.00 UTC), 15.49 Z / 161.22 O, OZO 17 [JG]

De wind nam gisteren steeds meer toe, tot tussen de 22 en 24 knopen. We gingen wel hard door het water, maar heel frustrerend "objectief" (over de grond) niet zo hard. We hebben ongeveer 1 knoop stroming tegen. En dat is niet alleen frustrerend, maar creëert ook korte, steile golven waar we dan schuin over heen vliegen. Dat betekende hard werken voor de Windpilot; tegen de avond hebben we het grootzeil maar naar beneden gehaald en voeren we alleen op uitgeboomde genua en kotterfok. Zodra het boven de 20 knopen waait behouden we dan toch de rompsnelheid. Maar natuurlijk werd de wind in de loop van de nacht weer minder en liep de snelheid ook weer terug. Gezien de voorspellingen (toenemend) laten we het zo toch maar staan.
Het is gelukkig wel weer wat warmer en de biefstuk met whisky-saus smaakte heerlijk! Geen andere boten gezien of gehoord, de boeken gaan hard, kortom: weinig spannends te melden. De boobies waren er wel weer, maar konden wederom niet landen.

Het log zegt 442 mijl, nog 997 / 2.029 (Torres / Darwin) mijl te gaan.

------------------------

vrijdag 19 september 13.00 LT (02.00 UTC), 16.48 Z / 163.27 O, OZO 21[JG]

Allereerst, Martijn ENORM bedankt voor je inspanningen. Bij een poging om de eigen ABN geld over te maken naar een buitenlandse rekening: "Gaat u maar naar het postkantoor"..... Inderdaad, maar dan niet alleen voor een betaling, maar ook voor het posten van een bombrief. Grrrr. Kees, is het mogelijk vanaf de andere kant van de wereld rekeningen te openen, bankpasjes / creditcards te regelen, automatische betalingen om te zetten en ook nog een gemachtigde aan te stellen???

O ja, zeilen doen we ook nog. Redelijk de goede kant op, met een lekker vaartje, en de wind is sterker dan voorspeld. Nog steeds houden we alles graag heel, dus lekker gereefd. De weerkaartjes zien er goed uit, dus we knorren lekker verder. De lucht doet echt aan NL denken; alleen maar grijs, en ook de oceaan lijkt dan erg veel op het IJsselmeer.. Als iemand kan SMS'en hoe laat Darwin / Melbourne (Canberra) tegenwoordig hun "schedule" uitzenden, hoor ik dat graag! Idem dito voor de actuele tijden (UTC) en frequenties van Russel Radio. Die zijn kennelijk ook weer veranderd....
Walvissen, dolfijnen, schildpadden, wederom niets van dat al. Alleen de 2 boobies van gisteren waren weer terug aan het einde van de dag. Ze bleven lang rondcircelen op zoek naar een plekje om te landen. Maar ja, die zijn er niet zoveel op een snelvarende en flink slingerende boot. Nadat 1 van de 2 bijna in de windgenerator belandde, gaven ze het op.

Het log zegt 296 mijl, nog 1143/ 2175 (Torres / Darwin) mijl te gaan.

------------------------

Donderdag 18 september 13.00 LT (02.00 UTC), 17.40 Z / 165.40 O, OZO 19 [JG]

Gisteren iets na twaalven zijn we vertrokken uit Port Vila. De wind is sterker dan voorspeld dus we vliegen (en rollen) met flinke vaart richting Torres Strait
(voor de fanaten: koers 290 graden, waypoint 09.24 Z / 145.00 O). Daarvandaan is het Zuidwestelijk door
Torres en dan weer West richting Darwin. Zie ook de kaart in het september logboek. Ergens op internet is een plottingkaart van dit deel van de Pacific te vinden (zoek maar op "Yotreps"). Ook op WeerOnline is er wel een idee te krijgen.

De genua staat (iets gereefd) op de boom aan loef, de kotterfok strak aan lij en het grootzeil met rif 1 ook aan lij (stuurboord in dit geval) en de windpilot zoemt; kortom standje passaat. Het slingeren begint al (een beetje) te wennen, en de weerfaxen zien er goed uit; alleen deze sterke wind lezen we er niet echt uit af; we zijn dus benieuwd naar de info van onze weermannen!!! We proberen net als anders op lange oversteken elke 2 dagen hier een korte update en positie te geven, dus kom terug!

Het log zegt 157 mijl, nog 1.300 / 2.334 (Torres / Darwin) mijl te gaan.

====================================================

DE PACIFIC (DEEL 4)

BORA BORA => TONGA (VAVA'U GROEP)

2 AUGUSTUS 2003 - 13/14 AUGUSTUS 2003


====================================================

Vrijdag 15 augustus, 11.00 LT (14 aug. 22.00 UTC), Neiafu, Vava'u Group, Tonga [JG]

We zijn er! Gisteravond in de schemering kregen we van Thomas van de Mercator een mooring-lijn aangereikt op de ankerplaats voor het dorpje Neiafu. Die eenvoudige handeling kostte erg veel tijd; om precies te zijn een hele dag.... Waarom???? Bij aankomst gingen we namelijk, zo hadden we besloten, over
op de lokale tijd. En aangezien Tonga aan de andere kant van de datumgrens ligt (min of meer althans) waren we ineens 1 dag kwijt! Gelukkig waren we geen van beiden jarig.... We kregen een warm (en ook lekker) welkom aan boord van de Mercator en daarna hebben we beiden, moe maar voldaan, zo'n beetje de klok
rond geslapen. Morgen wordt de website bijgewerkt!

------------------------

Woensdag 13 augustus 13.00 LT (14 aug 00.00 UTC), 18.31 Z / 173.51 W, WZW 20 [Chantal]

Dachten we aanvankelijk afgelopen nacht aan te komen, nu wordt het zelfs heeeeeeel krap om voor het donker aan te komen. We kruisen tegen de wind in. Over de ene boeg gaan we vaak niet harder dan zo'n 3 knopen (zelfs met de motor erbij), want we hebben ook nog stroom tegen, en batsen tegen de golven in. Ertegenop ziend om de hele dag te stressen om op tijd aan te komen, en dan met zulke snelheden, heb ik 's ochtends even een zware dip. Welke taktiek moet je nou volgen? De wind draait niet precies volgens voorspelling. In elk geval hebben we wel een mooie blauwe lucht, dat is nog een meevaller.

Het log zegt 1.334, nog ca 20 te gaan (tenminste....... als je niet aan het kruisen bent.......)

------------------------

Dinsdag 12 augustus 19.00 LT (13/8 06.00 UTC) 18.27 Z / 172.41 W, WZW 20 [Chantal]

K..weer. Zwarte lucht, regen, KOUD, harde wind tegen. Echt weer voor zuurkool. Een kant en klare maaltijd uit blik wel te verstaan, want het is geen weer om te koken.

Het log zegt 1.256, nog ca. 85 te gaan.

------------------------

Maandag 11 augustus 08.00 lT (19.00 UTC) 18.26 Z / 169.43 W, O 8 [Chantal]

Vandaag hebben we een jubileum, want precies een jaar geleden zwaaiden we onze familie en vrienden in Scheveningen uit, om ze voor een jaar of 2 te verlaten. Wat een raar moment was dat. Aan de ene kant lijkt het nog maar zo kort geleden, aan de andere kant ook weer heel lang. Die eerste dag van onze reis was trouwens tot nu toe qua zeilen de rottigste dag, ook al begon die zo lekker. 35 Knopen op de kop, een bijzonder knobbelige zee en vast water over de boot. Zo hebben we het (gelukkig) later niet meer gehad.
In afstand zijn we in dat ene jaar nagenoeg aan de andere kant van de wereld beland. Op een mijl of 300 na, dus je kunt wel zeggen dat we ca. 2 dagen achter lopen op schema. Ha ha. Vannacht is de wind helemaal ingekakt, en haalden we snelheden van net boven de 3 knopen. Het is maar goed dat we niet alvast zijn gaan afremmen om niet 's nachts aan te komen. De wind heeft er duidelijk geen zin in, en weer eens besloten om af te wijken van de voorspellingen.

Het log zegt 1.074, nog ca. 250 te gaan.

------------------------

Zondag 10 augustus 18.00 lT (11/8 05.00 UTC) 18.11 Z / 168.37 W, OZO 15 [JG]

Still going strong! De wind is gezakt naar zo'n 15 knopen en vooral de zee is gekalmeerd. dus het vaart een stuk rustiger en toch snel. Kotterfok en grootzeil aan de ene kant, de grote genua 1 op de boom aan loef en glijden we rustig voort. Nou ja, rustig. 's Middags kwam er met veel lawaai heel erg laag een grijs vliegtuig over. Marifoon aangezet, en inderdaad, de New Zealand Coastguard met de vraag wie we zijn, waar we naar toe gaan en waar we geregistreerd zijn. "You're a long way from home then" was het antwoord. Daar heeft hij helemaal gelijk in; in mijlen zullen we niet veel verder van huis weg raken dan nu......
Verder had ik vorige week niet zo positief moeten zijn over die heerlijke vla die we nog in de bilge hadden. Vandaag bleek dat de laatste 2 pakken (kennelijk) waren gaan bederven en daardoor kapot gegaan waren. Tjessus, wat een ongelofelijke meur. En dan maar schoonmaken met je neus in de bilge op een toch nog iets rollende boot. Lang geleden dat ik zo'n gevoel in mijn buik heb gehad....

Het log zegt 1.009, nog 306 te gaan.

------------------------

Zaterdag 9 augustus 19.00 LT (10/8 06.00 UTC) 18.01 Z / 166.17 W, OZO 21 [Chantal]

We zijn dus nog steeds onderweg, zoals jullie zien. De weerinformatie die we gisteren binnenhaalden geeft nl. over een paar dagen krimpende wind aan, tot NW en zelfs W. En dat is niet fijn als je naar het W gaat. Als we heel hard doorvaren, hebben we daar zo min mogelijk last van, alleen op het eind. En daarom lieten we gisteren Palmerston toch met de nodige spijt aan ons voorbij gaan, ook al zagen we
de motu's van het atol in de verte liggen (wonderbaarlijk, gezien het feit dat een atol plat is), en hoorden we van Pelikan (die inmiddels wel daar waren gestopt) ook erg positieve verhalen. Zij waren dit jaar de 13e boot op Palmerston!
En hard gaat het zeker. Als de brandweer weer. We riepen gisteren een beetje te hard dat het een beetje op normaal begon te lijken. Gisterochtend was dat inderdaad nog zo, en was het een perfect zeilweertje. Maar sindsdien is de wind alleen maar toegenomen, en vandaag zitten we met 20-25 knopen en een erg hobbelige zee. En de weersvoorspellingen gaven nog wel zo'n zalige 13-14 knopen aan..... Waarschijnlijk hebben we te maken met invloed van een (kou)front ten N van ons. Maar het gaat wel hard, vandaag 154 mijl.
Het rekenwerk is weer begonnen. Om niet 's nachts aan te komen moeten we gemiddeld harder gaan dan 6,4 of trager dan 5,5. Tja, en dat is nou net rottig. Maar we hebben onze les inmiddels geleerd, en gaan niet alvast afremmen.
Vandaag hebben we trouwens de klok een uur terug gezet (jaaaa, die 154 mijl is dus in 25 uur). Het tijdsverschil met Nederland is nu 13 uur (hier is het vroeger).

Het log staat op 874 mijlen, nog 455 te gaan naar Tonga (de Vava'u groep)

------------------------

Vrijdag 8 augustus 11.00 LT (21.00 UTC) 18.12 Z / 162.50 W, OZO 15 [JG]

Het begint een beetje normaal te lijken. De wind zit in de passaathoek en de swell is normaal aan het worden. We liggen nog steeds op koers richting Tonga en komen dus ook zeer dicht langs Palmerston vanmiddag. Afhankelijk van de weerinfo, die we per e-mail binnenhalen als we dit bericht verzenden, zullen we besluiten daar al dan niet 2 nachtjes blijven. Het is weliswaar een atol, maar de doorgangen in het
rif zijn zo ondiep dat we niet naar binnen kunnen. We moeten dus buiten op het rif voor anker en dat is alleen mogelijk een heel stabiel weer en niet te veel swell. De Pelikan spraken we vanochtend via de radio (als elke ochtend) en zij waren er bijna. Hoe de omstandigheden zijn horen we straks van hun via de marifoon, zo hebben we afgesrpoken. Bij aankomst zagen ze in ieder geval al 2 andere jachten liggen. Zo uitzonderlijk is het dus ook weer niet...

------------------------

Donderdag 7 augustus 22.00 LT (8/8 08.00 UTC) 18.03 Z / 161.42 W, OZO 14 [Chantal]

Toen we gisteren uit de frontlijn waren, was het ook gelijk gedaan met de wind. Die kwam inmiddels uit het NW en was een knoop of 7. Inmiddels is de wind weer 180 graden gedraaid, en weer aardig toegenomen. Echt comfortabel is het nog steeds niet. Door de zeegang gedraagt Pinical zich als een bokkig paard.
De lucht is ook veranderd. Er waait een frisse wind, en de temperatuur is gezakt tot een graad of 20-25. Dat is wel wat anders dan die temperaturen boven de 30 graden waar we inmiddels aan gewend zijn. Ik krijg al bijna de neiging om een lange broek en een truitje aan te trekken!! Toch maar niet.... In plaats daarvan schuilen we onder de buiskap. En dat terwijl we berichten krijgen van 37 graden in Nederland!!!! Maar ja, het is hier dan ook hartje winter.
Morgen komen we langs het Cook atol Palmerston (waarschijnlijk moeten we zelfs uitwijken, dat is toch niet te filmen op een trip van 1.300 mijl). De verleiding is erg groot om daar een stop te maken, want we hebben inmiddels van de Mercator (die al in Tonga zit) een mail gekregen met zeeeeeerrrrr positieve berichten over de mensen daar. "The more remote, the warmer the welcome" schijnt. Maar ja, tijd is schaars. Het blijft moeilijk, dat kiezen!

Er staan 603 mijlen op het log, nog 700 te gaan naar Tonga (de Vava'u groep).

------------------------

Woensdag 6 augustus 11:00 LT (2100 UTC) 17.38Z 158.28W N21-29 [JG]

Sinds vannacht zitten we (kennelijk) in een frontlijn; de wind blaast stevig door (uit het Noorden!) en de zee is "confused" met hoge, korte golven. Flink hakken dus met enkel kotterfok en dubbelgereefd grootzeil. Het schiet
wel lekker op en gezien de voorspellingen voor de komende dagen (en ook voor nu trouwens)......Opnieuw erg lichte wind.
Verder is er heel saai weinig bijzonders te melden. Met het versturen hiervan halen we ook weer de e-mail binnen en daar kijken we (als altijd) zeer naar uit. Ook het regelmatige gepiep van een SMS op de iridium is altijd een welkome verstoring van de routine.

Nog 870 mijl te gaan naar Tonga.
------------------------

Dinsdag 5 augustus 13:00 LT (2300 UTC) 17.11Z / 156.35W ENE12 [JG]

Het is weer een beetje gaan waaien; zo rond de 10-12 knopen zowaar. De swell is ook flink toegenomen dus de zeilen staan zo nu en dan nog steeds flink te klappen. Het weer verder naar het Zuiden is heel erg bepalend voor de omstandigheden hier. En het is en blijft daar erg onrustig. Al die verhalen over mooie, stabiele passaatwinden en bijbehorende omstandigheden geloven we nu dus echt niet meer! :-)
De voorraad boeken gaat er wel erg hard door heen zo; het is maar goed dat we zo veel hebben kunnen ruilen in Papeete. Alles is nog heel, het eten nog lekker en het is toch wel weer erg mooi daar waar we naar toe gaan. Volgens de pilots en Lonely Planet althans... Als je dichter bij de bestemming komt, komen ook dat soort boeken weer op tafel. Voor de liefhebbers; we mikken op de Vava'u groep in het noordelijk deel van het Koninkrijk. Er is daar ook een (grote) Moorings-vestiging (bootjesverhuurder: zie www.moorings.com) die een grote toeristische (en dus commerciele) invloed schijnt te hebben in deze erg arme regio. Het voordeel is daardoor wel weer dat er erg goede kaarten en pilots beschikbaar zijn.
Heel misschien stoppen we onderweg nog bij het Palmerston Atol. Volgens een mailtje van de Mercator

mogen we dat absoluut niet missen. We komen er vrijwel langs en we laten het afhangen van omstandigheden en tijdstip van aankomst aldaar.
Iedereen voorzichtig aan in NL met die hittegolf; goed smeren en vooral ook goed drinken!!! Doen wij hier ook.... :-)

------------------------

Maandag 4 augustus 10.00 LT (20.00 UTC) 17.00Z / 154.37W, O7 [JG]

We zijn nog nooit zo langzaam gegaan! Kennelijk zijn we een beetje uit de westgaande stroming geraakt en de SOG daalt soms tot beneden de 3 knopen. De zee is nog steeds erg kalm en we sukkelen dus langzaam maar gestaag min of meer de goede kant op en lezen veel. Lekker eten doen we zoals gewoonlijk ook weer; gisteren stond er een ham-kaas-ui-appel-etc-ovenschotel op het menu. Die was erg geslaagd en gelukkig was er genoeg voor 2 dagen. Vissen doen we dus nog maar even niet.... En trouwens, nieuwsgierig naar het dessert???? Vanille vla! Waar een grote bilge en de Aldi al niet goed voor zijn.
Volgens de voospellingen zal de wind tegen de avond wat gaan aantrekken. We zullen het zien; het is prima uit te houden zo. Allleen de ETA ligt zover weg met deze snelheid....

Zondag 3 augustus 13.00 LT (23.00 UTC) 17.00Z / 153.24W, O8 [JG]

"Coconut Milkrun" noemen ze de Pacific-passage ook wel. Nou, geen kokosnoot te zien en ook dat "runnen" schiet niet op met deze hele lichte wind. Maar ja, dat wisten we bij vertrek al. De 1e nacht kenmerkte zich vooral door veel squalls met veranderlijke wind en regen. Dat laatste is niet zo erg (een boot is immers waterdicht), dat eerste wel want dat vereist alertheid en veel ingrijpen en daar heb je 's nachts, en zeker zo'n eerste nacht, helemaal geen zin in. Sinds vanochtend is het rustig aan. Het geklapper van de zeilen door de beweging door de swell is wel erg slecht voor het (financiële) gestel.
Nog wat medelingen van diverse aard: Tijn, dank! De mail zien we wel verschijnen. Kees, ik ben zeer en zeer benieuwd naar het verslag en ook
zijn we benieuwd naar het nieuws van onze eigen GBJ te Groningen; Lies, we wachten!!! En Mercator, zet maar vast een drankje koud daar in Tonga. We komen er aan!
Er staan 105 mijlen op het log, nog 1.186 mijl te gaan.

Zaterdag 2 augustus 22.30 LT (3/8 08.30 UTC) 16.36 Z / 152.26 W, OZO15 [Chantal]

Na afgelopen woensdag een eerste poging te hebben gedaan, zijn we vanmiddag voor de tweede keer onderweg naar Tonga. Woensdag werden we gek van het geklapper omdat we nagenoeg geen wind hadden, en zijn we teruggegaan naar Bora Bora om op goede wind te wachten.
Deze keer hopen we op wat meer wind, al geven de voorspellingen nog wel licht weer op. Tot nu toe gaat het aardig, maar dat ligt misschien meer aan de buienrand die naast ons ligt. Onze autopilot had woensdag al wat kuren, maar heeft het sinds vanochtend tijdens een tochtje binnen Bora Bora echt begeven. Ten minste, hij doet het nog wel, maar kent geen maat. Naar links is dan ook echt HELEMAAL naar links, zo ver als ie kan, en dat corrigeert hij dan door helemaal naar rechts te draaien. Ondanks de pogingen van JG om hem te repareren hebben we daar dus niets aan. Gelukkig hebben we ook nog onze stroomloze windpilot Helga. Maar dan moeten we wel wind hebben........ Duimen dus!!
Op Bora Bora zijn we, ondanks het feit dat het all-time-high internettarief van $ 24 per uur een zekere verwachting wekt, niet in staat gebleken de website te updaten, en dus moeten jullie voor het laatste stukje op de Society eilanden nog even geduld oefenen.
Er staan 39 mijlen op het log, nog 1.252 te gaan.

====================================================

DE PACIFIC (DEEL 3)

MARQUESAS => TUAMOTUS => TAHITI

8 JUNI 2003 - 25 JUNI 2003


====================================================

Woensdag 25 juni 12.00 LT (22.00 UTC) 16.40 Z / 145.54 W, ONO 15-20 [JG]

Onderweg naar Papeete, Tahiti!!! Eindelijk; na het wachten in verband met het hele onstabiele weer zijn we gisteren om 10.30 anker op gegaan bij onze privé-motu en om 12.40 raceten we, toch wel wat gespannen, met de stroming mee door de NW-pass van Makemo naar buiten. Papeete, de enige stad in een omtrek van een paar
duizend kilometer en nog Frans georiënteerd ook; moet fantastisch zijn (al zijn de meningen toch wat verdeeld, het is wel een Westerse stad met files e.d.) en we vliegen er dan ook naar toe. Gisteravond en vannacht heeft mr. Volvo een tijd het werk moeten doen, nu zeilen we weer. De wind is volgens Maxsea en Buoyweather (WS Pelleboer bedankt) licht en volgens de weerfaxen uit Honolulu en de lokale forecast harder en onrustig.... Dus???? Actuele info blijft dus welkom!

Zojuist een forse "skipjack"-tonijn schoongemaakt die Chantal vanochtend heeft binnengehaald. Minstens voor 2 dagen verse vis! Vanavond dus tonijnfilet met zoete aardappel en groente. Hmmmm! De Mercator zit ca 14 mijl voor ons en heeft wat meer haast in verband met bezoek in Papeete; zij hebben vannacht dan ook langer de motor bij laten staan en, eerlijk is eerlijk, ze zijn ook wel wat sneller dan wij. Maar ja, we troosten er ons maar mee dat ze ook een stuk langer (en lichter) zijn... :-) We zijn nog wel binnen marifoonbereik van elkaar.

Nog 220 mijl te gaan op een diepblauwe, zonnige en redelijk kalme Stille Zuidzee! Het kan slechter.... :-)

------------------------

Zondag 22 juni, Makemo

Hartje winter hier op het zuidelijk halfrond. Het is nog steeds grijs, grauw, donker weer, met veel buien (bijna aan 1 stuk) en veel wind.
Weer een dagje noodgedwongen binnen zitten dus. OK, we zijn vanmiddag even naar het dorp gegaan, maar toen we weer een donkergrijze lucht zagen aankomen, zijn we toch maar weer naar de boot gegaan. Dagje geklust, deze keer was het RVS binnen aan de beurt.
We houden het weer erg nauw in de gaten, zijn daar uren per dag zoet mee. Het is erg onbestendig, we worden omringd door een heel diep lagedrukgebied, een stationair front, een trog dat ook redelijk stationair is, twee ruggen van hoge druk, en de South Pacific Convergentiezone. Honolulu geeft (via de SSB) met name de actuele weersituatie weer, dus bij het interpreteren komt het toch op jezelf aan. Als het even een beetje kan, willen we morgen ankerop en richting Papeete, een dag of 3 a 4 varen, nagenoeg naar het westen (260 graden). Maar eigenlijk denken we dat het er niet in zit. Vanavond en morgenochtend nog maar een paar weerfaxen binnenhalen. Ook andere info is welkom. Gisteren hebben Thomas en JG een Italiaanse boot geholpen, omdat die bij het ankerop gaan een enorm stuk koraalrots aan zijn anker had hangen. Die nacht waren ze ook hun bijboor kwijt geraakt, wij zijn kennelijk niet de enigen....... Enniewee, we zijn vanavond bij deze Italianen uitgenodigd voor dinner, en onze verwachtingen zijn hooggespannen........
[Chantal]

------------------------

Zaterdag 21 juni, Makemo

In Nederland zeggen we dat "de stront van de dijk waait "of "de ballen uit je broek waaien"; hier zal
dat waarschijnlijk zo iets zijn als de kokosnoten uit de boom of de parels uit de oester. De hele nacht heeft het gespookt met vlagen tot 34 knopen, gelukkig wel uit het noordoosten dus we liggen (enigszins) beschut. Mag ook wel, want de bodem is hier hoofdszakelijk koraal met een dun laagje zand afgewisseld met, jawel, koraalbrokstukken; slechte ankergrond dus. Deze combinatie is daarom erg slecht voor de nachtrust; elk uur ben ik toch wel wakker geweest en je heb tussendoor steeds minstens één oor open.
Overdag ging dat lekker zo verder. Geen weer dus om de boot alleen te laten en de kant op te gaan. Dus "opgesloten" aan boord en noodgedwongen tijd voor allerhande praktische dingen als schoonmaken, backups maken, vissen en cursusje vis schoonmaken, etc. etc. En weerfaxjes binnenhalen en bekijken om te kijken hoe dit verder gaat. Want aangekondigd was dit niet en echt terug te vinden op de weerkaarten is het ook niet.... Het lijkt nog even zo te blijven, dus morgen naar de andere kant van het atol zit er waarschijnlijk niet in.
[JG]

------------------------

Vrijdag 20 juni, Makemo

Gisteren zijn we hier, een dag later dan gepland vanwege een technisch probleem(pje) bij de Mercator, aangekomen. Het weer was alweer niet om over naar huis te schrijven tijdens de oversteek en daarna, maar bij de aankomst en de (lastige) entree van de pass was het weer en het zicht net even goed. Er lagen 3 andere boten voor anker bij het dorpje op de behoorlijk onbeschutte ankerplaats met deze flinke ZO-wind, maar we zijn er toch maar bij gaan liggen; zeilen in de lagoon kan namelijk alleen bij goed zicht en zon.
Het is nog even wachten op een bijgewerkte versie van de website; de (enige) internetcomputer op het postkantoor alhier heeft de geest gegeven..... Dat wordt dus waarschijnlijk pas in Papeete waar we voor het einde van de maand hopen te zijn. Dan begint daar nl. al het 14e juli-feest en dat willen we niet missen! Voor die tijd dus enkel nieuws langs deze weg.... Het belangrijkste nieuws is, naast natuurlijk de zwangerschap van Maxima, dat alles meer dan goed is hier en dat we nog steeds met volle teugen van elke dag genieten! En WS, nog erg bedankt voor je taak als Webmeester!!! [JG]

------------------------

Woensdag 18 juni, Raroia - Pacific

Plannen zijn er om gewijzigd te worden.... We zijn dus niet zoals verwacht gisteren vertrokken uit Raroia om vandaag in Makemo aan te komen, want gisteren bleken Thomas Els en Luna ineens het zoute water tot aan de planken te hebben in hun Beneteau. Inmiddels is die weer leeggepompt en is het euvel (een kapot verbindingsstuk van de motor naar de uitlaat, dus het koelwater liep de boot in in plaats van uit) verholpen met het betere plak- en knutselwerk (dat is vooral Els wel toevertrouwd.....).
Het vertrek uit Paradise werd dus nog een dagje uitgesteld, en er zijn ergere dingen, nietwaar???? Vandaag namen we afscheid van deze warme, lieve, vrijgevige mensen, en gingen halverwege de middag ankerop, om met het juiste tij door de pas naar buiten te gaan. En eenmaal in de pas werden we uitgeleide gedaan door een troepje dolfijnen!! Dit blijft toch wel een schitterend schouwspel hoor, die intelligente beesten die spelen met je boeggolf, en om de boeg dartelen. Dit was toch wel de grootste soort die we hebben gezien. Alsof ze weten dat we hier zo'n geweldige tijd hebben gehad, en daar nog een duit bovenop willen doen!
[Chantal]

------------------------

Maandag 16 juni, Raroia

Gisteren hebben we bij locals thuis gegeten, samen met Thomas, Els en Luna, en ook met de net gearriveerde Maire. Deze bleek bijzonder goed Engels te spreken, en sprak afwisselend in het Engels (als hij niet wilde dat de andere locals het zouden begrijpen) en in het Frans over plannen om een airstrip te maken en een Kontiki-museum te openen (die is hier namelijk gestrand na de reis vanaf Peru). Het eten was weer zalig, ze maken er echt een hele happening van. Iedereen kan aanschuiven. En daarna moesten we La Fête des Pères vieren met andere locals.
We hebben dus de lokaal gebrouwen drankjes gedronken (was te doen), en zijn helemaal behangen met schelpenkettingen, zowel ik als JG. Dat maakt hier allemaal niet uit, ook bij het begroeten zoenen de mannen elkaar. Uiteindelijk hebben we ons los weten te rukken, en zijn we onder nog twee uitnodigingen uit gekomen. Je kunt immers niet bezig blijven...... maar dat kost wel moeite, want de mensen zijn hier echt zo VERSCHRIKKELIJK aardig en gul.
Het was eigenlijk de bedoeling om vandaag naar Makemo te vertrekken. Maar wij hadden vanochtend nog een flinke kater van een diner met veel drank aan boord van de Stormy Monday, die gisteren was gearriveerd. En we grepen dan ook onmiddellijk het verzoek van de Mercator aan om nog een dagje te blijven zodat Luna afscheid kan nemen van haar vriendjes, in het bijzonder eentje.... Morgen vertrekken we dus, en dan zullen we de 18e 's ochtends waarschijnlijk Makemo aan kunnen lopen. En daar hebben ze internet....., dus waarschijnlijk een update van de website...... [Chantal]

------------------------

Zaterdag 17 juni, Raroia

"Cruising is..... making boat repairments in exotic places". Onder dat motto hebben we vandaag maar weer wat klusjes gedaan. De zonnepanelen leverden de laatste tijd minder als normaal en de oorzaak daarvan zoeken was een tijdvretende bezigheid. Uiteindelijk heb ik de laadregelaar ervan gereset en opnieuw afgeregeld. Halverwege werden we "gestoord" door de parelmannen; die beschouwen zaterdag als dagje vrij en kwamen wat ouwehoeren. En rum drinken, als het aan hun lag. Wij waren nog bezig, dus dat hebben we maar niet gedaan.... Erg leuk, ook al zijn het niet bepaald grote praters. Verder de motor van top tot teen nagelopen en gecheckt, evenals een aantal andere dingen. Gisteren ben ik opnieuw gaan spearfishen met de parelvissers Felix en Tom. Na terugkomts hebben we een deal gemaakt voor wat parels. Dat duurde de hele middag en daarna belandden we op de Mercator voor een sundowner.
Die sundowners werkten kennelijk goed. Terwijl de glazen zachtjes tinkelden zakte de zon met alle mogelijke kleurschakeringen achter de palmen van het atol weg in de oceaan. 's Avonds lekker gelezen, borreltje gedronken en het laatste zakje borrelnootjes soldaat gemaakt (goed hè, zolang bewaard!). Weer een dag in het paradijs voorbij.....
[JG]
------------------------

Vrijdag 13 juni, Raroia

Niets van te merken, van die vrijdag de dertiende! Het is hier een waar paradijs. Waar word je nou als 'toerist' nou nog bijna deel van zo'n oord. Spearfishing met de locals (komen ze gewoon vragen), mee met de parelvissers, een praatje maken en een borrel drinken met de locals, de meest prachtige snorkelplekken. Wat wil je nog meer? En dat allemaal zonder dat je er een voucher voor nodig hebt, je je ergens voor moet inschrijven, of 100 dollar moet betalen voor een excursie. Hier komt het je gewoon aanwaaien.
We zijn van plan om hier met de Mercator nog een paar dagen te blijven (Luna heeft eigenlijk besloten dat ze hier wil wonen), en dan door te gaan naar Makemo, een ander atol. Of het onbewoonde Tahanea. We'll see.....
[Chantal]

------------------------

Donderdag 12 juni 2003, Raroia, Tuamotus

Het is hier echt zaaaalig. We liggen hier inmiddels nog maar met 3 jachten (en na vandaag alleen Mercator en wij), dus het is heerlijk rustig. We hebben gisteren een gezellige dinghyparty gehouden. Met 3 dinghies aan elkaar geknoopt bij de kardinale ton (die hebben ze dus hier!!), en onder het genot van een rumpunch, wijntje, gin-citroendrankje, oestertje, popcorn of knoflookbrood met z'n achten keuvelen. Vinden jullie het dan raar dat we vakantiegevoel hebben?
We vinden Raroia echt geweldig. Je ligt hier heerlijk rustig, zo in een lagune. Na 2 maanden eens niet rollen terwijl je slaapt, is een genot. De mensen zijn echt bijzonder aardig, en je maakt echt vrienden hier. Je kunt mee gaan spearfishen of met de parelkwekers, het snorkelen is echt geweldig. Wat wil je nog meer?
[Chantal]

Het weer is weer gestabiliseerd, zo lijkt het tenminste, en de wind komt weer uit het zuidoosten. Dat betekent wel dat we inmiddels bijna rond onze as gedraaid zijn en dus ook de ankerketting de kans heeft gehad zich lekker rond wat koraalformaties te draaien..... Uitgebreide e-mails duurt nog even, wel alvast het volgende: Wout, een beetje weer zou wel perfect zijn nu het zo wisselvallig is; Kees, een boerennacht is juist een on-onderbroken nacht (zonder wijn), duitsers zijn hier niet en de boot naast ons heeft eten gehad; Pieter, PPP wordt bekeken als we kunnen internetten; BB: we kunnen helaas niet mee te zeilen...... Wel heel veel groeten natuurlijk!!! Ook lezen we graag wie het Skutsjesilen wint natuurlijk (behalve Sonnema en Wed. Joustra).
[JG[

------------------------

Dinsdag 10 juni 2003, Raroia, Tuamotus

Als je enkel naar het weer kijkt, is het hier (nog steeds) net NL maar dan wat warmer. Grijze en grauwe luchten met enorm veel regen en wind uit het noordwesten. Blij dat we lekker beschut (bij deze wind tenminste....) voor anker liggen in Raroia. Gisteravond is de Mercator komen eten (3 gangen en erg lekker) en we kwamen vandaag pas laat en langzaam op gang. Kwam ook door de enorme buien die vannacht met nog meer regen en wind over kwamen en ons noodzaakten alle luiken te sluiten en een tijdje te controleren of het anker inderdaad goed zou houden. We hadden na het ankeren al wel flink het gas er opgezet om dat te testen, maar de bodem is nogal rotsachtig met slechts een dun laagje zand.
Inmiddels is het aantal jachten overigens gereduceerd tot 4. Het is hier wel erg mooi; kristalhelder en knalblauw water, witte stranden, palmen en vel gekleurde vissen en haaitjes onder de boot. Er begint echt een vakantiegevoel te ontstaan.....
[JG]

------------------------

Zondag 8 juni 2003, Raroia, Tuamotus

Aangekomen te Raroia!!! Na een snelle tocht lagen we na 3 dagen 's ochtends vroeg op de rede van dit mooie atol. Het weer was inmiddels echter snel verslechterd en er bleek een flink (onaangekondigd) front over ons heen te trekken met bijna continu hoosbuien forse wind tot 35 knopen en zelfs even onweer. Het aanlopen van de smalle ingang van een atol heeft veel weg van het binnengaan van smalle waddengeulen. Onoverzichtelijk en een harde en soms verraderlijke stroming; goed zicht is dus noodzakelijk. Ook de koraalpatches zijn zonder goed zonlicht niet te zien, en van Raroia aanlopen kon dus absoluut geen sprake zijn. We besloten dus maar bij te gaan bijliggen (best wel comfortabel) in de hoop dat het later op de dag beter zou worden. Dat werd het dus niet en uiteindelijk zijn we samen met de Mercator dus 24 uur later pas naar binnen gegaan.
Overigens blijkt inderdaad onze gedachte van "off the beaten track" nogal relatief: er bleken hier al 9 jachten voor anker te liggen....... Er is echter verder niets hier; er wonen ca 100 mensen en er is geen centrale stroomvoorziening of wat dan ook. Brood wordt op verzoek bij iemand thuis gebakken en omdat ze hier meer kokosmelk dan water hebben, is dat erg zoet; we gaan zelf wel weer bakken.... Voorlopig blijven we waarschijnlijk toch de kleinere en niet-toeristische atollen bezoeken, dus het bijwerken van de website zit er voorlopig niet in. Even geduld dus s.v.p. ........ [JG & Chantal]


====================================================

DE PACIFIC (DEEL 2)

GALAPAGOS => MARQUESAS

29 APRIL 2003 - 20 MEI 2003


====================================================

vrijdag 23 mei 0800 LT (1730 UTC) Hanavave Bay, Fatu Hiva [JG & Chantal]

Eén van de weinige plaatsen ter wereld waar géén internetcafé is, dus nog geen update van de website. Hebben we ook geen tijd voor trouwens, want het is hier veel te mooi... Woorden schieten eigenlijk te kort, een Engelse mede-cruiser zei "it's a cathedral of nature". En daar sluiten wij ons volledig bij aan! Het is te groot(s) om in een foto te vangen, maar natuurlijk zullen we wel een poging wagen.

We zijn lekker aan het bijkomen en slaap aan het inhalen. Verder natuurlijk boot weer een beetje leefbaar (lees: schoon) maken, zwemmen en naar het dorpje voor brood en fruit. Dat laatste werd overigens een verhaal apart; dat vermelden we wel in het dagboek.... Gisteravond hebben we, samen met een aantal andere cruisers, lokaal gegeten bij een familie thuis. Erg lekker!!! Daarna hebben we nog lang gezeten bij het plein waar het halve dorp aan het oefenen was voor de dans-contest op Tahiti in juli ergens rond Bastille-day. De Fransen weten daar op de 14e juli al een leuk feest van te maken, hier in Frans Polynesië pakken ze het helemaal goed aan; het feest ter ere van diezelfde 14e juli duurt ca. 6 weken!!!

Nog even geduld dus voor de website, en ook voor mailtjes. We hebben er inmiddels een boel klaarstaan, maar als we die nu versturen worden we arm.... We denken over een paar dagen naar Nuku Hiva te gaan, het hoofdeiland van de Marquesas. Het moet raar zijn als ze daar geen internet hebben. Het is trouwens moeilijk kiezen hoor, welke eilanden we moeten aandoen. Iedereen roept weer een ander eiland dat zo fantastisch is. Niets staat dus vast. We hebben wel besloten om in het vervolg een paar plaatsen wat langer aan te doen dan veel plaatsen kort (eigenlijk deden we dat al min of meer). Je ziet dan toch wat meer van zo'n eiland, en hebt ook meer gelegenheid om met de lokale bevolking in contact te komen.

Dinsdag 20 mei 19.00 LT (04.00 UTC) 10.28 Z / 138.40 W Baie de Vierges, Fatu Hiva [Chantal]

Na een snelle overtocht van 20 dagen en 19 en een half uur zijn we om 11.30 onze tijd aangekomen in de Marquesas. Ondanks de langere afstand (3.037 mijl) is dat dus korter dan de tijd die we over de Atlantic crossing (2.874 mijl) hebben gedaan. En dat ondanks 2 erg trage laatste dagen. De baai waar we liggen, Baie des Vierges (Hanavave Bay) bij Fatu Hiva is werkelijk adembenemend, mooier dan alles wat ik tot nu toe heb gezien op onze reis. Dit is zeker 3 weken op de oceaan waard!!!
We hebben nu dus de langste overtocht van onze reis achter de rug (de overtocht over de Indische Oceaan zal korter zijn), en toch is het een vreemd gevoel dat we nog niet eens op de helft van deze Grote Oceaan zijn. Maar voor de rest van deze Pacific hebben we dan ook een paar maanden de tijd. We zijn nog niet aan wal geweest, dat gaat morgen gebeuren. We denken hier geen internetgebeuren aan te treffen, dus jullie zullen misschien nog een aantal dagen geduld moeten oefenen voor een update van de website.
Inmiddels horen we tromgeroffel aan de kant (en JG ziet een vallende ster), en we zijn erg benieuwd wat dat is. Toch blijven we hier, want we willen ons anker nog effe in de gaten houden.... (maar de echte reden is dat JG bang is voor kannibalen).

------------------------

Maandag 19 mei 19.00 LT (04.00 UTC) 10.21 Z / 137.28 W, ONO 2-8 knopen [JG]

Jajajaja. Het ene moment praat je nog over vertragen om niet in het donker aan te komen, nog geen paar uur later werk je je de *** om nog enige vaart in de praam te houden. Ochtendgymnastiek is er niets bij.... Om 15.00 daalde de wind opnieuw tot beneden de 5 knopen en ging de motor opnieuw aan. En die is niet meer uit geweest. We bekijken het positief; zo wordt tenminste de turbo weer eens goed schoongeblazen, kunnen we de accu's weer helemaal volladen en kan de watermaker flink draaien zodat we de watertanks weer tot de nok toe vol hebben. En zeg nou zelf; wat moet je ook met al die diesel in een zeilboot? :-)
Dat we inmiddels aardig wat flora en fauna meeslepen aan aangroei kunnen we goed merken; zeilend hadden we dat gevoel al, maar het is dan moeilijk in te schatten. Op de motor blijkt echter dat we 10-15 % langzamer gaan met ons "standaard"-toerental. Dat wordt weer zwemmen en snorkelen rond de boot straks. Dat is gelukkig niet zo'n straf met water van 27 graden..... We hoorden op de SSB echter een verhaal over een Killer Whale in de baai; wat we daar van moeten vinden weet ik nog niet...
Nog steeds geen dolfijnen gezien. En ook geen walvissen of schildpadden. En geloof me, ik heb wederom lang, heel lang naar die zee zitten kijken (je moet toch wat per slot van rekening...). Saai is het nog steeds niet, maar we kijken nu ook wel uit naar "er zijn" en vooral ook een lange, ononderbroken nacht zonder wacht en wekker! Wie kan ons trouwens vertellen waarom ze dat een "boerennacht" noemen???

Het log staat op 2.967, nog 73 mijl te gaan!

------------------------

Zondag 18 mei 19.00 LT (04.00 UTC) 10.28 Z / 135.43 W, ONO 11 knopen [Chantal]

De laatste loodjes. En die wegen best zwaar, want er is een beetje de klad in gekomen. Beetje boel. Op dit moment gaan we tussen de 4 en de 5 knopen per uur, en regelmatig duiken we onder de 4. Dat is dus wel een tegenvaller, als je ervan uit ging dat we heel misschien morgen aan het eind van de dag zouden aankomen. Hadden we het gisteren nog over vaart minderen om niet morgennacht aan te komen, nou, daar hoeven we totaal geen moeite voor te doen. Waarschijnlijk hebben we stroming tegen, en het lijkt wel of er iemand aan de kiel hangt die tegengas geeft. Dat zouden wel eens de eendekokkels kunnen zijn.... De zee is nog steeds een klotsbak, maar we zijn gelukkig niet de enigen die daar last van hebben. Anderen klagen ook steen en been op de SSB, en onze smart wordt dus ietwat gedeeld. Ok, onze ETA (voor leken Estimated Time of Arrival) zal ergens op 20 mei zijn. Een tijd durven we nu niet meer in te schatten... Bij jullie zal het dan wel tegen de 21e lopen, want inmiddels hebben we de klok weer een uur teruggezet (de miserabele dagafstand van 126 mijl is dus nog vertekend ook). Het tijdsverschil met Nederland is nu 11 uur. Of eigenlijk, op de Marquesas, 11 en een half uur. Ja, jullie lezen dat goed!!! Wie verzint dat nou, een tijdsverschil van een half uur!! Dat kan niemand anders zijn dan een Fransman. Het is niet eens mogelijk om die tijdzone in te stellen op de laptop. Wij gaan dat halve uur dus gewoon negeren....

Het log staat op 2.859, nog 176 mijl te gaan!

------------------------

Zaterdag 17 mei 19.00 LT (03.00 UTC) 10.14 Z / 133.30 W, O 18 knopen [JG]

De Pinical speelt nog steeds "Six Flags". Voor diegenen die niet regelmatig over de A6 rijden (hoe zit het eigenlijk met verbod op radardetectoren?) ; dat is een attractiepark met hoofdzakelijk 8-banen. Erg onrustig dus, maar we lijden niet alleen; iedereen heeft er last van. Toch hebben we nog 165 mijl weggtetikt de afgelopen 24 uur; daar doen we het nog steeds voor! Helaas zullen we het zonder heel erg te pushen niet meer redden om de 19e 's avonds het anker in het koraal te gooien. Het wordt een extra nachtje op zee om de 20e 's ochtends
bij daglicht de (onverlichte) ankerbaai binnen te gaan. De stroming is ook tegen komen te staan en de wind neemt af, dus wat afremmen is niet zo moeilijk. Alleen wordt het rollen dan nog erger.. We maken er natuurlijk wel weer het beste van; ondanks het geslinger heeft Chantal gisteravond toch weer een salade in elkaar gedraaid om U tegen te zeggen! Niets "Kaatje bij de Sluis" of "De Zwaan", gewoon "Chantal op de Oceaan" en "De Boobie"!!!! Het recept volgt later op de site! Ik heb het al eerder gezegd, maar dat afzien op die lange tochten (waar je zoveel over leest) valt best wel mee! Er staat inmiddels veel mail klaar om te versturen, dus zodra we een internetcafé hebben gevonden... Iedereen; het is en blijft heel fijn om te lezen dus blijf sturen! Het is toch een hele fijn tijdsverdrijf tijdens de soms toch wel lange dagen (en vooral ook nachten). Het terugsturen blijft echter een crime met de Iridium, dus dat doen we helaas helaas wat minder vaak. Maar nogmaals; we lezen het wel regelmatig!!!
Wout, we zullen zoals het nu lijkt net voordat de wind helemaal gaat inkakken aankomen op de 20e 's ochtends! We zitten inmiddels iets te ver Zuid, maar dat geeft alleen maar een betere hoek nu de wind wat naar het (noord)oosten gaat. Dank voor de info!

Het log staat op 2.723, nog 307 mijl te gaan!

------------------------

Donderdag 16 mei 1900 LT (03.00 UTC) 09.47 Z / 130.54 W, O 18 knopen [Chantal]

Gisteravond werd het nog even spannend, want we lagen op ramkoers met een (vissers?)schip. We kregen geen reactie op oproepen via de marifoon, en dus zijn we maar uitgeweken. Dat klinkt wat simpeler dan het was, want dat is niet zo gemakkelijk met de giek nog aan een dubbele bulletalie en de genua op de boom aan de kant waarnaar toe je overstag wilt. Na de manoeuvre (waarbij we de genua hadden ingerold) bleek de harp gesprongen waarmee de genuaschoten aan de genua zaten, en de stuurboord schoot was foetsie. Na deze stoot adrenaline hebben we gezellig gekletst met Dennis en Ank (in Nederland) via de SSB, terwijl we vrolijk naar het NW zeilden in plaats van naar het WZW. Na het gekeuvel hebben we gegijpt en de koers weer bijgesteld. En na een tijdje het grootzeil maar laten zakken om wat conservatiever te zeilen. Hierbij bleek dat een van de karren met glijlagers (waarmee het grootzeil aan de mast zit) kapot was. Hum, duur grapje waarschijnlijk. De nachtrust was zeeer onrustig. Nog steeds die uitermate vervelende golven van gistermiddag en zo'n 25-30 knopen wind. Vandaag hebben we dan ook wat bijgeslapen. JG heeft wat klusjes gedaan, ik was lui, en had zin in lekker eten. Dat heb ik dan ook maar gemaakt. Omdat dit verzinsel erg geslaagd was, volgt het recept in het dagboek. Mmmmm!

Het log staat op 2.558, nog 462 mijl te gaan!

------------------------

Donderdag 15 mei 1900 LT (03.00 UTC) 09.33 Z / 128.19 W, OZO 25 knopen [JG]

Het wordt haast saai, maar het gaat nog steeds snel. De tradewind doet lekker zijn best en we doen de hele tijd zo'n 6-7 knopen. Er staat wel een forse en ook toenemende zeegang, waardoor we zo nu en dan een schuivertje maken; niets ernstig, maar je dient er wel de hele tijd rekening mee te houden. Dat soort golven wacht namelijk heel geduldig met toeslaan tot precies dat moment dat jij je koffie even neerzet, met
2 handen vol voor een open kast staat of net uit je bed stapt.... Vermoeiend is het wel, dus de belangrijkste bezigheid
gedurende de dag is lezen en je vasthouden... Soms wordt je echt wel een beetje gek van dat gerol!!! (afzien hè?)
Daarnaast gaan de dagelijkse dingen en klusjes natuurlijk wel door: weer en koers checken, zeilen checken en trimmen, koffie drinken, weer-netje op de SSB (8101 khz), stokbroodje afbakken en ontbijten met camembert en jam, positie en weerinfo rapporteren bij 6224-net en slap ouwehoeren over vissen, lures, sleepgeneratoren (weer wat geleerd: altijd aan bakboord monteren!), wel/geen stroming, logboek bijwerken, motor checken en uurtje draaien voor stroom en watermaker, reven, appeltje eten, oceaan + golven bekeken + koers windvaan tijdje bekeken en aanpassen, eten maken, afwassen, opruimen, staand en lopend want visueel checken, deze e-mail maken, etc. etc. Poeh, het lijkt heel wat als ik dit zo even uit , maar dat valt gelukkig reuze mee.

Het log staat op 2.398, nog 615 mijl te gaan!

------------------------

Woendag 14 mei 19.00 LT (03.00 UTC) 09.21 Z / 125.43 W, OZO 17 knopen [Chantal]

Er is maar 1 snor die ik graag mag zien, en dat is de witte snor van onze Pinical. We schieten nog steeds behoorlijk hard op, en de Pinical slaat zich schuimbekkend door en over de golven heen. De wind is zo'n 16-23 knopen en de golven gelukkig een ietsiepietsie minder vervelend. Momenteel staat de buitenverlichting flink te schijnen (het is bijna volle maan) in een verder bijna onbewolkte lucht.
Inmiddels zijn we ruim twee weken onderweg, en het verveelt ons nog steeds geen moment! We hebben vandaag meerdere feestjes te vieren.
Ten eerste hebben we over 2 mijl onze 10.000-ste mijl sinds vertrek uit Scheveningen erop zitten!!! We hebben de wereld nu voor ongeveer 35% gerond (wat het aantal graden betreft). Ten tweede zien we onszelf en onze bestemming Fatu Hiva sinds vandaag in een Maxsea-scherm op een schaal van 1:5.000.000 in plaats van 1:10.000.000.
Ten derde zijn we vanavond op drie kwart van de trip.
En ten vierde hebben we onze eerste Pacifische vis gevangen (op de derde dag dat we vissen). Pinical - Vissen : 1 - 0. Hij is verleid door onze goeie ouwe Big T, en een vreedzame (zoals het een Pacifische vis betaamt) dood gestorven door een scheut Beerenburg van JG in z'n kieuwen (ok, en een klap op z'n kop met de lierhendel van mij om hem echt dood te maken). Net als op de Atlantic was onze eerste vis een tonijn, al was deze duidelijk een maatje groter (zo'n 45 cm). En natuurlijk gebeurde dit weer net voor zonsondergang, op het moment dat ik ons maaltje klaar had. Drie maal raaien wat dat was....... vispasta met ...... tonijn.

Het log staat op 2.243, nog 773 mijl te gaan!

------------------------

Dinsdag 13 mei 1900 LT (03.00 UTC) Z / W, OZO 24 knopen [JG]

Hopseflopse!!! Daar gaan weer een paar extra centen naar de lokale economie van Tahiti... Gisteravond is onze (lichte) genua I overdwars gescheurd. De wind was iets minder maar er stond nog een stevige swell met grote rollers er tussen; zo nu en dan surfen we daar dan hard vanaf en hoe conservatief we ook getuigd zijn (rif 2 in grootzeil en genua 1/3 ingerold), de boot wil dan flink oploeven en remt na het surfen onderaan de golf af. Onze Helga corrigeert dit op zich goed, maar als er 2 grote golven achter elkaar komen is ze soms niet snel genoeg met als gevolg dat de genua even invalt en vlak daarna met een klap weer vol slaat. Dat gebeurde gisteravond een paar keer achter elkaar en vlak nadat Chantal dus voorstelde (het was haar wacht) om de koers en stand van de zeilen aan te passen hoorden we een bescheiden plof en daarna een luid geklapper..... Met veel moeite het zeil ingerold (gelukkig was de achterlijktrekker nog heel) en vanochtend het zaakje naar beneden gehaald en genua II erop gezet. Dat wil je als het even kan liever niet in het donker doen op een stampend voordek. De rest van de nacht hebben we dus enkel op kotterfok en grootzeil gevaren; langzamer en dus ook een stuk meer gerol.
De scheur zit precies naast een naad en moet dus (eenvoudig) door een zeilmaker te maken zijn. Gelukkig hebben we in totaal 3 genua's, dus we kunnen nog even vooruit... :-)
We hebben 13 uur ca 2 knopen langzamer gevaren dan normaal, dus de dagafstand is beperkt... (ondanks het extra uur, want we hebben de tijd weer een uur teruggezet. Het tijdsverschil met Nederland is nu 10 uur). De wind is inmiddels wel iets afgenomen naar 15-20 knopen en het is half bewolkt. Tijd voor een biertje op het voordek!!! Dennis, bericht ontvangen en we hopen dat het lukt!
We zijn weer een tijdzone door en hebben de klok dus weer bijgesteld; het tijdsverschil met NL is nu 10 uur.

Het log staat op 2.078, nog 933 mijl te gaan!

------------------------

Maandag 12 mei 1900 LT (0200 UTC) 08.41 Z / 120.32 W, OZO 19 knopen [Chantal]

Wow, we verbreken trip-record na trip-record, bijna iedere keer als we ons logboek bijwerken. Wat we eens in de 3 uur doen. Het 24-uurs triprecord staat nu op 174 mijl, en dat zonder stroming mee.
We hebben vandaag toch maar rif 2 in het grootzeil getrokken, en de genua verder ingerold. Dat scheelt wel wat snelheid, maar niet veel, en bovendien ligt Pinical dan wel prettiger op de golven, en heeft Helga de windvaan ook wat minder moeite met
sturen.
Het blijft wel een aardige kermisattractie met deze golven. Deze keer wilden we gemakshalve met Brinta (Hollandse nostalgie uit Curaçao) ontbijten. Gemakshalve? Het was jongleren met de
pan met melk en met de Brinta, en het werd dus één grote kliederboel!

Het log staat op 1.933, nog 1.078 mijl te gaan!

------------------------

Zondag 11 mei 1900 LT (0200 UTC) 08.16 Z / 114.55 W, OZO 18 knopen [JG]

Het gaat nog steeds hard, erg hard. We hebben nog steeds meer wind dan voorspeld en vooral ook meer wind dan de schepen voor én achter ons. We hebben inmiddels wel flink gereefd om in de toenemende swell nog een beetje prettig te kunnen varen. Dit blijft altijd een lastige afweging. Volgens sommige experts moet je zo lang mogelijk met zo veel zeil blijven varen; de schijnbare wind is dan het minst (en dus de belasting van schip en tuig lager) én de hoge snelheid maakt dat je stabieler, vaster in het water ligt. Er zit wel wat in; punt is wel dat áls er dan wat mis gaat, de gevolgen wel groter zijn. En gevoelsmatig ben je ook geneigd om zekerheidshalve toch maar wat eerder te reven; als is het maar omdat niet midden in de nacht te hoeven doen....
Het vissen schiet niet op; de charme van Bin's Big T is kennelijk uitgewerkt.... De kleur van de meest succesvolle lure is 's ochtends op het Netje een belangrijk punt geworden bij onze voorliggers; die hebben al 2 dagen erg weinig wind en vervelen zich dus (kennelijk) dood. Wij doen verder niet zoveel behalve lekker lezen en eten maar vervelen ons verder absoluut niet. Wout, dank wederom voor de weerinfo! We blijven gezien de wind recht op Fatu Hiva aanhouden!

Het log staat op 1.760, nog 1.247 mijl te gaan!

------------------------

Zaterdag 10 mei 1900 LT (0200 UTC) 08.16 Z / 114.55 W, OZO 17 knopen [Chantal]

We hebben vandaag een feestje, want sinds vanochtend zijn we over de helft! En dat na 10,5 dagen is zowaar geen slechte prestatie, zelfs nogal snel. Dat hebben we gevierd met happy hour vanmiddag en ....... pannekoeken. Dat is de afdeling van JG dus ik heb vandaag vrij (bijna dan, want het beslag maken is weer mijn afdeling).
De wind is vannacht wat toegenomen, we hebben vandaag zo'n 20 knopen wind uit het OZO. We zeilen onder vol tuig (nog steeds standje passaat), en gaan als een speer. We bereiken soms waanzinnig hoge snelheden als we van een golf afsurfen. Het gaat echt lekker snel, en hebben zowaar weer een dagrecord gebroken (van deze trip dan). Weliswaar 20 mijl onder ons all-time-high, maar met 165 mijl zijn wij ook uitermate tevreden! De golven bouwen zich ook op, en dus slingeren we wel wat meer (en kregen we natuurlijk precies een zoute vloed in de kuip, net toen we onze hoofdkussens lieten luchten).
De groepjes zeilschepen voor ons en achter ons (we zitten eigenlijk net tussen 2 groepen in) hebben een stuk minder
wind dan wij, dus we prijzen onszelf gelukkig. Hopelijk houden we lekkere wind!
De stand Pinical - Vissen is trouwens nog steeds 0-0. Maar we hebben dan ook pas 1 dag gevist....

Het log staat op 1.593, nog 1.413 mijl te gaan!

------------------------

Vrijdag 9 mei 1900 LT (0200 UTC) 07.57Z / 112.10 W, OZO 14 knopen [JG]

Het is zover, we hebben het passaat-standje aangenomen! Voor de niet zeilers onder ons: dat heeft niets met sex te maken, maar met de stand van de zeilen. Het grootzeil staat volledig uit aan stuurboord, de genua I op de boom aan bakboord en de kotterfok staat strak aan stuurboord om zowel nog wat meer wind in de genua te laten vloeien, alswel het rollen tegen te gaan. Met een beetje geluk kunnen we zo een paar dagen vooruit! Ik zeg met een beetje geluk, want de schepen voor ons (rond 120-124W) hebben op dit moment geen of heel weinig wind. Wout, is dat volgens Buoyweather ook zo? Wij gaan vanaf hier zo'n beetje pal west, 262 graden op dit moment. Het is nog steeds genieten!

Het log staat op 1.428, nog 1.577 mijl te gaan!

------------------------

Donderdag 8 mei 19.30 LT (02.30 UTC) 07.18 Z / 110.02 W, ZO 12 knopen [Chantal]

Weer een mijlpaal!! We passen nu samen met onze bestemming Fatu Hiva in Maxsea (onze navigatiesoftware) op 1 scherm met zoom 1:10.0000.000 i.p.v. 1:25.000.000! Je moet toch wat te vieren hebben..... Het is nog steeds zalig zeilen. De wind is wel wat afgenomen, en wat variabel wat kracht betreft, tussen de 9 en 17 knopen. Vanochtend wilden we de halfwinder hijsen, maar Murphy had daar duidelijk geen zin in. Na een boel gedoe (schoot verkeerd door het blok op de voetreling, schoot losgeschoten van het zeil, vervolgens de slurf die niet naar beneden wilde) hadden we hem na 3 kwartier weer op het dek liggen. Dat genas ons vandaag van een tweede poging, daarvoor moeten we overigens eerst kijken wat de reden is dat het halfwindercomdoom niet wilde afrollen. Maar met genua 1 (en grootzeil) ging het vandaag ook prima.

Het log staat op 1.289, nog 1.687 mijl te gaan!

------------------------

Woensdag 7 mei 19.30 LT (02.30 UTC) 07.04 Z / 107.49 W, ZZO 15 knopen [JG]

We gaan nog steeds behoorlijk snel de goede kant op. Na de confused swell, herrie en grijze is het weer lekker zeilen en genieten. We weten dat het er allemaal bijhoort, en zo erg is het ook niet, maar dat wil nog niet zeggen dat het leuk is.... Neemt niet weg dat "even a bad day of cruising is better than a good day of working"!!! We hebben de klok weer een uur terug gezet; het tijdverschil met Nederland is nu dus 9 uur. We hebben ons verder weer gemeld bij een SSB- net (17.00 UTC 6.224 khz) van een aantal schepen een paar honderd mijl voor ons. Hierbij bevinden zich ook een aantal Australiërs; naast een zeer eigen taalgebruik zijn die ook erg chauvinistisch, maar wel op een erg relativerende manier. Lachen om naar te luisteren en het is leuk (en veilig) van elkaar te weten waar je zit, wat de weersomstandigheden zijn en, inmiddels een heel belangrijk gespreksonderwerp, hoeveel stroming iemand al dan niet mee heeft. Die kan hier namelijk oplopen tot meer dan 1 knoop per uur en dat kan op de hele tocht dus een slok op een borrel schelen (en die slok kun je dan zo 2-3 dagen eerder nemen!). Helaas houdt die stroming zich niet aan de almanakken en wisselt de kracht ervan nogal. De vraag is nu dus of de hoofdstroom nu verder naar het noorden of verder naar het zuiden ligt en daar zijn de meningen nogal over verdeeld; kortom, veel geouwehoer. Maar ja, daar hebben we zo ook tijd genoeg voor, nietwaar :-)
De wind is ZO en soms ZZO. We varen nog steeds niet met de genua op de boom aan loef en halen dus net niet de gewenste koers naar het waypoint bij Fatu Hiva; we zitten meestal net iets te zuidelijk. De hogere snelheid maakt dat (hopelijk) wel weer goed.

Het log staat op 1.155, nog 1.842 mijl te gaan!

------------------------

Dinsdag 6 mei 13.00 LT (19.00 UTC) 06.22 Z / 104.35 W, ZO 18 knopen [Chantal]

Vandaag gaan we waarschijnlijk het 1/3e punt bereiken! We zijn nu 7 dagen weg, dus we liggen aardig op schema. Het gaat nog steeds lekker snel. Gisteren was onze snelste dag van deze trip, ruim 160 mijl. Niet zo veel als onze all-time-high van 186 mijl, maar toch niet onaardig!! De wind is iets afgenomen ten opzichte van gisteren, maar wat belangrijker is, de zeegang is een stuk aangenamer, en dat maakt het leven aan boord een stuk prettiger. Wouter sms-t net dat Buoyweather wind voorspelt uit alle richtingen van 0 tot 82 knopen.... Daar gaan we maar niet vanuit... en even later krijgen we een wat ander weerbericht van hem.
We hebben net pepernoten gegeten, want die zijn niet meer houdbaar tot Sinterklaas. Ook lekker hoor, op 6 mei!

Het log staat op 956, nog 2.036 te gaan!

------------------------

Maandag 5 mei 20.30 LT (02.30 UTC) 05.52 Z / 102.47 W, ZO 20 knopen [JG]

Het waait nog steeds flink (20-25 kn.) en we hebben een forse swell uit zowel Z (haaks op de boot) als ZO (schuin van achteren). Dat maakt dat het leven aan boord wat minder comfortabel is... Als zo'n golftopje precies breekt op het achterste deel van de romp vliegt het zoute water door de kuip. De luchten lijken wel Nederlands: grijs en grauw, wolken jagen langs de hemel, slechts zo nu en dan onderbroken door een stukje blauw. Echt Nederlands snertweer, dus dat hebben we dan ook maar gegeten!
Weer zo'n dag van niet veel doen dus: beetje lezen en wat kleine dingen doen als barometer ophangen bij kaartentafel en montage van beugel voor de Iridium-telefoon. Beiden hadden nog steeds de "voorlopige" plek die we ze in NL gegeven hadden en dat was nu niet bepaald handig. Klusje van niets, maar op zo'n rollende boot blijft niets liggen dus je moet alles vasthouden of klem leggen. Vind anders die schroevendraaier maar eens terug....

We koersen nog steeds ongeveer richting Fatu Hiva. Ik zeg ongeveer, omdat we de exacte koers nu ook laten afhangen van zeegang en wind. Voor de liefhebber: de wind komt 120 graden over bakboord binnen, we varen met genua 1 (2/3 ingerold), kotterfok en grootzeil (rif 2) op de bullet-talie. Zo halen we een gemiddelde van bijna 7 knopen met een matige helling en is het schip lekker in balans (nodig voor de windvaan-stuurautomaat).
We willen overigens wel weten hoe dat met die 911 zit!?!?!?!

Het log staat op 843, nog 2.151mijl te gaan!

------------------------

Zondag 4 mei 20.30 LT (02.30 UTC) 05.36 Z / 100.09 W, ZO 17 knopen [Chantal]

Geen kakkerlakken meer, maar vanaf nu squids. Kleine, slijmerige, grijzige, viezige, stinkende inktvisjes. Gisteren had onze allereerste squid zijn weg gebaand vanuit het water, over het dek, tussen de spleet bij het kombuisraampje door, recht op het aanrecht, nog net niet de pan in. Toch een hele prestatie voor zo'n klein beestje. Vanochtend konden we er meer dan het dozijn van het dek oprapen en levenloos weer in zee gooien. Dan vinden we onze eigen octopusaasjes er toch een stuk aantrekkelijker uit zien en ruiken. Al heeft de tand des tijds de aantrekkelijkheid van Big T wel behoorlijk aangetast. Vanaf morgen gaan we de broertjes en zusjes van de squids in de strijd gooien, want dan is het verse vlees op. En wie wil er nou niet zo'n smakelijk fluorescerend hapje als je de keus hebt tussen een vieze grijze slijmerige prak en zo'n mooi glinsterend inktvisje? De uitslag volgt!!
De zeegang was vandaag een stuk prettiger. De wind heeft het wel de hele dag goed volgehouden, alleen 's middags was het een paar uur wat minder. Hoewel er wel goede halfwinder periodes tussen zitten, gooien we die niet in de strijd, want het weer is nogal onbestendig met regelmatig passerende squalls, waar een stuk meer wind in zit. Misschien wat lui, maar we hebben geen behoefte aan zeilwisselingen om het uur....
By the way, we zijn de 100 graden westerlengte gepasseerd!

Het log staat op 681, nog 2.306 mijl te gaan!

------------------------

Zaterdag 3 mei 20.30 LT (02.30 UTC) 04.52 Z / 97.52 W, ZO 15 knopen [JG]

Donkerblauwe oceaan en een grote witte snor voor de boeg! We hebben de tradewinds opgepikt, en gelijk een goede ook! Komt uit ZO en is in de loop van de dag toe genomen tot 15- 20 knopen. Dus we varen nu met gereefde genua 1, kotterfok en grootzeil met rif 1 rond de 6,5-7 knopen. Het kan wel sneller, maar we hebben er ook wel belang bij alles heel te houden... We mikken nu dus ook recht op ons waypoint vlak bij Fatu Hiva; koers 260 graden. Met de wind kwam ook een forse swell, met daardoor heenlopende kortere golven; erg onrustig; de boot klapt er soms enorm hard in en schuift soms zijwaarts een golf af: wel weer even wennen dus... We hebben dan ook niet veel gedaan vandaag; in de kuip in de schaduw zitten en zo nu en dan wat eten was genoeg! Wel lekker gegeten; tomatenbolletjes met rijst en verse appelmoes. Zoals een beroemd (of moet ik zeggen: berucht?) traiteur ooit al zei: "Je moet goed eten!". Voor ieders beeldvorming: we hebben de luxe dat we beschikken over 3 weerinformatiebronnen (ook:scrabble!): De Maxsea grib-files, een netje op de SSB en internet (buoyweather/weeronline door Wouter & Frans). Op basis hiervan kunnen we onze tactiek bepalen. Dat wordt straks wel eenvoudiger omdat we in de tradewind-regio's komen en de wind dus stabieler wordt. In principe dan natuurlijk... :-) Het blijft natuurlijk wel het weer, en het weer zou het weer niet zijn als het zich niet aan de verwachtingen houdt! Evenzo zouden we hier ook een forse stroming (0,5-1,2 knopen) mee moeten hebben, maar die hebben we niet (meer). Hopelijk pikken we die wel weer op; dat scheelt over de hele tocht toch mooi 1 a 2 dagen!
Wout, we gaan wel hard, maar zo west zitten we nog niet! Ga er maar vanuit dat we rond de 140-150 mijl per dag doen bij ca. 15 knopen SE-wind.

Het log staat op 535, nog 2.448 mijl te gaan!

------------------------

Vrijdag 2 mei 20.30 LT (02.30 UTC) 03.55 Z / 95.36 W, OZO 9 knopen [Chantal]

Het begint erop te lijken! We hebben, na vannacht weer een paar uur hebben moeten motoren, alle zeilen bijstaan (nou ja, grootzeil, genua en kotterfok dan), en we gaan met een lekker gangetje van rond de vijfeneenhalve tot zeven knoop richting
zuidwesten. De passaat lijkt zich een beetje te gaan settelen, maar we knorren gezien de weerberichten toch nog even ZW voordat we meer westelijk gaan aanhouden.
Gisteravond viel er zo voor m'n neus onze eerste kakkerlak op de kaartentafel. Ik moest gelijk denken aan de uitspraak van cruising die-hards Sharon en Louis "it's not a matter IF you get them, but WHEN you get them". Maar midden op de oceaan????!! We hebben hem onmiddellijk de spreekwoordelijke nek omgedraaid. Het enige wat we kunnen bedenken is dat ie via de bijboot aan boord is gekomen, al kunnen deze ondingen (de jachtvariant) volgens de pilots ook vliegen. Hopelijk was het een mannetje, zonder gezelschap. We hebben in elk geval nog geen ander spoor gezien. En anders deinzen wij er niet voor terug om ze cockroachcookies (met boric acid) voor te zetten! En denk nou niet dat we viezerikken zijn, volgens de encyclopedie op CD-ROM en de pilots (je moet toch wat te doen hebben...) voorkomt een goede hygiene geen kakkerlakken, en bovendien is de Pinical spic en span!

Het log staat op 382, nog 2.593 mijl te gaan!

------------------------

Woensdag 30 april (Koninginnedag!!!!!) 14.30 LT (20.30 UTC) 02.02 Z / 91.43 W [Chantal]

Gisteren om 19.00 uur locale tijd (UTC - 6) gingen we ankerop bij Santa Cruz, Galapagos. Onze bestemming ligt een mijl of 3.000 verder naar het Westen, de Marquesas. De langste oversteek van onze reis (in afstand), waarschijnlijk zo'n week of 3 zeilen. Nou ja, zeilen? Geheel volgens verwachting is er geen wind, en we zijn dus aan het motoren. Zuidelijker dan de kortste lijn, op zoek naar de tradewinds, die zo rond de 4e (Z) breedtegraad aanwezig zouden zijn. Die hopen we snel op te pikken, om ons door de wind naar het westen te laten voeren.
We hoeven niet in te slingeren, dat hebben we voor anker in de baai bij Santa Cruz al gedaan. Het was vanacht pikkedonker, geen maan.
Hebben jullie de Zeilen al gekocht/gelezen??!!!! De jaarlijkse vertrekkers-editie is weer uit, en wij staan daar (als ex-vertrekkers dus onderweggers) paginagroot in!!!!! Helaas moeten wij onze nieuwsgierigheid nog een week of 3 bedwingen, want de in allerijl gestuurde mail van mijn paps met de gescande pagina kwam bij ons niet op tijd binnen. Dat is een leuke worst voor onze neus!!!
Maar vandaag geen worst op het programma. Het is Koninginnedag, en wij zullen deze dag eer aan doen met oranje Chipito chips of oranje Tortilla chips en wortels (ok, dat laatste in een Bourgondische stoofpot). En we hebben nog wel even onze grote Nederlandse driekleur gehesen (ofwel onze halfwinder) ter ere van de koningin....

------------------------


====================================================

DE PACIFIC (DEEL 1)

PANAMA => GALAPAGOS

11 APRIL 2003 - 19 APRIL 2003

Zaterdag 19 april 9.30 LT (15.30 UTC) 00.45 Z / 90.18 W [Chantal]

Om 8 uur locale tijd (UTC - 6, het tijdsverschil met Nederland is nu 8 uur) zijn we aangekomen in Academy Bay op Santa Cruz, Galapagos eilanden, Equador. Onze eerste bestemming op het Zuidelijk halfrond!!!!!! Uiteindelijk hebben we de laatste 12 uur nog moeten motoren omdat de wind helemaal wegviel. Weer een les geleerd: ga in de doldrums nooit afremmen als je wind hebt. We hebben 7 dagen, 12 uur en drie kwartier gedaan over 912 mijl, en hierbij hebben we slechts 21 mijl omgevaren, en 57 uur de motor aan gehad. Al met al zijn we daar erg tevreden over. De doldrums zijn ons inderdaad niet ongunstig gezind geweest.
We wensen iedereen een vrolijk Pasen!!!
O ja, we hebben gisteren natuurlijk getoost met Neptunus en niet Neptunes. Aardige vent trouwens....

------------------------

Vrijdag 18 april 14.00 LT (19.00 UTC) 00.07N / 88.54 W [JG]

Jaja, op zeer korte termijn zullen we Neptunes ontmoeten!!! Vlak voor aankomst zullen we de evenaar crossen! Benieuwd hoe de brave man er uit ziet. Maar eerst belangrijke dingen: Dineke, ENORM GEFELICITEERD met je .. verjaardag!!! Sorry dat we er niet bij kunnen zijn, maar hopelijk heb je daar begrip voor. De details horen of lezen we nog wel! De vaart zit er lekker in; de wind is niet sterk meer maar genoeg om rond de 6 knopen te blijven varen met nog steeds een gereefd grootzeil, de kotterfok en een stukje genua uitgerold. Het is alleen maar kouder geworden vannacht; we hebben een lange broek aan... Zodra de zon schijnt is het lekker, maar de wind, afgekoeld door het water (21 graden inmiddels), is N ederlands fris. Ook wel weer eens lekker hoor.... :-)
Alles verder goed aan boord; de zee is een stuk comfortabeler en we hebben wel weer zin in een lekker stukje lopen. Want veel beweging krijg je toch niet aan boord.... De regels voor de Galapagos eilanden zijn (opnieuw) veranderd en we mogen nog maar 1 eiland aandoen.
Beter gezegd, je mag er wel meer bezoeken, maar dat moet je ca. 2 maanden van tevoren aanvragen en kost per gewenste dag $ 100. Per persoon!!!! Da's niet echt een optie voor ons. Die fee moet je ook betalen zodra je een excursie doet met een toeristenboot, zo zijn de regels. Ik kan me niet voorstellen dat een of andere local niet een slimme oplossing voor heeft bedacht, we zullen het zien... Er is in ieder geval genoeg te doen en te beleven, onder meer het beroemde Charles Darwin Institute.
Nu ja, er eerst maar eens komen: nog 97 mijl te gaan (het log staat op 809 mijl) en dat is volgens de GPS nog ca. 16 uur met de huidige snelheid.

------------------------

Donderdag 17 april 19.00 LT (24 UTC) 01.12 N / 87.33 W [Chantal]

Gisteren zaten we nog te rekenen dat we toch minimaal 5 knopen moesten halen om niet 's nachts aan te komen, denkend dat dat misschien wat teveel gevraagd was. Inmiddels zijn we aan het afremmen om niet 's nachts aan te komen. Zo snel veranderen zaken. De wind is wat gekrompen en valt nu ruimer in, en waait stevig, zo'n 16 knopen. De Pinical houdt van deze koers, en is op haar snelst. Het is toch wel jammer om snelheid te verminderen als je tegen de 7,8 knopen snelheid hebt, en al helemaal als je je in de doldrums bevindt, maar we hebben het toch maar gedaan. Genua is dus weggerold en we zeilen op gereefd grootzeil en kotterfok. Wie had dit kunnen denken in de doldrums!!!!!! We verwachten op zaterdagochtend aan te komen, een dag voor Pasen. We hebben wat met feestdagen kennelijk, want bij de Atlantische oversteek kwamen we de dag voor Kerst aan.
Doel is Puerto Ayora op het eiland Sta Cruz (wat een toepasselijke naam voor Pasen), ook wel Academy Bay genaamd. Het log staat op 706 mijl, nog 205 te gaan.

------------------------

Woensdag 16 april 14:00 LT (19.00 UTC) 02.38 N / 85.27 W [JG]

Het is een wondere wereld. Alle voorspellingen hebben het over (erg) weinig wind uit verschillende richtingen. We hebben sinds 2.00 vannacht weer een stevige zuidelijke (soms beetje ZO) wind, tussen de 12 en 20 knopen! Hoog aan de wind door beuken dus. Echt comfortabel is het niet; windkracht 4 a 5 schuin tegen wind en golven in met een boot die toch wel aan de zware kant is door alle zooi aan boord. Je merkt dat ze te ver weg duikt in de golven en te weinig power in de zeilen heeft om daar door heen te ploegen. En alles moet nog wat langer mee, dus echt pushen doen we haar dus ook niet; rif 1 (vannacht zelfs rif 2) in het grootzeil, gedeeltelijk ingerolde genua en een stijf doorgezette kotterfok doen ons met 5,5 tot 6 knopen de goede kant op zeilen. Dit mag toch nog wel even duren! Vanochtend werden we opgelopen (grrr) door een grote (50-60 ft Vd Stadt-achtig ontwerp), de Britse "Ocean Scenic" zo bleek later. Toen we de lengte zagen vonden we dat oplopen al weer wat minder erg trouwens.... :-). Even kort gesproken via de marifoon en het bleek dat ze graag weer-info wilden omdat hun SSB niet werkte. Toen ik ze vertelde dat we eigenlijk 5 knopen wind zouden moeten hebben kwam er een gortdroog en onderkoeld brits antwoord: "we didn't see much of that last night". En inderdaad, wij ook niet. Gisteren aan het einde van de middag hebben we een hele grote tropische bui over ons heen gekregen; het werd erg donker en vanuit het zuiden kwam de regen aanzetten met zoveel kracht dat de golven werden platgeslagen. Net alsof er een gordijn werd dichtgetrokken; we zagen gelijk niets meer. De wind nam fors toe, dus (verder) reven: JG 1e keer zeik en zeiknat. De wind draaide in korte tijd 180 graden zodat we, omdat de windvaan stuurde, ineens terugvoeren naar Panama. Dat was ook weer niet de bedoeling (we waren op zich wel blij met wat wind), dus overstag: JG 2e keer zeiknat. De bui trok maar heel langzaam weg en werd gevolgd door een nacht met een uit verschillende richtingen komende flinke wind en veel buien met onweer. Erg onrustig dus. Vandaag hebben we allebei dus niet zoveel gedaan. Beetje buiten gezeten (onder de buiskap die zijn naam weer eens eer aan doen) met de muziek aan; beetje jeugdsentiment: de MP3-CD met bijna alle jaarmixen van Ben Liebrand vanaf 1985. Dat brengt herinneringen boven... Meer zeg ik er maar niet over...:-)
552 mijl afgelegd, nog 359 te gaan!

------------------------

Dinsdag 15 april 10.00 LT (15.00 UTC) 03.47 N / 83.45 W [JG]

We zeilen weer! Gisteravond om 17:00 hebben we de motor aan gezet en pas om 01:00 kon die weer uit. De wind was inmiddels Z en soms zelfs ZW, rond de 10 knopen, dus we varen onder vol tuig hoog aan de wind. Snelheid rond de 5 knopen. Wel weer even wennen om onder helling te zeilen... :-) Koers 232, dus recht op het doel (Academy Bay op St. Cruz) af.
We zijn, ondanks het vele motorgebruik (en onze turbo motor is niet bepaald stil...), al weer helemaal gewend aan het zee-ritme van 3-uurswachten 's nacht. De 1e wacht van 19.00 tot 22.00 doet Chantal, met als gevolg dat ik 's ochtends de laatste wacht heb van 04.00 tot 07.00. Dat sluit mooi aan bij het Pacific weernet op de SSB op 8.101. De netcontroller geeft een overzicht van de verschillende voorspellingen en schepen geven hun positie en weersomstandigheden door. Goed voor de veiligheid en om een beeld te hebben van het weer in de omgeving. Dat verschilt nogal met de voorspellingen; weeronline (Wouter & Frans: meer info is welkom!) lijkt er het dichtst bij te zitten. Tot nu toe dan; de wind is nu Zuid en tijdens het typen toegenomen tot ca. 14 knopen.... Op deze breedtegraden is het voorspellen heel lastig, zo blijkt maar weer. Wij zijn in ieder geval blij met de wind; van ons mag het zo nog wel even blijven waaien!!!
Via de SSB gisteren kort gesproken met de Jade. Beetje slecht te verstaan, maar toch erg leuk om weer even bij te praten. Vanochtend lukte het helaas niet. We hoorden wel dat de Creme Brulee en de Heavy Lady ook in de buurt van Sint Maarten waren; heel veel groeten van ons!!! Log zegt 438 mijl: bijna op de helft!

------------------------

Maandag 14 april 14.30 LT (19.30 UTC) 04.46 N / 82.41 W [Chantal]

We hebben sinds gisteravond al 4 keer de motor aan en uit gezet. Er staat tussen de 4 en de 8 knopen wind uit het Oosten, en het gaat dus traaaaaaag. Nu zeilen we weer, deze keer met de halfwinder, en gaan slechts 2,7 knopen bij 6 knopen wind. We houden nog steeds een tamelijk rechte lijn aan naar de Galapagos eilanden, af en toe iets zuidelijker. De barometer jojoot op en neer.
We hebben iedere dag al groente weggegooid. Inmiddels zijn de tomaten (lekkend en met oranje en wit pluis), de sperziebonen (compleet overwoekerd door wit pluis), de wortelen (donkergroene schimmel) en de kouseband (totaal verdroogd) al voer voor de haaien. Dat is meer dan 5 kilo groente! De bleekselderij was voor vertrek al weg. Jammer, maar dan beginnen we eindelijk maar eens aan de blikken. JG heeft een haai gezien, denkt ie, maar die kwam vast af op het lekkere biefstukje dat in de kombuis lag.
De zee is niet meer vervelend, en we beginnen in ons ritme te komen. Ik (krachtpatser) heb vandaag JG de mast ingehesen om weer wat aan de trommels van Burundi te doen. Dat zijn hardnekkige trommelaars, maar JG heeft ze wederom de nek omgedraaid. Vergeten het fototoestel mee te nemen, zou wel gaaf zijn met de halfwinder!! Het log staat op 333 mijl, nog ca 570 te gaan.

------------------------

Zondag 13 april 10.00 LT (17.00 UTC) 06.09 N / 81.26 W [Chantal + JG]

Het grote dobberen is begonnen. Om 9.00 uur vanochtend hebben we de motor uitgezet omdat het gelukkig weer een beetje begon te waaien. We zijn nu aan de wind (8 knopen) aan het zeilen met een gangetje van 3-4 knopen. De zeegang is heel vervelend. Niet hoog, maar erg korte en onregelmatige golven. JG heeft vannacht het eerste onweer in de verte gezien; een mooi gezicht (zo lang het maar in de verte blijft!). De voorspellingen geven weinig tot geen wind voor de hele regio, dus we hebben er toch maar voor gekozen om de rechte lijn te varen en niet eerst naar het Zuiden af te zakken voordat je richting het westen naar de Galapagos gaat. We zullen zien hoe dat uitpakt.... De ontvangst van de weerfaxen is heel beroerd, dus we doen het alleen met de weerinformatie van Maxsea (en straks hopelijk weer via de SMS). Ik (Chantal) was gisteren erg lamlendig van de zeeziekte, nu gaat het beter, maar die golven helpen niet echt. Niet te lang binnen
zijn, en vooral niet gaan lezen. Voor de rest is het wel lekker relaxed; het is er altijd weer even inkomen de eerste 1 a 2 dagen.
We zitten wel een beetje met verbazing te kijken hoeveel scheepvaart hier nog is; het grootste deel van de nacht is er wel een lichtje en/of een echo op de radar te zien. Overdag zie je trouwens een stuk minder. Het log staat op 219 mijl, nog ca 680 mijl te gaan.

------------------------

Zaterdag 12 april 20.00 LT (01.00 UTC) 06.53 N / 80.27 W [Chantal + JG]

Gisteren om 20.15 LT zijn we vertrokken vanuit Balboa naar de Galapagoseilanden. De windvoorspelling (eerste dag 15 NNO, daarna bijna niets) klopt tot nu toe. De eerste nacht en dag hebben we heerlijk en hard gezeild, maar vanaf vandaag 17.30 LT hebben we de motor aan (we hebben voldoende diesel) en koersen rechtstreeks aan op de Galapagos eilanden. Geen zicht op meer wind voorlopig, ook niet meer naar het zuiden volgens de voorspelling. Hopen dat dat nog verandert..... Doldrums!! De oceaan is olieglad, de maan schijnt volop; vooralsnog is deze, voor ons nieuwe, oceaan inderdaad erg Pacifico.
Omdat het water hier stukken kouder is (golfstroom) is het aan boord niet zo benauwd. Wel lekker voor de verandering. Verse groente, vlees en fruit voldoende in voorraad! Of zeilen afzien is, heb je (voor een deel in ieder geval) immers zelf in de hand!
Weersvoorspellingen (in detail) via de SMS zijn weer meer dan welkom, Wouter en Frans, evenals duimen voor meer wind. Het log staat op 147 mijl, nog ca 750 mijl te gaan.

------------------------


====================================================

DE ATLANTISCHE OCEAAN

LA GOMERA => BARBADOS

2 DECEMBER 2002 - 24 DECEMBER 2002

Zondag 29 december 11.00 LT (15.00 UTC) 12.52N 59.45W [JG & Chantal]

Het is even stil geweest hier, Sorry! Erg druk geweest met inklaren, boodschappen doen en vooral ook sociaal doen... Erg gezellig geweest! Het updaten van het uitgebreide logboek op de website lukte helaas niet, dus we stellen jullie geduld nog even op de proef. We proberen het morgen opnieuw. We zijn nu onderweg van Barbados naar Tobago. Maandagochtend hopen we daar te zijn om later op de dag Juliette op te pikken op het vliegveld. Ca. 150 mijl, dus een dik etmaal varen. Bin had een retourticket vanuit Caracas, maar kon gezien de situatie in Venezuela daar geen gebruik van maken. Hij is op Barbados overgestapt op de Tobe bij Sven en Sofie omdat het eenvoudiger en betaalbaarder lijkt vanuit Barbados een ticket naar Europa te krijgen dan vanuit Tobago.

De SSB-ontvanst in de ankerbaai was beroerd, dus contact met anderen onderweg (o.a. Tramontana) is niet meer gelukt. Hopelijk vanmiddag en/of morgenochtend wel Dennis, wij proberen het vanmiddag op dezelfde tijd op de vaste frequentie nog een keer.

------------------------

Woensdag 25 december 17.00 UTC 13.05N 59.37W [Chantal & JG]

WE ZIJN ER!!!!!!!!! Gisteren om 11.00 uur lokale tijd (17.00 UTC) zijn aangekomen op Barbados, in Bridgetown om precies te zijn. Na het inchecken in de grote haven, tussen de cruiseschepen, hebben we het anker uitgegooid op de ankerplaats voor de stad. Goudgeel strand, fel lichtblauw water, ruisende palmen, dreunende reggae en een dinghy-landing bij een kroeg/strandtent. Het kan slechter, nietwaar?!?!? Binnen 5 minuten werden we verwelkomd door Dirk en Linda (Jade) en Sven en Sofie (Tobe). Die hadden we op La Gomera al gesproken en onderweg veel via de SSB. Een heel fijn welkom en binnen nog eens 5 minuten zaten we aan de Champagne. Daarna naar het stadje voor wat boodschappen en ja, met je dingy land je gelijk in de kroeg, gezellig Caribisch muziekje erbij, dus daar zijn we per ongeluk een beetje blijven hangen.... 's Avonds op een terras met dezelfde mensen en nog 2 Noren lekker gegeten en wederom een glaasje gedronken en aan boord van de Jade een laatste afzakkertje genomen. Toen was het ineens erg laat....
Met kerst blijven we lekker hier, een beetje bijkomen, eiland bekijken, dingetjes doen en dan naar Tobago om Bin af te zetten, Juul op te pikken en wat klussen/reparaties doen. Het internetcafé is nog even dicht, dus we kunnen nog niet alle mail bekijken. Dat komt nog! Dennis, we waren gisteren op de afgesproken tijd druk aan het inchecken, sorry. We luisteren donderdag opnieuw uit. Wout, bedankt voor de weerinfo en het belletje!!!

EN NATUURLIJK IEDEREEN HELE FIJNE KERSTDAGEN TOEGEWENST !!!

-------------------

Maandag 23 december 12.00 UTC 12.02N 56.45W [Chantal]

Ieder voordeel heb z'n nadeel.... Gaan als de brandweer betekent na zonsondergang aankomen in Tobago. Hetgeen wordt afgeraden in de pilot, al vragen wij ons af waarom, want het ziet er niet zo ingewikkeld uit. Maar we hebben 5 minuten geleden besloten om toch maar wijs te zijn, en ons plan is dus gewijzigd. WE GAAN NAAR BARBADOS!!!!! Dat is iets dichterbij, nog ca 180 mijl, en we gaan dus morgenmiddag aankomen. We hebben dan wel wat omgevaren, maar we zijn wel voor de Kerst binnen!!!!
Lilian, je bericht is ontvangen. Juul, maak je geen zorgen, wij komen je echt ophalen op Tobago!!! Er is een hele mooie ankerbaai bij het vliegveld, dus je hoeft niet ver te lopen! :-)

-------------------


Maandag 23 december 09.00 UTC 12.04N 56.06W [JG]

Tatutatutatu. Nu weet ik het zeker; onze Pinical hoort eigenlijk rood te zijn. Brandweer rood wel te verstaan, want bij deze wind gaat ze daadwerkelijk "als de brandweer"!. En dan te bedenken dat we conservatief zeilen, in die zin dat we niet te veel tuig voeren en tijdig reven. Afgelopen dag hebben we 171 mijl gedaan, een gemiddelde van ruim 7 knopen. Nog zo'n dag, en we liggen toch nog met kerst achter het anker!!!
De wind is nu een echte passaat, en zelfs aan de harde kant; 20-25 knopen met wat uitschieters naar onder en boven. We varen met rif 2 in het grootzeil en een gedeeltelijk ingerolde genua. Door de woelige zee (m.n. een hoge swell uit het noorden) lijkt het aan boord soms net een wasmachine; de boot rolt dan van kant op kant en we zijn daar nog niet echt aan gewend; slapen lukt mij dus nog niet echt.
De laatste dagen zijn we opgeschrikt door een 2-tal nare akkefietjes. Eergisteren werden we door 2 "monster"-golven dusdanig weggekwakt dat we gijpten. De giek is (zoals het hoort) voor de zekerheid geborgd, dus niets aan de hand zou je denken... Dus wel, als het blok waarmee de bullet talie op de voetrailing zit kennelijk een productiefout heeft en aan flarden knalt. Dus giek en bullet talie klappen naar de andere kant, gelukkig zonder iemand te raken, en rukken 2 scepterpotten uit het dek en verbuigt een andere scepter. De reling hangt er nu dus wat zielig bij op het dek... Geen grote overige schade, alleen zijn de scepterpotten van onderuit door het dek gebout voordat het schip werd geïsoleerd en betimmerd. Dat wordt dus nog een hele klus!.
Zondag bleek een slang van de boiler losgesprongen. Meestal staat de waterpomp uit (bij de keuken zit nl. ook een goede voetpomp), maar nu natuurlijk net niet... Gevolg; ca 250 liter water in het achterschip in plaats van in de tank. Kost veel tijd dat allemaal weg te pompen en alles weer een beetje droog te maken. Positief gezien is er verder geen schade, is het nu wel weer goed schoon daar en het water zouden we toch wegpompen i.v.m. de reeds eerder gemelde enorme chloorsmaak en -lucht door het tanken in La Gomera. Er zat nog ca. 100 liter in de tank, dus we zijn opnieuw erg blij met de watermaker; we hadden anders wel heel zuinig met water moeten doen...
We gaan met volle kracht en moed verder en hopen het volgende mailtje vanuit Tobago te kunnen sturen!!!

P.S.: Dennis wederom bedankt; we zijn weer bij voor wat betreft het gastenboek! Meino, we zijn heel benieuwd naar jullie lokale vertegenwoordiging! Mocht die er niet zijn, dan wil ik best tijdelijk de honneurs waarnemen :-)

-------------------

Zaterdag 21 december 14.00 UTC 12.35N 51.18W [Chantal]

Sinds gisteravond VLIEGEN we!!!! We hebben tegen de 20 knopen wind en we moeten toegeven dat dat behoorlijk wennen is na al die windstiltes. We hebben dan ook alle 3 slecht geslapen, maar onze snelheid maakt dat meeeeer dan goed. We maken zo'n 7,5 knopen vaart, en stevenen af op een dagrecord van zo'n 160 mijl. En dat terwijl we gistermiddag nog anderhalf uur hebben bijgelegen om Bin onderwaterloodgieter te laten spelen (niet gelukt trouwens, toch fijn om 2 wc's aan boord te hebben). Nog 558 mijl naar Tobago. Met deze snelheid ziet onze ETA (estimated time of arrival) er ineens heeeel anders uit..... Maar vóór Kerst zou toch wel heel miraculeus zo niet onmogelijk zijn, en Kerstboodschappen doen zit er al helemaal niet in. Maar uit eten vinden we ook niet erg.... We gokken op 2e Kerstdag.

----------------------------

Vrijdag 20 december 08.00 UTC 13.01N 48.13W [JG]

De klok is weer een uur terug gezet (tijdsverschil met NL is nu 3 uur). De wachten zijn de volgende ronde ingegaan. Chantal doet 19.00-23.00, Bin 23.00-03.00 en ik 03.00 tot 07.00 uur. En als er iemand een ochtendmens is... Maar ja. volle maan, lekkere temperatuur (22 graden 's nachts) en boekje maken dat het niet bepaald afzien is. Verder is het ook wel heerlijk stil....
We sukkelen nog steeds verder westwaarts met een knoop of 5. Zodra de wind beneden de 10 knopen zakt worden de bewegingen van de boot meer bepaald door de golven dan door de wind en slaan de zeilen soms enorm hard heen en weer. Weinig aan te doen, maar niet bepaald prettig. Niet voor de zeilen en tuigage, maar zeer zeker ook niet voor diegenen te kooi. Volgens de vooruitzichten zullen we de laatste mijlen echter met een "ouderwetse" passaat gaan afleggen; wij zijn heel benieuwd. We zijn wel blij dat de vele extra mijlen die we hebben gemaakt om naar het zuiden te gaan, zich terug betalen in wat meer wind. Mag ook wel, want zo heel veel diesel hebben we niet meer! Alles is verder goed aan boord, we eten nog steeds lekker en veel vers, de watermaker draait lekker vers water, het zonnetje schijnt, we hebben vers eigengebakken brood, de windpilot doet zijn werk, dus... Het gaat zijn gangetje. Vandaag hebben we de boot van binnen (JG) en van buiten (Bin) schoongemaakt en zijn we veel met de zeilen bezig geweest om nog een beetje snelheid te maken. Dus het was weer zo 15.00 uur, en tijd voor de dagelijkse SSB-communicatie met onder meer de Heavy Lady en wellicht Dennis. Beide overigens door slechte atmosferische omstandigheden niet gesproken. Daarna opnieuw zeilen wisselen (klaar maken voor de nacht, spinaker eraf en genua weer op de boom), eten en even afspoelen onder de douche en het is al weer bedtijd......45
Morgenochtend om 6.55 uur LT (local time) gaat de SSB en notebook weer aan voor de ontvangst van de weerfaxen en bij het ontbijt checken we ook via de SSB in bij het Big Fish net. Dat is nu 08.45 LT.
Wout: weer via SMS-alleen is goed en genoeg!
Juul: je hebt mail!
Lies: dat van die indiaase kipsalade is niet eerlijk! willen jullie het recept daarvan mailen?

----------------------------

Donderdag 19 december 16.00 UTC 13.01N 46.49W [Chantal]

Eindelijk krijgen we weer eens acceptabele dagafstanden. 142 Mijl was de score vandaag. Dat is, op onze tweede dag na (150 mijl) de grootste dagafstand. We hebben dan ook lekkere wind en maken nu een lekkere vaart (en net nu ik dit schrijf valt de wind weg...). Het hele Big Fish net was jaloers op onze (nog niet eens super-) dagafstand en wind, want vóór ons heeft bijna niemand wind. Toch gaat Kerst op Tobago (nog 823 mijl) waarschijnlijk niet lukken. Misschien 2e kerstdag (feestdagentarief betalen bij de douane...), maar we rekenen er niet meer op. De stand Pinical - Vissen is inmiddels 4-1, maar die niet geidentificeerde lange en smalle vis leek ons te lastig fileren, en hebben we dus weer gedoneerd aan de oceaan. Komende dagen nog matige (tot geen) wind volgens het weerbericht, maar daar zijn we inmiddels al aan gewend... Maar in het weekend gaat het komen!!! Eindelijk passaat!

-----------------------------

Dinsdag 17 december 19.30 UTC 14.50N 43.30W [JG]

Nog 1045 mijl naar Tobago. Dagstand vandaag was 111 mijl. Niet veel, he?!?! Gelukkig is het eindelijk wat gaan waaien. Ons gedobber en gemotor naar het zuiden leveren dus inderdaad (wat) rendement, al is het nog niet veel. Net via Dennis via de SSB te horen gekregen dat er nog steeds niet een echte passaat waait. Via de SSB en Iridium weten we dat er nog velen op Cabo Verde liggen te wachten op goede wind, dus het kan erger.... We houden nog wat zuidelijker aan tot ca. 14N voordat we de rechte koers (ca. 260 graden) gaan varen. Het gaat nog steeds goed, geen grote rampen (wel de gebruikelijke kleine, o.a. spi-schoot los en spi zat 34 keer rond het voorstag), nog steeds erg lekker eten en een zeer lekker weertje. Kerst op Tobago wordt spannend...
De stand: Bin 3 - Vissen 1 (ze hebben 1 inktvisje weten te verschalken en Wout1 van zijn haakjes ontdaan). We melden ons dagelijks bij het SSB-net van "overstekers" op 8.122 khz (10.45 UTC) zodat zij onze positie (en weer) weten en wij die van de anderen. Veilig en handig! Verder dagelijks contact via de SSB met de Heavy Lady (www.heavylady.nl).
Tip voor iedere vertrekker: SSB installeren!

LMD&M: Dank voor het lieve berichtje; is zeker ook wederzijds!
Sieb: gefeliciteerd met je verjaardag!

-----------------------------

Zondag 15 december 17.00 UTC 17.16N 40.41W [Chantal]

Gisteren hebben we de hele dag lekker (aan de wind!!!) kunnen zeilen, maar 's avonds moest de motor weer bij, en die staat nog steeds aan. Nul wind weer. Koers 220 graden, wat meer Z om wind op te pikken, maar die is er nu nog steeds niet (pas bij 15N schijnt er iets te zijn). Om 16.00 UTC vandaag hadden we 1604 mijl afgelegd, met een dagafstand van 109 mijl (gisteren 105). Het is trouwens geen straf hoor, hier op de oceaan met overdag tegen de 30 graden en 's nachts rond de 25... Het heeft ook voordelen, zo'n spiegelgladde zee, want JG is vandaag de mast ingeweest om het profiel van het rolsysteem van de genua te repareren (het koppelstukje tussen de bovenste delen was kapot). Vandaag het eerste brood gebakken, met de wonderpan. Mmmm!
By the way, de stukjes zijn stiekem toch wel wat lang geworden, en om te voorkomen dat we bij aankomst berooid zijn gaan we het vanaf nu weer wat inperken (sorry...).

-----------------------------

Zaterdag 14 december 13.00 UTC 18.27N 39.10W [JG]

We zijn over de helft. Er staat 1480 mijl op het log (met omwegen), en we moeten nog 1321 (rechte lijn) naar Tobago. Of we met kerst achter het anker voor Bounty Beach liggen wordt spannend... Dan moet het wel een beetje gaan waaien!
De wind is nl. nog steeds de grote afwezige. Bin noemt het al de passeerwind in plaats van de passaatwind... We hebben vrijwel de hele donderdagnacht, vrijdag en vrijdagnacht op de motor gevaren. Pas zaterdagochtend hadden we weer iets wind. Tussendoor hebben we wel een paar keer enthousiast de zeilen gehesen en de motor gestopt, maar de wind was steeds snel weer weg. Wel erg lekker zonnig en warm.
Jullie denken dat jullie het daar moeilijk hebben met die gladheid/ijzel, maar hier is het ook niet makkelijk hoor; wij glibberen van het dek door de schubben van de vliegende vissen... :-) Die troffen we 's ochtends in de kuip aan. Na het wegspoelen daarvan spotte ik een fontein op korte afstand achter ons. Van geisers op de oceaan hebben we nog nooit gehoord, dus dat moet een walvis zijn. 1 uur later en met stijve armen van het richten met de camera's hebben we er 2 gezien, die al die tijd op ca 50 meter achter de boot meezwommen. Elke 3-4 minuten kwamen ze even aan de oppervlakte voor wat frisse lucht. Ontbijt is dus wat later.
De watermaker doet het eindelijk. Heeft veel tijd gekost, alles weer los en controleren, checken, doorspoelen, nalopen, etc. etc. (bij het testen vanuit een emmer werkte het). Uiteindelijk blijkt de huiddoorvoer met afsluiter, aangebracht door Van Swaay Yachtservice in Bruinisse, met zoveel kit te zijn gemonteerd dat die totaal verstopt zit.... Het laatste wat je verwacht. Een scherpe schroevedraaier doet wonderen, ik had er ook hele andere dingen mee willen doen op dat moment.... Het verse water maakt veel goed: het smaakt heerlijk!!! Des te meer omdat het water uit La Gomera in de tanks wel heel veel chloor bevat.
Martijn: alvast gefeliciteerd!!! Hoewel je het niet graag doet, drink er toch maar een van ons!
O ja, en Dineke; vissen doen nog wel meer in het water waar je liever niet aan denkt... :-)

Donderdag 16.00 UTC hadden we 1.284 mijl afgelegd, met een dagafstand van 127 mijl. Hoewel de wind erg veranderlijk was, zowel qua richting (driekwart klok rond) als snelheid (varierend van 4 tot 20) hebben we de hele dag lekker gezeild. Vlak voor etenstijd vingen we weer een vis, deze keer een Dolphin. Neeeeeee, geen dolfijn (zoogdier), maar een toevallige naamgenoot (volgens de Fish Identifier), en we kunnen bevestigen dat het een echte vis was. Hij wordt ook wel bij zijn Hawaise naam mahi mahi genoemd of bij zijn Spaanse naam...... dorado. Jawel, de meest ordinaire vis van de oceaan. Iedereen vangt dorades. Wij dus ook. Het was schijnbaar erg bijzonder dat we eergisteren een tonijn te pakken hadden.
Het fileren was wel een stuk lastiger, ook omdat het vel er eerst af moest volgens de Fish Identifier. Toen waren we gelijk een uur verder, en het nachtwachtschema in de war. Vandaag hebben we op de SSB geinformeerd, en volgende keer doen we hem gewoon in de pan, dan schijnt het gemakkelijker te gaan.
Stand: Bin 2 - Vissen 0
[Chantal]

-----------------------------

Donderdag 13 december 10.00 UTC 20.18N 36.04W, nog ca 1500 mijl naar Tobago [Chantal]

Om 16.00 uur UTC op dinsdag hadden we 1.036 mijl afgelegd, met een schamele dagafstand van 95 mijl, een diep laagterecord.
Vanaf dinsdag 15.45 UTC hadden we de motor aan omdat de wind volledig weg was. Op woensdagochtend hoorden we op het SSB Big Fish net een heleboel zwaar gefrusteerde zeilboten die zonder wind zaten. En wat schetste onze verbazing? Om 09.45 konden wij de motor uitzetten, gingen we eerst met 3 knopen, later met 7 knopen richting ZZW met de halfwinder en grootzeil, genietend van een wind van ca 14 knopen uit het NW (!) Een heerlijke dag dus!! Om 16.00 UTC hadden we 1.157 mijl afgelegd, met een dagafstand van 121 mijl.
's Avonds hebben we de koers weer verlegd naar 245 graden met grootzeil en genua, aan (!) de (WNW-NW) wind zeilend. Zeeeeer bijzonder!!! Pinical was het bijna ontwend om onder helling te liggen!!! Inmiddels is wel duidelijk dat voor het hele Atlantische gebied dat wij doorkruisen geldt dat de weersomstandigheden zeer bijzonder zijn, en erg zeldzaam. We hebben nu weer weinig wind.
Verder horen we net op het Big Fish net dat er twee gale(=storm)kernen zijn, maar de invloed daarvan is ten O van 35 graden. De storm raakt ons dus niet, gezien onze positie, maar voorzichtigheidshalve gaan we toch wat zuidelijker varen, conform het advies voor die regio (19N is veilig). Don't worry dus!! Tegelijkertijd met het versturen van deze mail naar onze website halen we een weerbestand op zodat we weer up to date informatie hebben.

Tot nu toe zien we weinig fauna op de oceaan. Het blijft beperkt tot een paar vogels (de laatste op 800 mijl van land!!), een klein aantal vliegende vissen (nog niet aan dek), als je heeeel goed kijkt een paar kwalletjes en tot slot de vis die Big T op wilde peuzelen. Wel een hebberige vis trouwens, want hij was slechts ca 30 cm, en Big T is ongeveer de helft. Het was trouwens een tonijn, mmmm. Onze dieptemeter springt af en toe op een andere diepte, waaruit we afleiden dat er toch wel zo nu en dan een flinke vis onder ons door zwemt. Wat flora betreft, die groeit alleen onder onze boot en aan een voorbijdrijvende putsemmer(!). Geen vliegtuigen. En toevallig zag ik vannacht een vrachtschip!! Een enorme joekel met koers 110/120 graden, ons kruisend op 1,5 mijl. Eerder had ik ook al een zeilschip gezien, maar verder is het vrij leeg hier. Toch is het uitzicht mooi en blijft het boeien. Het verveelt nooit om naar de golven (of blakte...) te kijken.

-----------------------------

Dinsdag 10 december 23.00 UTC 22.32N 34.11W [JG]

De wind is weg. Helemaal weg. De nacht zijn we schommelend en met klapperende zeilen doorgekomen. Snelheid: ca. 3 mijl per uur. Geen pretje dus. Iedereen was dus ook een beetje prikkelbaar. De hele dag een straalblauwe lucht en verzengende zon. Goed weertje dus om na het ontbijt en het zetten van de ATS (Asymmetrische ToerSpinaker (wij hebben de naam niet bedacht)) om samen met Bin nogmaals naar de "krakende" verstaging te kijken. De trouwe lezers zijn bekend met dit fenomeen en inderdaad, dit kwaaltje is nog steeds niet helemaal opgelost. Sterker nog, het verergerde zich. Uren bezig geweest: alles losgezet en opnieuw gespannen in 100 verschillende variaties, niets helpt. Omdat het "gekraak" door de mast en dus het hele schip heen klinkt is de exacte bron heel lastig te bepalen. Het lijkt in de uiteinden (de "stagdoorvoer") van de 1e zaling te zitten, maar het zou ook de terminal van het middenwant in de mast kunnen zijn... Door dit zalinguiteinde loopt een 10 topwant en een 8 mm middenwant. Als we het middenwant helemaal loszetten, is het geluid in ieder geval weg. Maar om zo de rest van de Atlantic over te steken?!?!? Nee toch maar.
Als er iemand nog tips en/of ideeën heeft horen we het heel graag via het gastenboek!

Verder is de watermaker ook (eindelijk) operationeel. De aanzuiging van zeewater via een kraan in het vlak in het achterschip werkt nog niet (verstopt met zeebeestjes?), maar met de zoutwater aanvoer via putsemmers gaat het tijdelijk ook. Wel zweten, elke 4 minuten op een slingerend schip een volle putsemmer zonder morsen naar beneden brengen... Goed dat het ding werkt, want het water uit La Gomera is wel erg chloorderig. Zowel qua reuk en smaak heb je soms het idee in een zwembad te zijn en dat lijkt steeds erger te worden. De zee van vandaag leek overigens ook op een zwembad: net zo blauw en net zo vlak. Tip dus voor iedereen met vertrekkersplannen; WEL zo'n filter installeren. Lijkt duur en in veel testen wordt afgegeven op de resultaten maar ik vraag me af of dat terecht is: de chloor doodt echt alle beestjes wel (dus dat hoeft zo'n filter niet te doen) en de chloor lucht/smaak wordt door die filters over het algemeen wel goed weggehaald. Hadden we dat maar eerder geweten... :-)

De competitie Pinical-Vissen is gisteravond van start gegaan. Bin (gaat opnieuw een stukje beter) heeft de strijd voor Pinical geopend en met mr. Big T. de eerste vis aan de haak geslagen. Wat het was weten we niet (foto volgt na aankomst), maar smaken deed ie erg goed bij de verse pastasalade van vanavond.
Stand na de 1e speeldag: Bin 1 - Vissen 0.

De weersomstandigheden zijn erg bijzonder horen we via de radionetten. Veel schepen zitten in gebieden met erg weinig wind. Zoals gisteren al aangegeven zijn de tradewinds veel te ver zuidelijk voor ons er naar toe te varen. Via de radionetten hoor je ook de positie en weersomstandigheden van andere schepen en zo kunnen we dus oo inschatten wat de omstandighedeb zijn. Al deze info combinerend met de weerinfo die we kregen via SSB en Iridium-SMS (dank Dennis, Frans en Wouter!!!) hebben ons doen besluiten om de koers meer naar het Zuiden te verleggen en dus af te wijken van de directe koers. Of dat juist is zal blijken.... De motor houdt ons nu met 2000 toeren en 5 knopen op een koers van 200 graden. We hebben 480 liter diesel, we gebruiken ca. 3 liter per uur, dus we kunnen nog even vooruit...
Mooi he, al die cijfers en al dat rekenen. Als zeiler, en als afstandszeiler helemaal zo hebben we ontdekt, ben je de godganse tijd aan het rekenen. Hoeveel Ampere gebruikt dit, welke koers is sneller, wat is de VMG, welke local time is ook al weer UTC, hoeveel water hebben we nog, waar komt de wind vandaan, wat is de ware wind, onder welke hoek moet de windpilot staan, hoeveel kilometer is een knoop ook al weer, hoeveel liter is een US-gallon en hoeveel liter levert de watermaker als de meter 6 Gph aangeeft, wat is de variatie van het kompas en was het ook al weer oost of west, hoeveel meter vislijn is het beste, hoeveel zit er dan nog op de klos, etc. etc. etc. 1 ding is zeker; rekenen zullen we niet verleren :-)

-----------------

Maandag 9 december 21.00 UTC 23.24N 32.42W [Chantal]

Om 16.00 uur UTC hadden we 941 mijl afgelegd, met een dagafstand van 123 mijl. Nog ca 1.784 te gaan naar Tobago.
Vandaag was het zo warm dat we heel blij waren met een wolk. Het waaide nauwelijks, zo'n 8 knopen, en onze dagafstand is dan ook met name aan de nacht te danken, waarin er nog wel wat wind was. We hebben vandaag met de halfwinder gevaren, maar zelfs die viel in doordat er zo weinig wind was. We willen nog niet gaan motoren, want we zijn pas (al!!) een week weg, en hebben de motor ook nog best veel nodig om stroom te draaien.
Bin heeft vandaag Big T (alias KR2, de fluo-inktvis) en zijn iets minder appetijtelijke vriendje te water gelaten om voor een heerlijk vismaal te zorgen. Eens kijken of dat wat oplevert....

Vandaag opnieuw contact gehad via de SSB met andere schepen; de wind blijkt in een groot gebied om ons heen erg slapjes te zijn. Gezellig is het overigens ook wel. De weerfaxen laten ook weinig verandering zien, dus gelijk met het versturen van deze e-mail halen we weer een nieuwe weerfile op om aan de hand daarvan de beste route te kiezen. We volgen nog steeds de directe koers naar Tobago (ca. 250 graden). De "echte" tradewinds liggen nog erg laag (volgens o.m. de fameuze Herb), dus die opzoeken (al dan niet op de motor) is geen optie voor ons. Gelukkig blijft ons schip ook met weinig wind nog redelijk snelheid houden.
Vandaag het laatste verse vlees gegeten. Het moet nu gaan komen van de vislijntjes en de blikken. Overigens was zo'n varkenshaasje een prima afsluiting!!! Alles verder zeer wel aan boord.
Wout: dank voor de info! (en doe voorzichtig met schaatsen), Martijn dank voor de fantastische poezie op de Iridium en Egbert, niet te hard door de parkeergarage met al dat dure blik om je heen... Of juist wel? :-) Simon de Danser; we luisteren dagelijks om 17.00 UTC uit op 14.320 (uitwijktijd 20.25 UTC) en om 17.15 UTC op 8152.
Iedereen heel veel groeten van een rustig in de nacht voortglijdende Pinical!!!
[JG]

-----------------------------


Zondag 8 december 16.00 UTC 24.14N 30.18W [Chantal]

Om 16.00 uur hadden we 818 mijl afgelegd, met een dagafstand van 135 mijl. Jee, dat is constant! Nog ca 1.916 te gaan naar Tobago.
Zoals jullie hierboven kunnen zien zijn we de 30 graden westerlengte gepasseerd, en hebben we de klok een uur terug gezet. Het is nu twee uur vroeger dan bij jullie. Op naar de volgende 15 graden!
Tot vanmiddag was er flinke swell: lange, ca 3 m hoog uit het NW-N en korte, ca 1 m hoog uit het NO. Dat gaf weer wat aanpassingsproblemen voor Bin, maar aan het eind van de dag was hij niet meer zo zeeziek. Hij houdt overigens vol dat hij wel geniet, dus maak jullie geen zorgen.
Vandaag was het wederom rustig, met een NO tot ONO wind van rond de 13 knopen. We varen plat voor het lapje recht (voor zover de windvaanstuurinstallatie recht kan sturen...) richting Tobago. Komende dagen krijgen we ongeveer het zelfde laken een pak.
De grabbag is nu definitief ingepakt (foei!) en staat klaar voor nood. Verder hebben we de boot van binnen en buiten uitgemest.
Ik heb vandaag het laatste vlees aangebraden voor 2 dagen (was ingevroren gekocht), en daarna wordt het dus vissen geblazen! Verse (nou ja) groente hebben we nog zat, hoewel er al wel een klein deel naar de haaien is gegaan (letterlijk?).

-----------------------------

Zondag 8 december 10.30 UTC 24.20N 29.42W [Chantal]

Om 16.00 uur gisteren hadden we 683 mijl afgelegd, met een dagafstand van 131 mijl. Nog 2.035 te gaan naar Tobago! Hé, dat is gek, zullen jullie denken! Gisteren nog 2.139 mijl minus 131 mijl is 2.004 mijl.... We gaan inderdaad niet in een rechte lijn. Enerzijds heeft dat te maken met de windvoorspellingen; in de voorspelling leek de wind iets ten Noorden van ons sterker te zijn dan iets ten Zuiden dan ons, dus we zijn iets meer naar het Noorden gegaan. Anderzijds wil je 's nachts ook redelijk kunnen slapen, en pas je je koers, en dus ook de zeilvoering daar een beetje op aan. De inefficiency neem je dan voor lief. We proberen vanaf nu een redelijk rechte lijn naar Tobago aan te houden, maar alles hangt natuurlijk van de wind af. Vandaag hebben we net als eergisteren via de SSB gekletst met Dennis en Ank in Nederland (vertrekkers-to-be en zendamateurs), en zij zijn zo geweldig geweest om ons de berichtjes uit het gastenboek voor te lezen. Hartstikke leuk, iedereen bedankt voor jullie berichtjes! Voor de duidelijkheid (dat waren wij dus kennelijk niet), Bin was zeeziek (in de zin van doodmoe, niets eten of drinken, futloos, apathisch maar verder niet ziek), maar het gaat inmiddels weer prima. Binnen is hij nog steeds niet graag (alleen liggend), maar buiten gaat het gewoon goed en is hij weer de oude. Juul, hartstikke leuk dat je (99% zeker) komt!! We gaan alvast een boodschappenlijstje maken :-)
We hebben niet zoveel wind, tussen de 10 en 15 knopen, dus het gaat niet zo snel als we zouden willen, maar toch redelijk voorspoedig en alles is verder goed. We willen graag voor Kerst aankomen, maar het wordt krap aan als we de voorspellingen zien (niet zoveel wind). We genieten met volle teugen, en vinden het nog steeds niet saai.
De genua 1 is weer gerepareerd en na een hevige worsteling om hem in de zeilzak te krijgen (mislukt) besloten we om hem toch maar te hijsen. De andere genua 1 is van lichter doek, en past dus wat (understatement) gemakkelijker in de zeilzak.
We hebben nog steeds dagelijks contact met andere overstekers via ons vaste netje, en iedereen geeft zijn positie dan ook door.
We kregen een telefoontje van Arie (Boom: www.Ironoverload.nl) dat hij nu ook (eindelijk) weg is na wat vervelende tegenslag. Opvaren zit er niet meer in, maar we houden contact.

-----------------------------

Zondag 8 december 10.30 UTC 24.20N 29.42W [Chantal]

Om 16.00 uur gisteren hadden we 683 mijl afgelegd, met een dagafstand van 131 mijl. Nog 2.035 te gaan naar Tobago! Hé, dat is gek, zullen jullie denken! Gisteren nog 2.139 mijl minus 131 mijl is 2.004 mijl.... We gaan inderdaad niet in een rechte lijn. Enerzijds heeft dat te maken met de windvoorspellingen; in de voorspelling leek de wind iets ten Noorden van ons sterker te zijn dan iets ten Zuiden dan ons, dus we zijn iets meer naar het Noorden gegaan. Anderzijds wil je 's nachts ook redelijk kunnen slapen, en pas je je koers, en dus ook de zeilvoering daar een beetje op aan. De inefficiency neem je dan voor lief. We proberen vanaf nu een redelijk rechte lijn naar Tobago aan te houden, maar alles hangt natuurlijk van de wind af. Vandaag hebben we net als eergisteren via de SSB gekletst met Dennis en Ank in Nederland (vertrekkers-to-be en zendamateurs), en zij zijn zo geweldig geweest om ons de berichtjes uit het gastenboek voor te lezen. Hartstikke leuk, iedereen bedankt voor jullie berichtjes! Voor de duidelijkheid (dat waren wij dus kennelijk niet), Bin was zeeziek (in de zin van doodmoe, niets eten of drinken, futloos, apathisch maar verder niet ziek), maar het gaat inmiddels weer prima. Binnen is hij nog steeds niet graag (alleen liggend), maar buiten gaat het gewoon goed en is hij weer de oude. Juul, hartstikke leuk dat je (99% zeker) komt!! We gaan alvast een boodschappenlijstje maken :-)
We hebben niet zoveel wind, tussen de 10 en 15 knopen, dus het gaat niet zo snel als we zouden willen, maar toch redelijk voorspoedig en alles is verder goed. We willen graag voor Kerst aankomen, maar het wordt krap aan als we de voorspellingen zien (niet zoveel wind). We genieten met volle teugen, en vinden het nog steeds niet saai.
De genua 1 is weer gerepareerd en na een hevige worsteling om hem in de zeilzak te krijgen (mislukt) besloten we om hem toch maar te hijsen. De andere genua 1 is van lichter doek, en past dus wat (understatement) gemakkelijker in de zeilzak.
We hebben nog steeds dagelijks contact met andere overstekers via ons vaste netje, en iedereen geeft zijn positie dan ook door.
We kregen een telefoontje van Arie (Boom: www.Ironoverload.nl) dat hij nu ook (eindelijk) weg is na wat vervelende tegenslag. Opvaren zit er niet meer in, maar we houden contact.

-----------------------------

Vrijdag 6 december 18:00 UTC 24.18N 25.47W [Chantal & JG]

Om 16.00 uur hadden we 552 mijl afgelegd, een dagafstand van 132 mijl. Nog 2139 te gaan naar Tobago! Vanochtend was het regenachtig, maar vanmiddag kwam de zon een beetje door. Ook veel bewolking: echt Nederlands weer. Onrustige nacht gehad daardoor: hoe minder snelheid, hoe meer last je hebt van golven. De zeilen krijgen dan niet meer genoeg druk en klapperen. Met name de uitgeboomde genua viel steeds opnieuw met een grote klap vol. Niet goed voor de zeilen, en ook niet goed voor de nachtrust (en mijn gemoedsrust). Ik heb een paar keer vannacht en vanochtend geprobeerd de trim te veranderen, maar zonder echt verbetering. Iedereen heeft daardoor slecht geslapen, wat overigens in het geval van Bin een goed teken was!!! Hij is inderdaad een stuk opgeknapt en bijna weer de oude. Alleen binnen zitten is er nog niet echt bij.
De voorspelde wind lijkt weg te blijven. Sinds 16.00 UTC dus de motor aan. De weerfaxen geven een heel stabiel weerbeeld, maar wel met weinig wind. Hoe dat in detail uitpakt voor ons, gaan we zo bekijken met de digitale weerinfo (en natuurlijk de Pelleboer-SMS'sen!). Via de SSB-contacten hoorden we dat verder naar het Westen de tradewinds pas erg zuidelijk echt doorzetten (beneden 16N en westelijk van 36W). Er waren mensen die al 3 dagen op de motor voeren.... Nu ja, de accu's worden er wel weer even lekker vol van.... Wij bekijken per dag de strategie: wel of niet naar het Zuiden (om de tradewinds op te pikken) is de vraag.
's Nachts is het nog steeds pikkedonker omdat er geen maan is. Wel verbazingwekkend hoeveel je toch nog kunt zien. Er zijn enorm veel sterren; omdat er minder "lichtvervuiling" is, zijn die heel goed zichtbaar.
Sfeer is goed, het eten lekker (vandaag opnieuw biefstuk met....?!?!). Ook Bin's koeken uit La Gomera smaken goed, net als onze opnieuw vers gemaakte stokbroodjes... Kortom, nog steeds afzien... :-)

-----------------------------

Donderdag 5 december 2030 UTC 24.38N 23.47W [Chantal & JG]

Vandaag heeft Sinterklaas uit Nederland en La Gomera ons verblijd met cadeautjes en gedichten. Fantastisch, dank u Sinterklaas!!! Al hadden we het natuurlijk liever in Nederland gevierd. Maar ja, je kunt niet alles hebben. In elk geval heeft de Goede Sint ons vandaag ook een heerlijk mooi en rustig dagje bezorgd. Het gaat weliswaar niet zo snel, maar we kunnen in elk geval wat klussen doen. De komende dagen zal de wind aanwakkeren en is het misschien te onrustig om klussen te doen.
Welke klussen? Bijvoorbeeld het achterlijk van onze gare genua 1 repareren. Gisteren zagen we dat er een naad los was over een centimeter of 40, en hebben onze gare genua 1 verwisseld voor een wat minder gare genua 1 (ja, daarom hadden we die meegenomen). Probeer zo'n lap van bijna 40 m2 dan maar eens netjes op te vouwen op een niet vlak voordek. Dat lukte niet, en dus heeft ie een nachtje in de kuip mogen slapen. Vandaag weer een poging, na de reparatie. Ik ben nu een uur verder en heb 5 steken gedaan.....
Verder gaat alles goed, ook met Bin gaat het nu een stuk beter. Ook al deelden JG en ik nu de nachtwachten met z'n tweeen, het slapen gaat inmiddels een stuk beter. Vannacht draait Bin weer mee, dus iedereen kan nu weer langer slapen. En daar kijken we wel naar uit!!! De eerste dagen is het wennen aan het ritme, het bewegen etc., en word je toch wel erg moe.

We hebben er nu ongeveer 443 mijl opzitten (en nog 2250 te gaan....). De voorspellingen zijn goed, vanaf morgen weer zo'n 20 knopen uit het Noordoosten volgens onze digitale weerman en onze weermannen thuis!!! Leve Iridium-SMS!!! (Voor de goede orde nog even: wij kunnen wel SMS ontvangen, maar niet versturen; die mogelijkheid biedt Iridium nu eenmaal niet). Na de opgewarmde hutspot van gisteren en de nasi (jawel, met pindasaus) van eergisteren hebben we vandaag weer heerlijk gegeten; biefstuk met een heerlijke Saus a la Chantal (recept volgt nog!) en verse sperziebonen (afgrijselijk he, die moderne spelling). En tussendoor vlogen de e-mails en sinterklaasgedichten via SMS ons om de oren. Dank iedereen, hartstikke leuk!!!

-----------------------------

Woensdag 4 december 11.30 UTC 26.16N 21.11W [Chantal & JG]

Inmiddels is de zee wat gekalmeerd, hoewel het nog steeds wennen is aan het geslinger. Met Bin, die vannacht niet in staat was om wachten te draaien, gaat het nu wat beter, nog even en hij is ook weer het KetelBINkie (Kees: dank voor deze "titel").
We begrijpen niet waarom ze dit de Coconut Milkrun noemen. Het is grotendeeld bewolkt, en het regent af en toe. Afgelopen nachten hebben we wat squalls gezien en gehad, maar dat was geen probleem.
We hebben via de SSB dagelijks contact (1700 UTC, 14320 khz) met Dirk en Linda van de Jade, met Irene en Duncan van de Moose (Curacao) en nog wat andere schepen. Ook via de Iridium is er communicatie, met Adrian en Julia van de Creme Brulee (Engelsen) en André en Fiona van de JustInKees (zij gaan morgen vertrekken).
Alles gaat goed!!

Inmiddels 264 mijl afgelegd. Koers gemiddeld 240 graden en 6 a 7 knopen met rif 2 in het grootzeil en uitgeboomde 3/4 genua. De wind blijft voorlopig in de NO-hoek?!?! Frans en Wouter; willen jullie nog een SMS sturen met de windsterkte en -richting op de opgegeven positie en ZW daarvan voor de komende dagen? Toch altijd fijn om te weten!!!

Verder is het heel leuk om alle SMS-berichten op de Iridium te ontvangen en te lezen. Vergeet alleen niet je naam erbij te zetten; de meeste anonieme berichten kunnen wel wel plaatsen, maar er blijven een paar raadsels over.... Omdat de ontvangst binnen in een alu schip niet optimaal is hebben we een paar oproepen gemist. Ik ga nu bezig met de antenne om dat te verbeteren. Ook duurt het om de een of andere reden soms een paar uur voordat een SMS bij ons "bezorgd" wordt.

-----------------------------

Dinsdag 3 december 16.00 UTC 27.20N 19.17W [Chantal]

Van tevoren bedenken dat de start van de grote oversteek niet comfortabel zou zijn is nog wel wat anders dan het in werkelijkheid ervaren. Vannacht hebben we echt hele stevige wind gehad, maximum 42,4 knopen, en een flinke zeegang. Inmiddels is de wind rustiger geworden, al zitten er ook nog wel wat stoten in. Zoals bij alle overtochten tot nu toe is het altijd weer wennen aan de heksenketel, maar over een paar dagen weten we vast niet meer anders (??).

Bin heeft wel gelukkiger tijden gekend, en heeft zelfs vannacht gedacht dat we vissen in de kuip hebben die snakten naar voer. Hij is nog steeds geen mens, maar dat zal wel goed komen. We zullen eens gaan kijken of hij het Olvarit hapje van vanavond kan verorberen. Hutspot staat er namelijk op het menu. Lekker hoor, bij 26 graden in een korte broek!!
We hebben er zo'n 140 mijl op zitten.
We zijn trouwens niet van plan om iedere dag zo'n bericht te sturen hoor! Alleen als iemand het wil sponsoren zullen we er eens over nadenken....

-----------------------------

Maandag 2 december 19:30 UTC 27.58N 17.19W [JG]

16.00 uur UTC (ook de lokale tijd hier) zijn we echt vertrokken! De laatste loodjes duren altijd lang en bovendien waren er veel mensen waarvan afscheid genomen moest worden. Het traditionele getoeter voor anderen (door jezelf) als voor jezelf (door anderen) is hartverwarmend, net als de vele contacten die je opdoet en de e-mailadressen en SSB-frequenties die zijn uitgewisseld. Voor iedereen die nog gaat vertrekken: San Sebastian op La Gomera is een perfecte plek!!!

Het is heerlijk om weg te zijn en nu toch ook wel weer een beetje spannend om nu "echt" vertrokken te zijn. Omdat je bijna alleen maar tussen mensen zit die met hetzelfde bezig zijn, is het spannende van zeg een jaar geleden er wel toch wel af. Dat geldt voor het thuisfront natuurlijk niet, soms vergeten we dat wel eens... Dus sorry als we soms wat luchthartig deden. Voor ieders gemoedsrust kan ik melden dat alles wat moest gebeuren gebeurd is, alles is gedubbelchecked en er genoeg voorraden zijn voor een weeshuis. Waaronder overigens 25 pakken vruchtensap!!!

We zitten nog aan de lijzijde van het eiland en de wind is zeer variabel en zacht (4-6 knopen) na een dikke 38 knopen in de acceleratiezone rond het eiland; de motor staat nu dus bij om zo snel mogelijk uit die windschaduw te zijn. De voorspelling voor de komende dagen is heel stabiel; NO 4-5, dus een volle passaatwind. Veel schepen gaan toch "ouderwets" eerst een flink stuk zuidwaarts voordat ze pal west gaan. Wij hebben besloten het te proberen op de moderne manier: directe koers naar het waypoint Tobago (ca. 255 graden) en alleen zuidelijker aanhouden indien de passaat op onze hoogte instabiel wordt. Met weerkaarten (weerfaxen via de SSB én Maxsea/Navcenter-gribfiles via de Iridium) moeten we dan een kortere en snelle route kunnen aanhouden.25 november 2002

Een kleine verandering op onze website, ter voorbereiding op de grote oversteek. Binnenkort gaan we weg, en vanaf dat moment zullen we op deze pagina zo nu en dan een kort berichtje plaatsen. Dit doen we via de satelliettelefoon, vandaar korte berichtjes. Ons uitgebreide logboek zullen we updaten, als we weer een internetcafé hebben gevonden aan de overkant. Via de link bovenaan de pagina kun je natuurlijk toch onze oude logboeken blijven bekijken. Het november logboek updaten we tot vlak voor ons vertrek.

================